Egyéb cikkek

Szigetszentmiklósi általános iskola

1/16

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
helyszínrajz
?>
pince
?>
földszint
?>
emelet
?>
metszetek
?>
homlokzatok
?>
homlokzatok
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
?>
1/16

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola
Egyéb cikkek

Szigetszentmiklósi általános iskola

2009.03.05. 06:19

"A beépítésnél fontos szempont volt, hogy az eltérő használatú funkciókat tájolás, külső megközelítés és használat szempontjából csoportosítva a lehető legmegfelelőbben helyezzük el."A Stúdió 100 megosztott III. díjas pályaműve a szigetszentmiklósi iskolapályázaton.

Megosztott III. díjat kapott a 30. sz. pályamű
Stúdió 100
építészek: Szász László, Hajnády Erzsébet
szakági tervezők: Szloszjár György, Kováts Gyula, Judik Zoltán
munkatársak: Pál Anna, Pécsi Levente, Knžniarski Tamás

 

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
1/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
2/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

helyszínrajz
3/16
helyszínrajz

pince
4/16
pince

földszint
5/16
földszint

emelet
6/16
emelet

metszetek
7/16
metszetek

homlokzatok
8/16
homlokzatok

homlokzatok
9/16
homlokzatok

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
10/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
11/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
12/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
13/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
14/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100
15/16
Szigetszentmiklósi általános iskola - Stúdió 100

 

 


Részletes bírálat

A telek beépítése
Az Óvoda a nagyforgalmú Tököli út felöli oldalra, a közpark mellé került, ami nem szerencsés megoldás. A Szebeni út mentén középen az Iskola és Zeneiskola tömbje található, az ÉK-i telekhatárhoz került a kissé süllyesztett Sportcsarnok. A Szebeni útról történik az együttes nagyforgalmú megközelítése. A Szebeni út mentén urbánus a beépítés, az épülettömegek a telekhatártól visszahúzva helyezkednek el, jóleső átláthatósággal. A beépítés jellemzően F+1 szintes.

A parkolók elhelyezése a funkciók szerint osztottan történik. A Sportcsarnoké ideiglenes – nem napi – használatú, gyeprácsos, az ÉK-i telekhatáron „parkoló utca" megnyitásával. A napi használatú parkolók a Szebeni út mentén vannak elhelyezve nem túl elegánsan.

A funkcionális egységek egyben és elkülönítve is jól megközelíthetők és működtethetők, lezárhatók. Minden elvárásnak megfelelnek a belső kapcsolatok, és a leválaszthatóság.

Az alaprajzi struktúra letisztult, világos, racionális. A központi aula jó gondolat, és
elegáns teret ígér. Az aula elhelyezése radikálisan csökkenti a folyosók hosszát. Az iskola főbejárata és a központi tér kapcsolata nem igazán elegáns. Azonban a konyha
elhelyezéséből adódóan az óvoda élelmezése az előcsarnokon keresztül nem kedvező
megoldás. Az osztálytermekhez tartozó vizesblokk nagyon alulméretezett.

Építészet. Sematikus, de fejleszthető. Az épületsávok összekötése kis nyaktaggal – átgondolandó. Az épület jól tagolt, nem terjengős.

Az Óvoda és az Iskola alaprajzai haladóak, kerüli a retrográd és sztereotíp előképek
használatát.

A tömeg és homlokzaképzés az alaprajzi szerkesztésnek megfelelően racionális. Bár a
homlokzati részletek elnagyoltak és sémaszerűek, a tervben „benne van" a fejlesztés
lehetősége. Tiszta és világos tömeghierarchiára épít. Belső terei hűvös eleganciát, jó
arányokat sugároznak.

Landscape megoldások helyenként urbánusak, lendületesek, nagyvonalúak (terephullámok), másutt nem igazán tervezettek (parkolók). A terepjáték miatt a kertrészek és udvarok kissé szétaprózódtak, de átgondoltak. Az épületrészek közötti udvarok, „köztes terek" szűkek, feszes légtéraránnyal rendelkeznek. A tervező hanyagolta az együttesnek a telek DNY-i oldalán elhelyezkedő közparkkal való kapcsolatát – illetve az átellenes telekhatárhoz csatlakozó lakótelkek városépítészeti problémáit új „parkoló utca" nyitásával gondolja megoldani. Nehezen indokolható, hogy miért lép ki az épület derékszögű geometriájából a szabadtéri sportpálya elhelyezése.

A helyi szabályozó előírásokat a műleírás szerint megtartja. Bruttó szintterülete 11.600
m2, mely a pályázók között a középső tartományba került.

Az ütemezés átgondolandó: első ütemben a konyhát, Zeneiskolát és az Iskolát építené meg, a Hangversenyterem ideiglenesen tornateremként funkcionálna. Következő ütemben épül a Sportcsarnok, majd a felszabadult Hangversenyterem átalakítását végül az Óvóda építése követi. Dilatációt nem jelöl.

Az energiatudatos tervezést illetően a műleírás konkrét javaslatokkal él: megújuló és
korszerű hagyományos technikákat, vegyesen alkalmaz. Korszerű kondenz kazán fűti
az iskolát és az óvódát. Légfűtéssel és hűtéssel a Sportcsarnokban és a konyhán számol, takarékos légtechnikát a konyhában és a Hangversenyteremben tervez. Megújuló nergiaformák alkalmazása nem kizárólagos: használati melegvíz és az Iskola elektromos rendszere napenergiával működik, de hőszivattyút is alkalmaz. A gazdaságos építést és üzemeltetés lehetőségét a bruttó szintterület mérete és racionális szerkesztés is alátámasztja.

A Bíráló Bizottság a pályaművet tiszta alaprajzi szerkesztése, az elvárásokat magas szinten kielégítő funkcionális kapcsolatai miatt megosztott 3. díjban részesítette, melynek összege 2,2 M forint.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk