Épületek/Lakóépület

Szentendre, családi ház

1/16

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/16

Szentendre, családi ház
Épületek/Lakóépület

Szentendre, családi ház

2005.08.04. 12:06

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szentendre, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kocsis József

Felelős tervező: Kocsis József

Építészeti program

Az építési telek három telek összevonásával nyerte el méreteit. A nagy beépíthetőséget kihasználva a tervezési program egy olyan "elnyúló" házban öltött testet, melyben jól elkülöníthetőek az egyes funkciók és a környezeti adottságokat is kihasználja. A telken a lakóépület mellett egy támfalgarázs is készül, mivel gépkocsival csak a Barackvirág útról (nyugati irányból) lehet megközelíteni a telket.

A lakóépület a kedvező tájolás és a kilátás miatt a telek északkeleti sarkába kerül. A ház három tömbre tagolódik. A keleti oldalon észak-dél hossztengelyű, kétszintes lakótömb van, melyben a háztartási helyiség, gardróbok, vendégszoba, háló, fürdő illetve a tetőtérben a gyerekek szobái és fürdők kaptak helyet. Az épület déli sarkában alápincézett, a pince külső megközelítésű, terasszal fedett. A másik épülettömb egyszintes, kelet-nyugat hossztengelyű, a konyha-étkező-nappali terét foglalja magában. A harmadik négyzetes alaprajzú, beépített tetőterű tömbben könyvtárszoba, vendégszoba van, a galérián dolgozósarok, pinceszintjén edzőterem külső és belső lépcsőkkel.Az épület terepre illesztésénél alkalmazott rézsűk magassága nem haladja meg az 1 métert. A támfal garázs oldalait fedő feltöltések maximális magassága 1,5 méter.

Az épület hagyományos falazott szerkezetű, beton sávalapozású, a födémszerkezet monolit vasbeton. A homlokzatok vakoltak ill. deszkaburkolatúak, a tetőfedés szalagcserép (tetőhajlás 25 fok), a lapos tetős szakaszokon fémlemezfedés, a nyílászárók hagyományos fa szerkezetűek. A kerítés beton alapozású kő, fából és acél szerkezetű kapukból áll.A telek zöldfelülete az épületen és a hozzá kapcsolódó teraszokon kívül megmaradt. A támfal, a garázs kavicsfeltöltéssel, a gyalogutak zöldbetonnal fedettek.

szerző: Kocsis József (szöveg+kép)


 

Felelős tervező: Kocsis József Ybl-díjas építész
Építész munkatárs: Kutasi Attilla
Belsőépítész: Simon Zsolt
Statika: Andorka Tibor
Épületgépész: Dobay István
Kivitelező: Kolozs János, Tornác Kft.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk