Programok

XX. Újszegedi Bioépítészeti Napok

2017.08.03. 08:34

A Magyar Bioépítészeti Egyesület és a Bálint Sándor Művelődési Ház szervezésében 20. alkalommal rendezik meg a Bioépítészeti Napokat. A rendezvény keretein belül október 10. és 12. között konferenciákra, bemutatókra kerül sor, míg a témával kapcsolatos kiállítás október 10. és 31. között tekinthető meg Szegeden.

A rendezvény keretei között - annak címétől kissé eltérve -, az ökologikus, környezettudatos építés és építészet tárgykörében előadások és kiállítás formájában kívánjuk bemutatni:

  • a környezetbarát építőanyagokat, szerkezeteket, építési technológiákat,
  • a bio-, bio-szolár, az energiatudatos és ökologikus épületeket, az ilyen épületek építési, üzemeltetési tapasztalatait,
  • az épületek és környezetük kapcsolatát ökologikus szempontból,
  • a megvalósult épületek hatósági engedélyezésének tapasztalatait,
  • az üzemeltetésből fakadó káros környezetterhelések csökkentésének alternatív megoldásait,
  • az épületek energetikai jellemzőit és tanúsítását
  • az ökologikusan tervezett illetve szervezett települések kialakításának, működésének kérdéseit, tapasztalatait
  • az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen ökologikusan alakított bútorokat, berendezési, felszerelési tárgyakat.

Az előadások és a kiállítás az energia- és környezettudatos anyagok, szerkezetek, technológiák felhasználásával épülő, vagy megépült épületeket és épületterveket, műszaki megoldásokat, az építészeti megformálás lehetőségeit kívánja bemutatni, különös tekintettel a megépült, megvalósult példákra. Fel szeretnénk hívni a figyelmet az öko-város alapelvekre, a település-szintű ökológiai kérdésekre, a fenntartható építészet kérdéseire is.

A Bioépítészeti Napokon lehetőség van arra, hogy az érdeklődőktől kezdve az építtetőkön át a szakemberekig megismerjék az alternatív, a környezettudatos, energiatakarékos megoldásokat, és azt is, hogy a gyakorló szakemberek a tapasztalataikat kicseréljék.

A szervezők kérik azokat, akik a rendezvényen előadóként és/vagy kiállítási anyaggal szerepelni kívánnak, szíveskedjenek ezt jelezni. Előreláthatólag egy-egy előadás időtartama 45-60 perc.
A kiállítási anyagot az alábbi paraméterek szerint kérik elkészíteni: fotók kb. 30x40 cm-es méretben, tablók 50x70 cm-es és 70x100 cm-es méretben, kemény kartonon vagy farostlemezen.

Részvételi szándékukat 2017. szeptember 4-ig jelezzék.

A rendezvénnyel kapcsolatos esetleges kérdéseikre a
Bálint Sándor Művelődési Ház címéről kaphatnak választ (6726 Szeged, Temesvári krt. 42. Tel: (62) 432-578, E mail: balint.muvhaz@int.ritek.hu ), vagy Monostory Pétertől (E mail: monostory.peter@t-online.hu ).