Programok

The Future of our Cities – online minifesztivál a várostervezésről

2020.05.25. 16:02

Jövőbiztos épületek, fenntartható anyagok és a technológia szerepe városaink alakításában. Online kerekasztal-beszélgetés május 26. és 28. között.

Új lehetőségek keresése, új módszerek alkalmazása, folyamatos gondolkodás környezetünk jobbításáról – ez csak néhány, azok közül a gondolatok közül, melyek az építészek és tervezők mindennapjait meghatázorrák, és melyek mentén nemcsak tereinket, de saját praxisukat is alakítják, újradefiniálják.

Hogyan vizsgálhatók, tervezhetők ma a városok? Hogyan befolyásolják az épületek a tereket és minket? Egyáltalán, hogyan gondolkodnak a tervezők magáról a tervezésről? Az ArchDaily által szervezett háromnapos előadássorozat ezeket a kérdéseket járja körül. Az online streamelhető beszélgetéseken az UNSudio, OMA, KAAN, a Henning Larsen és a Lina Ghotmeh Architecture építésziroda egy-egy projektjén keresztül osztja meg tapasztalatait, elképzeléseit arról, hogyan építhetünk közösen egy jobb jövőt. 

Május 26., 12:30 – City lifecycle

Városaink nemcsak kihívásokkal néznek szembe, de számos lehetőséget is magukban rejtenek. Hogyan lehet mindezt jól felhasználni és olyan mindennapi problémák megoldására alkalmazni, mint a lakhatási válság vagy a közlekedés fejlesztése? Hogyan segít mindebben a technológia? Az építészetben és az építőiparban is hangsúlyos szerepet kap a digitalizáció, amely mára a tervezési alapelveket is átformálta: az emberek jól létét szolgáló, a természetre és az egészségre fókuszáló városok létrehozásában alkalmazzák.

Előadók: Kim Van Hoslbeke (Skidmore Owings and Merrill), Arjan Dingste (UNSudio), Jacob Kurek (Henning Larsen)
Moderátor: Christele Harrouk

Május 27., 12:30 – Environment lifecycle

Az épületek az energiához kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás közel 40%-át teszik ki, ezzel jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz és a biodiverzitás csökkenéséhez. Paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy a miközben a szakma kiszolgálja a társadalom igényeit, élővilágunk határait is óvja. A változó társadalmi, gazdasági, kulturális, technológiai követelmények alakulásával párhuzamosan a város is folyamatosan alakul. Hogyan lehet a várost úgy alakítani, hogy közben a társadalom értékrendszerét is fejlesszük?

Előadók: David Gianotten (OMA), Sinus Lynge (Effekt), Lina Ghotmeh (Lina Ghotmeh Architecture)
Moderator: Eduardo Souza

Május 28., 12:30 – Architecture lifecycle

Milyen épületek tervezésére van szükségünk ahhoz, hogy élhető jövőt teremtsünk magunknak? Milyen épületre lesz szükségünk 5-10 év múlva? Az előadók a jövőbiztos tervezésről, a fenntartható anyagok gyártásáról és alkalmazásáról valamint épített környezetünk alakításának új kihívásairól osztják meg tapasztalataikat. 

Előadók: Kim H Nielsen (3XN), Eran Chen (ODA NY), Dikkie Scipio (KAAN)
Moderátor: Diego Hernandez