Épületek/Lakóépület

SA43 társasház – Változatos egység Hegyvidéken

2020.09.23. 07:26

A  befektetői társasház tervezése erőteljesen meghatározott, megtérülésre koncentráló, részletes építtetői programmal beszűkített: éppen ezért kihívás. Egy minden oldalról eltérő adottságú budai telken különösen az. Az SA43 társasház tervezőinek, Varga Noémi (Numbernow) és Szelecsényi Balázs tervezőpárosnak bravúrosan sikerült. 

Az SA43 társasház telepítését a határozott fejlesztési program és a helyszín karakteres adottságai formálják. A háromszög alakú, erősen lejtős telket két oldalról a Hegyvidék két fontos főútja határolja. Az épített környezet karaktere a különböző irányokban eltérő, hiszen az északi oldalon a két út forgalmas csomópontban találkozik, alatta a keleti és nyugati oldalon magasabb, lombkoronás növényzet, a tekintélyes méretű fák részben leválasztják, védik a területet a forgalomtól. A telek déli oldala a Budavári panoráma felé és a szomszédos kertek felé nyitott: különösen szép adottsággal rendelkezik. Az SA43 épület karakteres geometriáját ez a környezeti adottság alakította: a zajtól való védelem, a kilátás felé való nyitás, illetve a meredek saroktelek kölcsönhatásai hozták létre.

A belső funkcionális elrendezés, illetve a látszólag véletlenszerű homlokzatképzés is az előzőekben felsorolt főbb adottságokból következik, az azokból eredő tervezői prioritásokat követve hoztuk létre. Az épület homlokzata három eltérő méretű nyílással komponált. A főbb közösségi életterek – a nappali, konyha, étkező és a teraszok – hatalmas felületekkel nyílnak fel a napos és egyben a legértékesebb kilátással rendelkező homlokzaton. A keleti és a nyugati oldalakra nagyrészt a lakószobák kerültek középméretű ablakaikkal – ott ezek a kisebb méretű lyukasztások alakítják a homlokzatot. A mellékhelyiségek, illetve az épület gyalogos feltárásának szükséges nyílásai az északi, legforgalmasabb oldalon kaptak helyet.

Az épület tömege az északi sarokpontból indított, így tudtuk maximalizálni a déli telekrész egybefüggő zöldfelületét. Ennek köszönhetően az alsó lakások számára ki tudtunk alakítani tágas és önálló kertkapcsolatokat, ami jelentősen növeli az alsó lakások élettereit és értékét. Ahhoz, hogy a zöld felületen minimális „heg" maradjon, az épület alsó szintjét részben elfoglaló garázshoz vezető behajtót a lehető legrövidebb nyomvonalon kötöttük össze az utcával. 

Az épület kompakt tömegstruktúrája tovább segítette az egyes szintek beépítésének és terasz képzésének maximalizálását is: ami egyben erős megrendelői igény is volt. A helyszíni adottságokat és a tervezési program komplexitását egyben tartó, kompakt, ugyanakkor változatos tömeget, illetve a véletlenszerűnek tűnő homlokzat kiosztását a helyszíni vasbeton szerkezet alkotja. A természetes napfénytől legtávolabb eső belső zónába helyezett vasbeton lépcsőház tartószerkezetként is funkcionál. Az öt apartman e függőleges tengelyhez kapcsolódik szintenként és emeletenként. A középre helyezett közlekedőmag biztosítja az összes lakás számára az optimális belépési pontokat, ahol a köz- és privát funkciók külön-külön megközelíthetők. Az apartmanok belső elrendezése és a lépcsőház pozíciója szintenkénti összenyitásra is alkalmasak. A lépcsőház felülről, a teljes épület szerkesztés módjából fakadóan, háromszög bevilágítót eredményezett.

Az épület karakterét a már említett karakteres formáláson túl a homlokzati anyagválasztás alakítja. Az apró szemcsés, fényre reflektáló, kisméretű, mázas kerámiaburkolat a többi, azonos színezetű homlokzati elemmel együtt hártyaként vonja körbe az erősen geometrizáló tömeget. A homlokzat célzottan homogén külső árnyalata és az erős geometrizálás a kertbe és az épülethomlokzatra is tervezett növényzettel együtt oldódik fel, ezáltal a budai építészet elválaszthatatlan hagyományaként folytatva a természeti és épített környezet harmonikus együttélését.

Az SA43 projekt építtetőinek és a tervezőknek  – Varga Noémi (Numbernow) és Szelecsényi Balázs tervezőpárosnak – közös célja volt, hogy a magyarországi társasház építészet műfaján belül egyértelmű és meghatározó minőséget hozzon létre az építészeti koncepciótól az épület megvalósított minőségéig. Az SA43 társasház az elvárások, az adottságok és a tervezői szándék együtteseként formálódott különleges, karakteres épületté.

Szerk.: Somogyi Krisztina