Technológia

Ruha teszi a homlokzatot

2019.09.13. 12:00

Nem akármilyen vállalkozásról volt szó: Európa leginnovatívabb sebészeti központját kellett létrehozni, mely nagy kihívást jelentett funkcionális, mérnöki és technikai oldalról, és talán legutoljára gondolnánk rá, de épületesztétikai szempontból is.  Mégis, a Müncheni Egyetem Sebészeti Központja esetében ma a kórház építészet egyik mérföldkövéről beszélhetünk, ami ráadásul a homlokzatok egy új generációjának is hírnökévé vált. 

 

A Müncheni Egyetem Oktató Kórháza az 1950-es évekre érte el végső határait a belvárosban. Nem volt más út, mint a metropoliszon kívül keresni egy új területet a tovább épülő gyógyászati létesítmények számára.

1955-ben végül a mintegy 70 hektárnyi Grosshadern Parkra esett a választás, ahol a településnyi méreteket öltő új együttest Godehard Schwethelm, Walter Schlempp és Werner Eichberg mérnökök koncepciója alapján tervezték meg és kezdték el megépíteni. A kivitelezés évekig zajlott, és a betegellátásban ez idő alatt új felfedezések, technológiai újítások születtek, melyeknek köszönhetően egyes szakterületeknek már teljesen különálló épületeket kellett tervezni. Az első betegeket végül 1974-től fogadta a komplexum, ám a kapacitás már az 1980-as évekre újra szűkössé kezdett válni. 


 

A klinikát azóta folyamatosan fejlesztik és bővítik. Ez nem kis feladat, már csak infrastrukturális szempontból sem, hiszen a betegellátáson kívül az adminisztrációs részlegekre, a kutatói épületekre, és az oktatási területekre is gondolni kell. 2014-ben készült el talán a legkomplexebb példa a bővítésre. Megépítették a Sebészeti Központot, amely máig a régió legjobban felszerelt és leginnovatívabb példája az épülettípust tekintve. 32 műtőhelyet foglal magában, de ezen kívül járóbeteg ellátás és egy 70 férőhelyes intenzív osztály is működik benne. A tervezőiroda a kórház építészet német specialistája: a Ludes Architekten volt.

 

Minden munkájuk visszatükrözi, hogy építészetükben az első és legfontosabb helyet a funkcionalitás foglalja el. A kórházaknak kell a leginkább minőségi anyagokból épülnie, a formai kreativitás természetesen másodlagos szempont. Ennek az épületnek az esetében van azonban egy momentum, amely megjelenését épületesztétikai szempontból is unikálissá teszi. Ez pedig nem más, mint a viselete.

Az architektúra tömbjét egy hullámzó textilburkolat öleli, attraktív plasztikusságot kölcsönözve a homlokzatnak. A függönyfalakra speciális alumínium profilokat rögzítettek, ezeken belül történik a textil befogása és kifeszítése. Mindez egy hátulról szellőztetett, függesztett homlokzatot konstruál, ahol az egyenként 11.5 x 4.7 méteres panelek áttetszőek, viszont gondoskodnak az árnyékolásról és kimagaslóan teljesítenek az UV sugárzással szemben is. A hőmérséklet változásaira az anyag flexibilisen reagál, és ellenáll a legtöbb környezeti hatásnak is, még ha ezt első hallásra nem is gondolnánk egy szövetből készülő építőanyagról.


 

Ezek a különleges homlokzatok többnyire a német rendszerfejlesztő a Schüco, FACID elnevezésű flexibilis homlokzati rendszerével, szabadalmaztatott befogástechnikájával készülnek, amely többféle változatban alkalmazható. A rendszerhez tehát alkotói szabadság is társul, hiszen a háromdimenziós formálás, a parametrikus és változtatható külső héj is opció a megtervezésük során, a még kreatívabb megjelenés pedig a digitális nyomattal készíthető egyedi minták, a speciális megvilágítás és a mozgatható elemek révén is biztosított. A müncheni központon a Schüco FACID 65 profilrendszert használták, ez a struktúra alkalmas ugyanis az igazán nagy felületű textilhomlokzatok kialakítására.

Magyarországon túl sok példával még nem találkozhattunk e típus terén, de a mintegy 30 éve Magyarországon is jól ismert Alukönigstahl már forgalmazza a Schüco szóban forgó rendszereit is. Rendkívül látványos épületeket hozhatunk létre ezzel a szisztémával, tulajdonképpen az épületek attraktív ruháiról van szó. Bár különféle kérdések felmerülhetnek bennünk arról, hogy mennyire lehet maradandó egy „textilköpeny”, a homlokzat anyaga lehet poliészter háló PVC bevonattal, üvegszálas szövet PTFE (teflon) felületkezeléssel (tűzvédelmi osztály: A2), vagy üvegszálas szövet szilikon bevonattal. Időtálló anyagokról van szó, melyeknek gyártása és beépítése egyszerű és gyors.

És hogy mennyire gazdaságos, illetve könnyen fenntartható? Ha a viselet hosszú idő után esetleg megsérül, vagy az épület megjelenésén változtatni szeretnének, egész egyszerűen csak új öltönyt kell rászabni, a levetett darab pedig bevizsgált anyagok révén biztonságosan újrahasznosítható. Ugyan, mely más típusú homlokzat felújításáról mondhatjuk még el, hogy ennyire egyszerű volna?

 


Az ALUKÖNIGSTAHL által felhasznált rendszer:
Schüco FACID
A Schüco első textil homlokzati rendszere, amely többféle változatban alkalmazható.