Design/Formatervezés

Még kisebb házak... kisépítészeti körkép

2013.07.29. 13:30

Kisarchitektúra, pavilonok, menedékek - pályázatok, oktatási programok, katasztrófa utáni újjáépítések hívószavai ezek manapság. A kisméretű projektek népszerűsége töretlen, az elmúlt évek terméséből mutatunk most be egy csokorra valót.

Már a korai előember is épített a természetben olyan menedékeket, amelyek a mindenkori minimális életteret biztosították lakóiknak. A téma örökifjúnak bizonyult, ma pedig divatosabb, mint valaha. Minden évben pályázatok, hallgatói tervek és neves sztárépítészek is foglalkoznak az egyszerű, helyi, esetenként "talált anyagokból", minimális energiabefektetéssel megépíthető szállásokkal.

Kengo Kumát nemrégen egy 800 éves japán történet inspirálta, amikor megtervezte legújabb hegyi menedékét. A legenda arról szól, hogyan hagyta el egy fiatalember a földrengéssel, éhínséggel és tűzvésszel sújtott Kyotot és folytatta a hegyekben, szerzetesként elvonulva életét. Az építész japán cédrus rácsszerkezettel egyedülállóan transzparens és légies pavilont hozott létre, melyet napközben átjár a fény, éjjel pedig ő maga visz világosságot a környezetébe.

A Frank Lloyd Wright Építészeti Iskola diákjai is időről időre feladatul kapják, hogy építsék meg a maguk menedékét - amit aztán a campus használatba vesz, és diákszállóként üzemeltet. Számos fantáziadús, elegáns vagy épp meghökkentő épület született már így, melyek közt akad high-tech anyagokból, üvegből és acélból készült, de az egyszerűbb kő-fa koncepciók is helyet kaptak. Az építmények látogatása turisták számára is elérhető, hosszabb ott-tartózkodáshoz be kell iratkozni az iskolába...

Ugyancsak vékony falemezekből készült a tavalyi tél egyik híressé vált projektje, a Winnipegben megépített kis "falu", amely egyszemélyes melegedőkkel a téli sportok kedvelőit szolgálta ki. Hasonló, de nagyobb léptékű, több éjszakás tartózkodásra is alkalmas előregyártott elemekből összerakható a Shelter 02 nevet viselő projekt, melyet a BROISSIN Architects tervezett Mexikóváros egy külső területére 2010-ben. A modulrendszerű, acélszerkezetes ház 90%-ban újrahasznosított alapanyagokból épült.

A formai sokféleségnek csak a képzelet szabhat határt. A tradicionálisabb, ívelt faelemekből és fedésből álló szerkezetek már sok ezer éve léteznek, de ma is ideális formát adnak egy menedéknek. Szintén ősi, egyes természeti népeknél ma is közönségesnek számít a fa tetejére épített ház, amely különleges hangulata miatt nyugaton is egyre népszerűbb. Aki a fák tetejére vágyik az ide kattintva találhat megfelelő szállásokat. De a Wimdu oldalán is keresgélhet az aki különleges építményekbe vágyik. 

A kis projektek előnye, hogy a statikus építészeti alkotásokkal ellentétben méretük, szerkezeteik, tömegük akár a mobilitást is lehetővé teszi. A legextrémebb példa erre a gördülő fahengerben berendezett kerti kuckó, amely ugyancsak egyetemi projektként, a Karlsruhe-i Egyetem karainak összefogásával jött létre.

A norvég Andalsnes városka szálloda-pályázatán harmadik díjat nyert tervnek kis, guruló dobozok adták az alapkoncepcióját.

Ha pedig valakinek még ez is kevés lenne: létezik ma már repülőgépből átalakított apartman is. A jó hír, hogy akinél nem áll a garázsban egy átalakítható utasszállító, az is kipróbálhatja, milyen egy kabinban aludni, hiszen itt akár ki is kibérelheti.

Mizsei Anett