Közélet, hírek

Főszerkesztői beköszöntő

2019.08.01. 15:19

Megújuló szerkesztőséggel, új vezetéssel folytatja az Építészfórum.

Tisztelt Olvasóink!

Az Építészfórum átalakul: 2019 szeptemberétől új szerkezettel, dizájnnal és szerkesztőséggel működik. Az átalakulás célja, hogy az építészeket és az építészeti közéletet jobban támogató, innovatív felület jöjjön létre, amelyen keresztül a szakmán belül és kívül is indítható párbeszéd a fontosabb tervekről, alkotásokról, témákról, személyekről és jelenségekről.

Az alapító Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály felvetéséhez kapcsolódva a FÓRUM jelleget szeretnénk erősíteni, tehát az építészettel foglalkozók közösségét támogatni ezen a jól bevezetett online felületen.

A különböző nézőpontok és a dialógus elmélyülésének a fontosságát az is jelzi, hogy az Építészfórum szakmai vezetésén ketten dolgozunk majd: az alapítók által létrehozott duális helyzetben inspiráló lehetőséget látunk. A kettős főszerkesztés reményeink szerint arra is lehetőséget teremt, hogy aktív, személyes kapcsolatot is tudunk tartani a hazai szakmai élettel.

Az átalakulás első lépése, hogy 2019. augusztus 1-től elkezdjük munkánkat az Építészfórumon. Szeretettel köszöntünk ez alkalomból minden olvasót. Második lépésként szeptember elején új felülettel, új vizuális megjelenéssel is jelentkezünk. Az átalakulás azonban folyamat, amely reményeink szerint fél év alatt válik teljessé. Kérjük a türelmet az átalakulás során esetleg jelentkező apróbb nehézségekért, és örömmel fogadunk minden visszajelzést, hogy az Építészfórum előnyére változzon.

A változások mellett azonban szeretnénk hangsúlyozni a folyamatosságot is. Az Építészfórum hagyományainak megfelelően 2019. november 8-án ismételten megrendezzük a Média Építészeti Díjának gálaestjét. (Az időpontot már most be lehet írni a naptárakba!) Ennek kapcsán kérjük az építészeket, hogy a tavalyi MÉD-et követő időszakban készült terveikkel és épületeikkel tiszteljék meg az Építészfórumot. Az eseményre való nevezés feltétele, hogy az elkészült munkát 2019. szeptember 15-ig el kell küldjék a szerkesztőségbe. A med@epiteszforum.hu címen várjuk a munkákat, az esetleges kérdésekkel mindkettőnket lehet keresni.

Az Építészfórum főszerkesztése örömteli, izgalmas kihívás mindkettőnk számára. Bízunk benne, hogy a szakma részéről korábban megtapasztalt bizalom segít minket abban, hogy a lap ötletteli és megbízható felületként támogassa a hazai és a nemzetközi építészetről való gondolkodást, a párbeszéd elmélyülését.

Somogyi Krisztina és Kovács Dani

 

KOVÁCS DÁNIEL (Dunaújváros, 1983) művészettörténész, kurátor.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a római La Sapienzán tanult, majd 2007-es diplomázását követően a hg.hu szerkesztője lett. 2009-től 2013-ig főszerkesztő. Ezt követően a Szépművészeti Múzeum munkatársaként részt vett a Liget Budapest első nemzetközi tervpályázatának előkészítésében, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Projektirodájának munkatársa és a campusfejlesztést előkészítő MOME Laboratory tagja. 2015-2018 között a Collegium Hungaricum Berlin programigazgatója, 2019-től a berlin-budapesti MMPraxis kollektíva tagjaként a Montag Modus rendezvénysorozat kurátora. 2010 óta a Kortárs Építészeti Központ tagja, majd kuratóriumi tagja, itt többek közt az Artur.org.hu kortárs építészeti túraoldal, a Wikipédia-projekt, valamint a Paradigma Ariadné építészirodával közösen létrehozott Translations of Modernism alapítója. Számos építészeti írás, kritika, tanulmány szerzője, saját könyvei Budapest szecessziós és két világháború közötti építészetéről jelentek meg. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként Cs. Juhász Sára és Csaba László építészek életművének feldolgozásával foglalkozik.

 

SOMOGYI KRISZTINA (Budapest 1969) építészetkritikus, vizuáliskörnyezet-kutató.

Bölcsészdiplomáit az ELTE-n, újságírói diplomáját televízió és rádió szakirányon, design elméleti képzését Londonban a University of the Arts egyetemen szerezte, disszertációját az ELTE PPK Pszichológiai Doktori Iskolájában a környezetpszichológia és építészet interdiszciplináris területén az építész és nem-építész nézet összehasonlíthatóságának témakörében írta Dúll Andrea és Cságoly Ferenc témavezetése mellett. 1999-2000-ben a Duna Tv építészeti műsorának szerkesztője. Monográfiát írt Cságoly Ferenc, Balázs Mihály és Golda János építészekről, KÖZ_TÉR_KÖZ címmel albumot szerkesztett a 2010-es Pécs EKF kapcsán kiírt építészeti és várostervezési pályázatokról. 2012-2014-ben a FUGArádió boardjának elnöke. 2016-17 tanévben a BME Középülettervezés Tanszékének 70 éves jubileumi eseményeinek kurátora, a Műcsarnokban rendezett Közép_Középületek közvetlen közelségben című kiállítás, majd a témát feldolgozó könyv szerkesztője Klobusovszki Péterrel. Számos cikk, film, kiállítás és tudományos kutatás készítője, konferenciák szervezője. Az ELTE Környezetpszichológiai kutatócsoportjának tagja, a Kiválósági program keretein belül a Szervezet- és Környezetpszichológia tanszék munkatársa. Építészeti írásaiért 2014-ben Ezüst Ácsceruza-díjat, oktatási tevékenységéért a Műegyetem Építészmérnöki Karától címzetes egyetemi docens címet kapott, 2016-ban az építész szakmától Molnár Péter-díjban részesült. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíjasaként az iskolaépítészet témakörében az építészet recepciójának új lehetőségeivel foglalkozik. A MÉSZ felkérésére az UIA Architecture and Children munkacsoportjának magyar delegáltja, vállalása az épített környezeti neveléssel kapcsolatos tevékenységek támogatása.