Épületek/Középület

Észt mobilházak

2019.06.06. 14:35

A szabadabb környezetváltoztatás és a megszokott otthon megtartásának szinte áttörhetetlen dilemmájára keresett válaszokat az észt Kodasema dizájn kollektíva és Jaanus Orgusaar is. Mindkét megközelítés a szerény méretű, kisebb ökológiai lábnyomot produkáló, könnyen áthelyezhető, igényes megoldású mobilházakból indul ki. Bán Dávid írása. 

Magyarországon, Európai szinten még mindig aránylag alacsony a mobilitás mértéke, nehezen szánjuk rá magunkat, hogy egy jobbnak ígérkező munka, vagy életmód miatt akár az ország másik felébe költözzünk. Ragaszkodásunk egyik, érthető oka a lakhelyhez, a megszokott környezethez való kötődés, amely biztonságot, támpontot nyújt számunkra. Az észt Kodasema dizájn kollektívát pedig pont ez a kérdéskör foglalkoztatja, hogy miként lehetünk egyszerre mobilisak s közben milyen módon maradhatunk mégis a megszokott, megszeretett környezetünkben. Hiszen — ahogy vallják — a minőségi lakhatás két fontos tényezőtől függ: a helytől, ahol és az épülettől, amelyben élünk.

A két tényező együttállása általában nehezen megoldható. Lehet egy szép, megszokott házunk, lakásunk, de ha a környezetben, vagy az életünkben valami megváltozik, nehezen váltunk. Vagy lehetünk ott, ahol szeretnénk, de közben lakhelyünk alakul át álandóan. Ahhoz, hogy mobilisak legyünk és közben a megszokott, biztonságos érzet is megmaradjon, már egy olyan kombináció szükséges, amelyben le kell mondanunk azokról a — hazánkban is, s főleg vidéki környezetben sokat látott — túlméretezett családi házakról, amelyeket az elmúlt 4-5 évtizedben több generáció együttélésére terveztek a szülői, nagyszülői generációk. Sokszor pedig éppen ezek a házak maradnak néhány évtized múlva, a gyermekek kirepülése után kongóan üresek, túl nagyok. És sokszor ezek a házak gátolják életmódunk megváltozását. 

Az észt tervezőcsapat épp ezért kicsiben, racionális méretben gondolkozik. Maga a házméret, annak anyagigénye és területi lábnyoma pedig a fenntarthatóságot is erősíti. Egy olyan, a minimális szükségleteket kellemes módon kielégítő mobilház prototípusával álltak elő, amely szükség szerint akár néhány óra alatt elemeire bontható és egy másik helyszínre szállítva egy újabb szűk nap alatt ismét felállítható lehet. Persze a mobil lakhatáshoz el kell felejteni a táncterem méretű nappalikat és a több hálószobát, hiszen a házikó alapterülete mindösszesen 25 négyzetméter, de ez tartalmaz az épületen belül egy galériaszintet és a házhoz csatolt teraszt is. Megalkotói szerint ez az észszerű méret azonban egyfajta megoldást kínál arra, hogy lakhelyünket életmódunk változásával adott esetben magunkkal vihessük, majd döntéseinket, ha kell, könnyebben felülbírálhatjuk. Szükség esetén kereshetünk új telket, más települést, az otthonunk utazik velünk. A KODA elnevezésű modell a maga visszafogott, de jól végiggondolt megoldásaival, megfelelő elhelyezéssel lehet városon belüli kisház, nyaraló, kávézó, de akár iroda, műhely vagy osztályterem is.

A lényegében dobozszerűen kialakított építmény egyszerű elrendezésében egy egyterű nappalival, konyhával, felette galérián elhelyezett alvótérrel találkozhatunk. Egyedül a fürdőhelyiség szeparálható teljesen a közös tértől, mellette pedig a gépészet kapott egy kisebb, kívülről elérhető helyiséget. Fő homlokzata a teljes beablakozottságával nyitott, míg a többi három irányból az épület védőburok-szerűen zárt. Mindezzel a ház hőháztartását is igyekeznek ideálisan szabályozni, a tetőre pedig akár napelemeket is elhelyezhetünk. A KODA épületet előregyártott elemeit könnyen, bármilyen helyszínre lehet szállítani és néhány óra alatt felépíteni. A belső tér egyszerű kialakítása a maximális észszerűségre törekszik, a praktikus berendezés már csak a lakóktól függ. 

A szintén észt Jaanus Orgusaar is egy kisméretű mobil ház prototípusával állt elő. Ő az egyszerű mértani formák helyett egy összetettebb mértani elemet keresett, ugyanakkor egyfajta optikai illúziókeltésre törekedett, amit a térben kimozgatott homlokzatokkal ért el. A ház minden fala kilép a magszokott síkokból és valamelyik irányba kitüremkedik, megtörik, ezzel kaleidoszkópos hatást kelt. A rombuszos dodekaédert formázó, különös mértani alakzatot öltő ház elemelkedő és lefele tartó oldalfalai a tetőre már egy megfelelő dőlésszögben érkeznek. 

Az igen puritán kialakítású és egyszerű elrendezésű faház egy 25 négyzetméteres, de könnyen további hasonló helyiségekkel bővíthető alapegységből áll. Legnagyobb vizuális jellegzetességét a kamera objektívjára emlékeztető, méretes kerek ablak adja, amely dominálja a főhomlokzatot. A kisméretű lakóteret a gazdaságosság és a fenntarthatóság hívta életre, tervezője egy olyan modellt kívánt találni, amely a geometria eszközeivel tud logikus, de nem mindennapi választ kínálni a visszafogott, de fejleszthető épületszerkesztésre. Jaanus Orgusaar a természetben kutatott olyan, létező minta után, amely egy folyamatosan bővíthető kötődésre, ugyanakkor az így kirajzolt szerkezettel stabilitásra épít. Így találta meg a méhsejt hexagonális szerkezetét, amely a gyémánt egyes kristályaiban is külön fellelhető. Az így kialakított házszerkezet nemcsak a további könnyed bővítést, de az ezáltal kialakított stabilitást is lehetővé teszi. Orgusaar saját családja számára megépített nyaralója prototípusként vizsgázik. Első megközelítésben az alapegység épült meg, amely szerény belső terében a lakószoba mellett egy kisebb, különálló konyhát és fürdőt foglal magában. Anyaghasználatban a természetességre és a fenntarthatóságra törekszik: a fából elkészült falakat mindenhol termo panelek borítják. A falakhoz mészkő alapú ragasztóval rögzítik a szigetelő paneleket, a ház külső faanyaga pedig vasoxidos kezelést kapott, így jobban bele tud simulni az erdei környezetébe. Az épület a föld színéről elemelkedik, csak a sarkainál ér a talajhoz, ezzel az alapozás lényegesen egyszerűbb feladatot igényel, kisebb a környezeti terhelés és a ház hőháztartása megfelelőbben tud működni. Ugyanezen az erdőszéli terepen próbálják ki a bővíthetőséget is, de — akárcsak a KODA modell — az egységek később könnyen elemeirke bonthatók és új helyszínen ismét felállíthatók. A ház azonban, a mobilitás lehetősége mellett igény szerint könnyen növelhető is.

Bán Dávid