Közélet, hírek

Elhunyt Rimanóczy Jenő

2019.07.02. 09:10

Az Ybl-díjas építész életének 85. évében hunyt el, pályájának, s alkotásainak jelentős része a szocializmus időszakára esett. Halálával a másfél évszázad óta működő építész dinasztia utolsó tagja távozott. 

Életének szakaszait is úgy építette föl, mint épületeit: racionálisan és emocionálisan, józan megfontolással és lángoló hittel, higgadtan és erőteljesen. Alkotó éveinek európai színvonalú tervei és épületei a tehetségről, a mesterség szeretetéről és a kultúra tiszteletéről szólnak. Építészként és barátként legkiválóbb kortársaival működött együtt. Később, vezetőként és szervezőként iskolát teremtett. Maga köré gyűjtötte, támogatta és segítette azokat a fiatalembereket, akik a mai magyar építészet derékhadát adják. Kulturális missziót teljesített: fáradhatatlan munkával dokumentálta a magyar építészet alkotóinak munkásságát — méltatta őt Turányi Gábor kollégája és egykori tanítványa. 

Nagyapja és dédapja, ifj. és id. Rimanóczy Kálmán (1870-1912, ill. 1840-1908) a századfordulón Nagyváradot változtatták modern várossá: tervezőként és kivitelezőként a Kőrös-parti Párizs tucatnyi épületének megszületésében vállaltak fontos szerepet. 

Egyetemi évei előtt három évig a Közlekedésüzemi Épülettervező Vállalatnál helyezkedett el rajzolóknt, később segédtervezői tevékenységet végzett. 1953–1958 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építőművész szakát végezte el. Egyetemi évei alatt a LAKÓTERV-ben is dolgozott.


 

Az egyetem elvégzése után, diplomaterve alapján felvették a Magyar Építőművészek Szövetségének Mesteriskolájára (mestere dr. Szendrői Jenő volt). Így került az Ipari Épülettervező Vállalathoz, ahol 1958–1978-ig dolgozott, tervezői, osztályvezetői, majd irodavezető-főmérnöki beosztásban. Az IPARTERV-ben számos tervezési munkában vett részt. 1963-ban kormánykitüntetésben — Munka érdemérem — részesült a VERTESZ irodaház tervezéséért. 1966-ban az Ybl Miklós-díj II. fokozatával tüntették ki a Nyírségi Mezőgazdasági Kutatóintézet új telephelyének tervezéséért.

1978. április 1-jén kinevezték az Általános Épülettervező Vállalat műszaki-igazgatóhelyettesének (egyben főépítész is volt), itt egészen a rendszerváltásig dolgozott, amikor saját kérésére nyugdíjba ment. Főmérnöksége alatt sok tehetséges építész kezdte meg az AÉTV-ben pályafutását, többek között Ferkai András, Magyari Éva, Cságoly Ferenc és Turányi Gábor.Nyugdíjazása után 1989–1998 között az ATLANT Épülettervező Kft.-nél mint külső munkatárs számos tervezési munkában vett részt, ebből több terv meg is valósult.

Szakmai pályafutása alatt több mint ötven pályázaton vett részt, nagyrészt eredményesen.

Az Építészfórum 2014-ben a Média Építészeti Díja kapcsán mesterként köszöntötte Rimanóczy Jenőt és videót is készített róla ez alkalomból. 

Itt látható egy videó Rimanóczy Jenő munkásságáról. 

ÉF