Közélet, hírek

Balogh Péter István és Mohácsi Sándor lett a győztes - Átadták a 2013-as Év Tájépítésze Díjat

2013.04.27. 14:12

Idén második alkalommal adták át az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze-díjat a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Tájépítészet Hónapja rendezvénysorozat megkoronázásaként.

A Dr. Balogh Péter István - Mohácsi Sándor tervezőpáros (s73) kapta idén az  1.000.000 Ft pénzjutalommal járó rangos szakmai díjat. A mintegy 250 szakmai résztvevő előtt az Év Tájépítésze-díjért versengő 5 finalistát Kovács Dániel (hg.hu), Ránki Júlia (Fuga Rádió), Rózsa Péter (Fuga Rádió), Őrfi József (MNO-Égigérő blog) és Pásztor Erika Katalina (epiteszforum.hu) laudálta a szakmai zsűri előtt. 

Az Év Junior Tájépítésze 2013-ban Csillag Katalin lett, aki Visonta településre készített, a kortárs tájépítészet minden eszköztárát felvillantó, rendkívül funkciógazdag és mutatós ötletpályázati tervével nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Az Interneten lebonyolított közönségszavazást Kun Zoltán győri tájépítész nyerte, aki az európai természetszerű erdők megmentéséért és természeti kezeléséért, valamint az ezzel kapcsolatos európai szakpolitikák létrehozásáért fáradozik a PanParks nevű nemzetközi szervezetben.

Elnöki különdíjban részesült Dr. Rácz Tamás zsűrielnök felajánlásaként, pályázatának komplexitásáért Gábor Péter. Az elnök egy másik különdíjat is átadott Julius Fabos (Fábos Gyula) professzornak, méltatva az 1956-ban kivándorlásra kényszerült, majd az USA-ban nemzetközi hírnévre szert tett tájépítész professzor munkásságát és mintegy 30 éves elévülhetetlen érdemeit abban, hogy magyar tájépítész generációk juthattak ki és tanulhattak korszerű ismereteket védőszárnyai alatt a "Magyar Fabos Akadémián", Amherstben, a University of Massachusetts tájépítészeti fakultánsán. (A Fabos professzor kalandos életútját bemutató önéletrajzi könyv, a Son of a Kulak hamarosan magyar nyelven is megjelenik.) A díjat a Fulbright ösztöndíjjal Magyarországon tartózkodó lánya, Bettina Fabos vehette át Dr. Rácz Tamástól, aki édesapja köszönetét tolmácsolta a hallgatóságnak.

Több különdíj is gazdára talált még az gálaesten. Junior kategóriában Visonta különdíját kapta Biczók Anna, amelyet a település polgármestere, Szarvas László nyújtott át. A Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját Böhm Gábor kapta meg Dr. Dömötör Tamás elnöktől. A fiatal tájépítész kapta a BCE Tájépítészeti Kar különdíját is Dr. M. Szilágyi Kinga dékán asszonytól. A Magyar Építész Kamara különdíjával Noll Tamás elnök Trásy Krisztinát örvendeztette meg. 

A senior kategória különdíjai nem csak a döntőbe került jelölteket találták meg. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Wallner Krisztina vehette át, MAKEOSZ különdíjban részesült Kosztka Ernő elnöktől a Balogh Andrea - Majoros Csaba szerzőpáros (4D tájépítész iroda), a MÖFÖSZ különdíját pedig Tihanyi Dominika kapta Kirrné Feight Ágnestől, a szervezet elnökétől.

A megmérettetésen történő indulásnak nem volt feltétele, hogy csak megvalósult munkákat, vagy csak szabadtér-építészeti projekteket lehet bemutatni, hiszen a tájépítészet képviselői jóval szélesebb spektrumban (regionális tervezés, településtervezés, stratégiai anyagok, kutatások) tevékenykednek. Ennek megfelelően az 5 döntős elmúlt 5 évét bemutató portfóliókban is megjelentek a még csak terv alakban létező vagy inkább kutatási és stratégiai célú anyagok is. A döntőbe került tájépítészek - Dr. Balogh Péter István - Mohácsi Sándor; Gábor Péter; Dr. Herczeg Ágnes; Szloszjár György; Tihanyi Dominika magas minőségű munkájukért a döntősöknek kijáró beton oklevélben részesültek, amelynek terveit Kiss Zsombor Krisztián készítette, kivitelezését pedig a VPI Beton manufaktúra vállalta magára.

A Dr. Balogh Péter István – Mohácsi Sándor (s73 tájépítész iroda) szerzőpáros pályázatában azt a hatalmas utat mutatta be, amelyet végigjártak a Budapest Szíve fejlesztésekben a koncepcionális elképzelésektől a megvalósult részletekig (a forgalomcsillapított, humanizált belváros koncepciója, a Kálvin tér rekonstrukció, a K-kő születése, a Belváros új főutcája egyes ütemei). Ugyanez az út volt nyomon követhető pályázatukban a Pécsi EKF szabadterei (Széchenyi tér, Tettye park, Havihegyi Kápolna, Zsolnai negyed) kapcsán is.

Gábor Péter egy kutatási, egy kerületi zöldfelületi stratégiai és egy lakótelep rehabilitációs projekten keresztül mutatta be „léptékváltások” címet viselő pályázatában munkásságát. Miként igazolható tudományosan az összefüggés Budapest zöldfelületi borítottsága és a felszíni hőmérséklet alakulása között: azaz milyen sokat jelentenek a városnak a városi zöldfelületek a nyári forróságban? Mit tartalmaz Budapest első – XIII. kerületi - zöldfelületi stratégiája? Mi valósult már meg ebből és hogyan? Lehetséges-e házgyári paneles lakóterületet (Országbíró lakótelep) a zöldfelületei által minőségileg felértékelni? Mindez megismerhető az ő munkáiból.

Dr. Herczeg Ágnes már 2001 óta jelen van tervezőként Tihanyban, amely a Bencés Apátságból kiindulva kezdte el átértelmezni közterületeit. Munkája a Tihanyi Legenda fantázianevet viselő hatalmas közterület-megújítási projektben csúcsosodott ki, amely a települést minőségileg egy új szintre emeli. De a tervezőnő nem csak erről nevezetes: tervezőirodája a Pagony régóta működteti az Ars Topia Alapítványt, amelynek keretében főként Erdélyben tájgondozó, forrásfoglaló, fürdőépítő kalákákat, igazi közösségi eseményeket szerveznek.

Szloszjár György munkáit minden budapesti ismeri, maximum nem tud róla. Irodája a Garten Studio tervezte az azóta nagy népszerűségnek örvendő Kopaszi Gát parkját, az újbudai Allee bevásárlóközpont közterületeit, és egy XXI. századi minőségű munkahely – a Graphisoft Park kreativitásra késztető zöldfelületeit is. Portfóliójában felvillannak az egyenlőre csak terv formájában létező Jászberény városközponti jelentőségű terei is, ahol kortárs eszközökkel formált egyedi utcabútorai, a jász motívumkincsből levezett formák vonják magukra a figyelmet.

Tihanyi Dominika pályafutása rögtön országos hírnévvel indult, annak idején ő és irodája az Újirány csoport hozta létre a budapesti Millenáris parkot. A tervezőnő pályázatában most azt mutatta be, hogy milyen utcaművészeti eszközök bevetésével próbálja a szakember formálni a VIII. Kerületi Palotanegyedben zajló városrehabilitációt, hogyan segíthet mindebben a részvételi tervezés eszköztára. De portfóliójában ugyancsak felvillannak a művészi igényességgel megformált belső kertek és tetőkertek, amelyek a megújult Hungária Fürdő és a hozzá integrált szálloda komplexum vendégeinek napjait teszik élményszerűvé, vagy a Laffert kúria kertjének példaértékű újragombolása is.

A tíz Év Tájépítésze jelölt, közöttük a döntősök munkái, valamint a 12 junior pályázó Visontára készült ötletpályázati anyaga május 20-ig megtekinthető a FUGA-ban.