Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Az élelmiszeraromák vidám, színes világa

2017.02.07. 15:16

A Reload Építészstúdió, azaz Petőcz-Tóth Anikó és Csizmadi Péter DLA csapatának projektje, az ipari parkok építészetének funkcionális világába színeket és kreativitást csempésző gödöllői Food Base irodaház és gyártócsarnok nyerte a Baumit Év Homlokzata ügyvezetői különdíját, valamint az Év Irodája 2016 díját is. 

2014-ben kaptuk a megbízást az aromákat gyártó Food Base Kft.-től, hogy tervezzük meg új gödöllői raktár- és gyártócsarnokukat és az ehhez tartozó irodaházát, mely egyben a cég arculati megújításának egyik legfontosabb elemeként is szolgál. Az irodaház esetében nem csak az épület megtervezésére kaptunk megbízást, de a komplett belsőépítészeti tervek elkészítését is ránk bízták.

A megbízónk elvárása egy egyszerű, de mégis megjelenésében egyedi, az ipari park területén meghatározó megjelenésű épület tervezése volt, ami képes kapcsolatot teremteni a cég profilját adó ételaroma gyártással, ugyanakkor belső tereivel igényes és időtálló munkakörnyezetet teremt. Fontos szempont volt, hogy az ipari parkok épített környezetének monotonitását megtörve, egyszerű eszközökkel, de mégis friss és értékálló építészeti minőséget tudjunk létrehozni.Megbízónk felismerte, hogy az ipari parkok építészetének funkcionális világába becsempészet legkisebb kreativitás is nagyban gazdagítja az épített környezetet és a cég arculatát is építi, mindamellett, hogy az üzem dolgozói számára egy - az ipari szektorban - szokatlanul magas minőségű munka- és pihenő környezetet biztosít.

Mind a külső, mind a belső terek tekintetében a tervezési koncepció alapját az élénk és nem szokványos színek használata, az alap geometriai elemek absztrakt megjelenítési lehetőségei, valamint az átlátható, tiszta belső tér megteremtésének igénye – utalásként az élelmiszeraromák vegytiszta, de színes világára - adta.Az irodaház végletekig egyszerűsített tömegét a szalagablakok üvegtáblái között tervezett véletlenszerűséggel elrendezett színes üvegpanelek elhelyezésével és szokatlan homlokzati színválasztással tettük különlegessé. A homlokzat meglepő és karakteres színhasználata kiemeli a főépület tömegét az ipari park architektúrájából. Ez a megoldás nem csak a német és holland építészet ihlette designnal hoz újat az ipari parkok világába, de műszaki értelemben is kihívást jelentett. A kivitelezővel karöltve megtaláltuk azt a megoldást, mely ellenállóvá teszi a homlokzati struktúrát a nyári felmelegedés okozta veszélyekkel szemben.

Így az épület képes a cég arculati elemeként arra, hogy jól megkülönböztethető karaktert sugározzon. Az irodaépületben elhelyezett helyiségeket egy 9 m magas átrium választja ketté, melyben a recepciós pult és lounge bútorok kaptak helyet. Ezt a nagy belmagasságú teret az egyes funkciókat összekötő hidak, valamint a hatalmas függesztett egyedi gyártású gyűrűlámpák teszik még izgalmasabbá. A Térváz Kft. kivitelező csapatával a tervezés idején folyamatosan egyeztettük a felmerülő műszaki kérdéseket, hogy biztosan olyan megoldások szülessenek, amelyek együttesen képesek a megbízó, kivitelező és tervező, valamint tágabb értelemben az ipari park épített környezetének érdekeit szolgálni.
Belsőépítészeti koncepciónk is az volt, hogy a terek tisztasága, rendezettsége, egymásba olvadó, izgalmas transzparenciái, absztrakt módon tükrözzék vissza az aromagyártás alapját jelentő színtiszta vegyészi munka jellegét. A belső terekben és a homlokzaton megjelenő telített színek pedig az előállított aromák színes világára, az ízek sokszínűségére reflektálnak. Mindezekkel az asszociációkkal nem csak az épület külső megjelenésében tudtunk egyedi karaktert létrehozni, de a belsőépítészeti design is támogatja a cég imázsának építését. Számunkra a legfontosabb visszaigazolás ebben a belsőépítészeti projektben az volt, hogy viszonylag kevés belsőépítészeti eszközzel is lehetséges egy szerethető, otthonos és mégis karakteres munkahelyi környezet megteremtése. Mindezt úgy, hogy a térkapcsolatok és belsőépítészeti hangulatok kialakításakor sehol nem kényszerültünk a munkavégzés megkövetelte funkcionalitás ellen ható kompromisszum megkötésére.

Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA

 

Kiállja az idő próbáját!


Az élénk, sötét árnyalatokat a homlokzati hőszigeteléssel ellátott épületeken korábban csak korlátozott nagyságú felületen, jobbára csak a világosabb főszín melletti kiemelésekre volt ajánlatos használni a napsugárzás okozta túlzott felmelegedés miatt. A hőmozgás hatására kialakuló károsodást, mind a látható fény, mind az infravörös sugárzás kiválthatja. A hőszigetelő lemezek vakolatrétegének túlmelegedése következtében a felület előbb-utóbb berepedezhet.
A Baumit innovatív megoldása, hogy a hőszigetelő rendszerekhez alkalmazott vékonyvakolathoz olyan színező pigmenteket alkalmaznak, amelyek a napsugárzás látható és nem látható tartományában érkező energia hatására jóval kevésbé melegszenek fel, mint a hagyományos pigmentek. Ennek eredményeként a felület jóval kisebb hőmozgásnak van kitéve, azaz a felületi repedések nem alakulnak ki. A Baumit ezekhez a homlokzati hőszigetelő rendszerekhez StyleTop néven kínál úgynevezett cool pigment tartalmú vékonyvakolatot.


A hagyományos technológiával gyártott, sötét tónusú vékonyvakolaton a látható és a szabad szemmel nem látható tartományon kívüli napsugarak áthatolnak, felmelegítik a vakolatot. 1. hagyományos szerkezetű pigmentek 2. napsugárzás 3. falba vezetett sugárzás. A cool pigmentek reflexiós hatása miatt a napsugárzás visszaverődik, ezért a vakolat nem melegszik fel. 1. cool pigmentek (fekete) 2. hagyományos pigmentek 3. napsugárzás 4. visszavert sugarak.

A Baumit StyleTop használatával, a hőszigetelő rendszerrel ellátott homlokzat akár teljes felületén is lehet alkalmazni olyan élénk, vagy akár sötét színeket, amelyek TSR (Total Solar Reflectance = összes napsugárzás visszaverődés) értéke, 25 alatti. Korábban erre a HBW mutatót használták, amely világossági értéknél csak a fény látható sugárzását vették figyelembe.
A hazai és nemzetközi építészeti trendekben, de egy „átlagos” magyar családi ház építésében is megjelennek a nagy felületet betöltő sötét vagy élénk színek, színösszeállítások. A Baumit StyleTop vékonyvakolat 94 erős színben rendelhető, a halványabb árnyalatú, de élénk színektől az egészen sötét tónusokig. A színkeverés kizárólag gyári körülmények között készül, a megrendelést követően a vödrös kiszerelésű vakolatot a Baumit térítésmentesen kiszállítja a kereskedőhöz vagy az építkezés színhelyére.
*A sötét árnyalatok homlokzati hőszigetelő rendszerre történő alkalmazása a hagyományostól eltérő rétegrendet tesz szükségessé.

A Baumit StyleTop vakolatnál a színkártya legsötétebb árnyalatainak használata esetén a hagyományostól eltérő homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrend alkalmazására van szükség. A változás a ragasztótapasz használatára vonatkozik. Baumit StyleTop vékonyvakolatnál a Baumit rendszerhez használt hagyományos ragasztótapaszt (openContact, StarContact, ProfiContact) 4-5 mm vastagságban üvegszövet beágyazással kell felhordani, vagy szálerősített ragasztótapaszt (PowerFlex) kell alkalmazni 3 mm-es vastagságban. 
Az Év Homlokzata 2016 pályázaton Baumit ügyvezetői díjat nyert, - a Reload Építészstúdió által tervezett - gödöllői Food Base irodaépület egyszerű tömegét a szokatlan homlokzati színválasztással tették különlegessé. A homlokzati rétegrend kialakításánál fontos volt, hogy az épület külső színezésénél - egy nem szokványos - sötétszürke színt terveztek használni. Ezért a Baumit műszaki tanácsadójával közösen választották ki a megfelelő hőszigetelő rendszert, amely a következő rétegrendből áll: Baumit ProfiContact ragasztóhabarcs, 10 cm vastag Baumit StarTherm mineral ásványi hőszigetelő lemez, Baumit StarTex erősítő háló, ProfiContat ragasztóhabarcsba ágyazva, Baumit UniPrimer alapozó és Baumit StyleTop vékonyvakolat, kapart K1,5 mm-es szemcsenagyságban.
A választott sötétszürke árnyalat kódja a Baumit Life színkártyán a 0871-es, melynek HBW indexe 9, így kizárólag a Sun reflection és Cooling Technology védjeggyel ellátott Baumit StyleTop vakolatot lehetett használni az épület homlokzati hőszigetelő rendszerére. Az építészek eddigi tapasztalati szerint a homlokzat jól bírja a hőingadozást, repedéseknek, leválásoknak nyoma sincs.