Közélet, hírek

Nyolc spórolási tipp lakásfelújításra

1/1

?>
1/1

Nyolc spórolási tipp lakásfelújításra
Közélet, hírek

Nyolc spórolási tipp lakásfelújításra

2019.05.15. 08:00

Ha lakásfelújításra kerül a sor, akkor általában évekkel előtte elkezdünk spórolni. Nem igaz, hogy ez minden esetben sokba kerül. Alacsonyabb költségvetés mellett is meg tudjuk valósítani a tervünket, fontos, hogy ott spóroljunk, ahol lehet és érdemes. A következő 8 tipp segít, hogy jelentős összegeket takarítson meg lakásfelújítás esetén.

  1. Költségvetés készítése Mindig érdemes felmérni, hogy a pénzünket mire és milyen arányban fogjuk elkölteni. A költségvetés megmutatja, hogy a rendelkezésre álló összegből melyik vásárlásra mennyit tudunk fordítani. Határozzon meg egy maximális összeget, mielőtt az újjáépítés részletein gondolkodna. Ha megvan az összeg, akkor kezdődhet a különböző költségek számolgatása. A legegyszerűbb megoldás az, ha felírja egy lapra, hogy mit kell megvásárolni a felújításhoz. Ilyen például a parkett, festék, csempe, nyílászárók, burkolatok, bútorok. Az sem mindegy, hogy miből mennyit kell venni, ezért a mennyiséget is jegyezze fel a papírra.
  2. Árak összehasonlítása A költségvetés készítése után hasonlítsa össze a különböző cégek árajánlatait az interneten. Aszerint, hogy mi mennyibe kerül és miből hány darab kell, kiderül, hogy mire fogja költeni az összeg legnagyobb részét. Ha a költségvetésének nagy része egy termékre megy el, ajánlott minél kedvezőbb árat keresni rá, mert így sokat csökkentheted a kiadásokon. Nem mindegy, hogy egy munkát ki mennyiért és mennyi idő alatt végez el. Keressen fel minél több szakembert és kérdezze meg, hogy mennyiért vállalják el az adott munkát. A cégek és a magánszemélyek különböző árakon dolgoznak: a cégek általában drágábban, viszont gyorsabban.
  3. Hitelek összehasonlítás Ha hitelt szeretne felvenni a lakás felújítására, akkor ugyanúgy, mint az építőanyagok esetén, hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat az interneten. Ezt nagyon egyszerűen, percek alatt meg tudja tenni, egy hitelkalkulátor segítségével. Az összköltséghez számoljon még minimum 10 százalékot, hiszen váratlan, előre nem tervezett kiadások mindig lesznek.
  4. Nem szabad elsietni A renoválás megtervezése nem kevés idő. Nem ajánlott elsietni, hiszen jól át kell gondolni a részleteket, ha azt akarja, hogy minden terv szerint működjön. A várakozási idő alatt megkeresett pénzt is hozzáadhatja a költségvetéshez, így minél többet vár, annál több pénz áll majd a rendelkezésére. Újjáépítéskor ajánlott fontossági sorrendben, szobánként felújítani a lakást. Döntse el, hogy a lakása melyik része szorul leginkább felújításra. Ha egyszerre fog neki mindennek, a munkálatok akár évekig is elhúzódhatnak. Azért is érdemes egyszerre csak 1-2 szobán dolgozni, mert, ha váratlanul elfogyna a pénze, akkor nem marad az egész ház lakhatatlan.
  5. Nem szükséges minden munkára szakembert hívni A legegyszerűbb és legjobb megoldás a kiadások csökkentésére, ha saját maga végzi el a munka nagy részét. Lehet, hogy nem fog tudni mindent egyedül megoldani, de vannak olyan feladatok, amelyekhez nem szükséges szakembert hívni, hiszen nagyon egyszerű megcsinálni ezeket. Ha valamihez nem ért, viszont úgy gondolja, hogy nem lehet nehéz munka, akár interneten is tud tájékozódni. Youtube-on, illetve egyéb internetes oldalakon rengeteg útmutató videót talál. Az ismerősei között biztos akad olyan személy, aki szívesen segít a munkában, akár teljesen ingyen is.
  6. Várja meg a leárazásokat Vannak olyan időszakok, amikor érdemesebb a drágább termékeket és berendezéseket megvásárolni, mint máskor. Nyár végén például olcsóbbak a kerti berendezések, Black Friday-kor pedig az elektronikai cikkek, illetve egyéb elektromos berendezések.
  7. Döntsön energiatakarékos módszerek mellett Próbáljon mindig energiatakarékos megoldások mellett dönteni. Ezek a berendezések drágábbak, mint a többi, viszont az áruk idővel megtérül, mert kevesebb költséget vonnak maguk után. A másik fontos dolog az, hogy le legyen szigetelve a lakás. Ha nincs szigetelés, akkor télen nagyon sok rezsit fog fizetni a fűtés miatt. Ez azt jelenti, hogy az ablakok, illetve ajtók árán sem szabad spórolni.
  8. Adja el a fölösleges dolgokat Ha kicserél valamit a lakásban, ne dobja el a használt régi berendezést. Az interneten rengeteg oldalon tud ingyenesen hirdetni. Lehet, hogy nem talál rá azonnal vevőt, de az sem baj, ha csak az újjáépítés után kerül eladásra. A régi bútorokat, gépeket, ajtókat, fel nem használt nyersanyagot könnyen el lehet adni. Vegye figyelembe ezeket a pontokat, ha lakásfelújításon gondolkodik. Készüljön fel arra, hogy bármikor jelentkezhetnek váratlan kiadások, ezért úgy szervezzen meg mindent, hogy egy ilyen kiadás ne okozzon különösebb problémát.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk