Épületek/Középület

Nem félek a fogorvostól!

1/29

diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!

diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!
egy általános, standard kezelő
a nagy kezelő
emeleti mosdó
emeleti váró, egyedi beépített bútor…
emeleti váró, egyedi beépített bútor…
emeleti váró, egyedi beépített bútor részlete…
pihenő szoba
a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…
a fogadó pult mögötti tároló bútor a kartotékokat rejti
a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra
földszinti mosdók, a falakon tapéta
lejárat a pince szintre, oktató terem előtere –a tér levegőségét úgy értük el, hogy a végfalat tükör borítja
lejárat a pince szintre, oktató terem előtere
a pince szintre vezető a lépcsőházi szakaszban süllyesztettük a kapaszkodót
oktató terem a pince szinten
pince szint, okatató terem - komfortos hight-tech előadó tér
privát mosdó a tetőtérben
…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)
a lépcsőházi tömeg áthatása megjelenik az átellenes homlokzaton is
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
kellemes terasz és egy egyéb kiülési lehetőség alakult ki, melyet a páciensek (vagy várakozó hozzátartozók) is használhatnak
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
a szépen gondozott kert hívogató, és elég csak finoman jelezni a határt, ahol már a munkatársak fenségterülete kezdődik…
levágtuk az erkélyeket, melyek elvesztették funkciójukat (átalakítás előtti állapot)
racionalizáltuk a tömegformálást (átalakítás előtti állapot)
?>
diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!
?>
egy általános, standard kezelő
?>
a nagy kezelő
?>
emeleti mosdó
?>
emeleti váró, egyedi beépített bútor…
?>
emeleti váró, egyedi beépített bútor…
?>
emeleti váró, egyedi beépített bútor részlete…
?>
pihenő szoba
?>
a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…
?>
a fogadó pult mögötti tároló bútor a kartotékokat rejti
?>
a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra
?>
földszinti mosdók, a falakon tapéta
?>
?>
?>
?>
lejárat a pince szintre, oktató terem előtere –a tér levegőségét úgy értük el, hogy a végfalat tükör borítja
?>
lejárat a pince szintre, oktató terem előtere
?>
a pince szintre vezető a lépcsőházi szakaszban süllyesztettük a kapaszkodót
?>
oktató terem a pince szinten
?>
pince szint, okatató terem - komfortos hight-tech előadó tér
?>
privát mosdó a tetőtérben
?>
…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)
?>
a lépcsőházi tömeg áthatása megjelenik az átellenes homlokzaton is
?>
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
?>
kellemes terasz és egy egyéb kiülési lehetőség alakult ki, melyet a páciensek (vagy várakozó hozzátartozók) is használhatnak
?>
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
?>
a szépen gondozott kert hívogató, és elég csak finoman jelezni a határt, ahol már a munkatársak fenségterülete kezdődik…
?>
levágtuk az erkélyeket, melyek elvesztették funkciójukat (átalakítás előtti állapot)
?>
racionalizáltuk a tömegformálást (átalakítás előtti állapot)
1/29

diszkréten elhelyezve egy illatosító is gondoskodik a kellemes közérzetről, konkrét illatot azonban nem érezni!

Nem félek a fogorvostól!
Épületek/Középület

Nem félek a fogorvostól!

2018.09.13. 14:34

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Fülöp Krisztina

Szájsebészeti magánklinika

URL:
Komp Design Stúdió

Tervezés éve:
2014

Építés éve:
2015

Bruttó szintterület:
488 m2

Stáblista

vezető tervező: Fülöp Krisztina

építész munkatársak: Déry Judit, Hegedűs Andrea, Majercsik Laura

tájépítész: Torba Csaba, Artwill Mérnökiroda Kft.

elektromos tervező: Balász Judit

orvostechnológus: Kerese János

gépésztervező: Miskolczi Imre

szigetelés szakértő: Horvát Sándor

statika: Fekete Szabolcs

akusztikus: Fürjes Andor

projektvezető: Kelemen Gábor 

Fogászattal kapcsolatban a legtöbb emberben kellemetlen érzetek támadnak: a fizikai fájdalom emléke, a fúró sikító hangja, a szagok… Mindez nagyon feszültté teszi a viszonyulásunkat a témához. Fülöp Krisztina meggyőződése, hogy a megfelelő környezettel hangolni lehet az emberek kedélyállapotán. Erre tett kísérletet a szájsebészeti magánklinika tervezésekor. 

Amikor a megbízóval megismerkedtem, a professzionalizmusa rögtön megfogott. Egy olyan szakember, akinek a szabadalmait, technikai fogásait a világ számos országából érkező kollégák próbálják megtanulni az általa vezetett kurzusokon. Ő maga további neves egyetemeken is tanít. Klinikájának megjelenésében is ezt kell képviselnie, plusz még valami, hasonlóan fontos dolgot: a gondoskodásnak azt a diszkrét minőségét, ami bizalmat ébreszt, megnyugtat, ami minden részletével azt kommunikálja: „ne félj, itt jó kezekben vagy, vigyázunk rád!"


…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)
22/29
…az átalakítás után (hangsúlyozott tömegformálás)

az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)
24/29
az áthasított fő tömeg a kert felől (hátsó homlokzat)

 

Könnyebb dolog lett volna egy üres telken épületbe önteni ezeket a gondolatokat, de másként alakult. Nem bántuk nagyon, én magam kifejezetten szeretem az átalakítás műfaját. Érdekes volt látni, hogyan alakul át az épület. Családi házas övezetben, a Rózsadomb tetején, irodaként üzemeltett, vegyes használatú épület volt, amely maximálisan élt a beépítési lehetőségekkel.

Kevés eszköz maradt a kezünkben, de nagyon egyszerűen megfogalmazható céljaink voltak: racionalizálni a tömegformálást, korszerűbbé tenni a megjelenést. Egyszerű állításokra csupaszítottuk a képletet: ez a fő épülettömb, amaz pedig a lépcsőház. És ha már úgy alakult, hogy ez a két tömeg áthatásban van, akkor azt mutassuk meg. Így értelmezhetővé váltak fura kitüremkedések. A lépcsőház szögben tör be a fő tömegbe, és ékként át is hasítja – ezt alaprajzi szinten azonnal átlátni, viszont a külső tömegen nehezen értelmezhető következményei érzésem szerint magyarázatra szorultak, így a színezéssel kisegítettük. 

Lecsupaszítottuk azoktól a sallangoktól, melyet mai szemmel kortünetnek értelmeztünk, és igyekeztünk időtálló anyagokkal hosszútávú megoldásokat adni a problémákra.


a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…
9/29
a megérkezés fontos, egy pillanatra el is lehet feledkezni arról, hogy miért is jöttünk…

a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra
11/29
a várakozó térből közvetlen kijárás nyílik a teraszra

 

A funkció speciális kívánalmai miatt teljesen újra szabtuk a belső tereket is. A megérkezés, az első benyomás itt is nagyon fontos. Arra törekedtünk, hogy egy megnyugtató, minőséget sugárzó közeg legyen. Kifejezetten tompa, de meleg színeket használtunk. A hajnali köd volt az inspiráció, ami körbe burkol, átölel, amiban csak derengenek a dolgok, és minden kicsi színfolt nagy jelentőséggel bír.

Az épületben oktatás is folyik (többnyire kurzus jelleggel), a ház normál működésével ellentétes ritmusban, azaz soha nem kell osztozniuk a közösségi tereken.

Rendkívül korszerű gépészet költözött az épületbe, különös tekintettel a friss levegő utánpótlására. A kezelőkben hangcsillapító álmennyezettel igyekeztünk javítani a komfortérzeten, míg ugyanez az előadóteremben már összetettebb feladat volt, hiszen az előadót jól kell hallani. Az üléssorok mögötti végfal dekorációja valójában diffúzor felület.


15/29

pihenő szoba
8/29
pihenő szoba

 

Számoltunk mozgásukban korlátozott páciensekkel is, így az épületet akadálymentesítettük. Valódi lift elhelyezésére sajnos nem volt lehetőség, így lépcsőjáró lifteket telepítettünk. Egyet rögtön a megérkezéskor, hiszen az épület bejárata az utcaszint felett található, illetve a belső szinteket összekötő lépcsőn is, annak ellenére, hogy a földszinti kezelő dedikáltan akadálymentesített.

A lépcsőház tömör mellvédjére fa kapaszkodó került – ebben a térben az jelenti a „színt", így ez a természetes, meleg anyag diszkréten, de uralja a teret.

Valamennyi kezelő és sterilizáló helyiség bútorzatát mi terveztük. Egyedi gyártásban készültek a speciális igényekhez és követelményekhez igazítva.

Szép és rendkívül összetett feladaton vagyunk túl ennek a munkának a megtervezésével, amit nem hagytunk itt abba, hiszen a kivitelezési folyamatot is végig kísértük. Nagyon sokat tanultunk.

Amikor én ide belépek, már nem félek a fogorvostól.

Fülöp Krisztina

 

egy általános, standard kezelő
2/29
egy általános, standard kezelő

oktató terem a pince szinten
19/29
oktató terem a pince szinten


 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk