Épülettervek

Miskolc belváros megújulása I.

1/7

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/7

Miskolc belváros megújulása I.
Épülettervek

Miskolc belváros megújulása I.

2005.08.08. 11:31

Projektinfó

Földrajzi hely:
Miskolc, Magyarország

Építészek, alkotók:
Puskás Péter

Hősök tere városi tér kialakítása, kulturális, kereskedelmi és infrastrukturális központ létrehozása;generál tervező: Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. építész vezető tervező: Puskás Péter

Részlet a műszaki leírásból
A Miskolc Történelmi belváros arculatának fejlesztésére elkészített tervdokumentációban - mely az egész történelmi belvárost átfogóan vizsgálta - jelentős hangsúlyt kapott a Hősök tere áttervezése, melyre két alternatív megoldást is ismertetett a terv.

1/7

2/7

A jelenlegi szint megtartása melletti burkolati zöldfelületi változások csak a tér struktúráját konzerválják. Az Elesett Hősök emlékműve funkciójában is kettévágja a teret, hiszen a déli irányban megmaradó területrész - a szabályozási tervben elfogadott beépítési vonalat is figyelembe véve - nem kapcsolható be a tér életébe, az emlékműhöz való felvezetés útvonala miatt. A tér így három kényszerfunkciót tud csak teljesíteni és ennek elkerülése érdekében - illetve a problémafeloldás keresése közben - került kialakításra a másik immáron preferált alternatíva.

A Miskolc Történelmi belváros arculatának fejlesztése tervdokumentációban egy térszint süllyesztéses megoldást javasoltunk, ahol az Elesett Hősök emlékművéhez egy híd vezetett és a tér egy szinttel való lesüllyesztését javasoltuk. Az északi oldalon egy ülősorként kialakított lépcsősor vezetett le a süllyesztett térre, ahol a pihenésnek, a találkozásoknak és a szórakozásnak a tere valósult így meg.

3/7

4/7

5/7

Engedélyezési tervdokumentációnk az alapötlet szellemességét megtartva olyan térstruktúrát hozott létre, mely finoman süllyesztett térfelületeivel éri el az Elesett Hősök emlékművéhez vezető térfelület alatti szintet. A kialakított térfelületeknek és térlépcsőknek üzenete - az íves vonalvezetésű lépcsők és teraszos zöld felületek megfogalmazásában - a zárt szelvényben lévő Pece patak utánérzése, annak lágyívű hullámverése. A zárt szelvényű Pece patak köré tervezett védőidom ad lehetőséget egy 30-50 cm mélységű vízfelület megjelenítésének, mely vízfelület újból a föld alá szalad a rendezési tervben meghatározott beépítési vonal tengelyvonalában. A Hősök emlékművéhez vezető útvonal egy olyan hídszerkezet, amelynek csak egyik oldala néz a süllyesztett tér felé, ezáltal nem osztja fel a teret, lehetőséget biztosít az emlékmű elegáns és nagyvonalú megközelítéséhez, az emlékmű körbejárásához és a felvezetést az emlékmű szimmetriatengelyére szervezett lámpaoszlopok sora biztosítja.

Ezen utcai térszint alá "csúszik be" az igazi tér, finoman ívelt térlépcsőivel, mely térlépcsők három különböző szintmagasságú térkapcsolat összekötői. A Minorita templom előtti térségben visszahúzott a kezdő térlépcsősor, lehetőséget biztosítva a templom fotózására, a templom előtt várakozók helyének kialakítására. Jelentős az az útkorrekció, mely az új nyomvonalát déli irányban, azaz a tér felé korrigálja, ezáltal megszüntetve azt a lehetetlen állapotot, hogy a templomból kijövők a templom lépcsőről egyenesen az útra zuhannak rá.

6/7

Szintén jelentős változás a Földes Ferenc Gimnázium előtti gyalogos átkelőhely kialakítása, mely sziget érintésével történik, ezáltal biztosítva a jobbra kanyarodók lehetőségét. A térnek ez az a pontja, ahol ülőpadszerű térlépcsőkön keresztül lehet az első térszintre lejutni, ez az a sarokpont amely mintegy a tér főbejárata.

Az első szinti térfelület a találkozások, a rendezvények, az ünnepi játékok térfelülete, hiszen növényzettel foglalt területrészei itt kismértékűek és egymással ligetet alkotóak. Itt került kialakításra az a pódium, amely bármilyen diákszínjátszásnak, betlehemesnek ad helyet és lehetőséget szinte díszletként használva a mögötte megjelenő Földes Ferenc Gimnázium és Minorita templom homlokzatát.

A második térszintre már csak három lépcsősor vezet le, növényzettel dúsan benőtt, és itt a legjelentősebb az első térszintről induló kis csobogó vízfelületként való megjelenése. Ezen a szintterületen megjelenő nagyméretű üvegsüvegek biztosítják a térszint alatt később kiépítendő mélygarázs egyes felületeinek megvilágítását. Az üvegsüvegek iparművészi megjelenésűek, ahol egyik csoportjuk a vízfelület mellett, míg másik csoportjuk magában a vízben helyezkedik el. A vízben elhelyezett üvegsüvegek csúcsáról finom vízfátyol szalad végig a süveg palástjain, a folyamatos mozgást, a dinamizmust hirdetve. Ez az a térszint, ahol a Kazinczy utca felé lévő támfalba kialakított falfülkékben időszaki iparművészeti vagy képzőművészeti vagy múzeológiai vagy régészeti ásatások leletei kapnak elhelyezést.

7/7

A harmadik térszint a legnagyobb alapterületű, nagyobbik része fedett. Erre a térszintre már csak két lépcsősor vezet le, ez a találkozások, beszélgetések és a vendéglátás színtere. A térszint alatt kialakított kávézó nagy üvegfelülete a zárt és a nyitott teret választja ketté, az üvegfelületen túli belső világ a térhez tartozó világ.

Az Elesett Hősök emlékműve alatti terület kisebb belmagassága miatt sziklafallal lezárt támfal, amely sziklafal alatt kiteresedik a felszíni vízfolyás, mintegy a szikla lábainál elterülő tó érzetét keltve. Az emlékműre szimmetrikusan és ezáltal az alatta lévő térre is szimmetrikusan szervezett a hídszerkezetben is megjelenő üvegfödémek, bevilágító födémcsíkok a természetes világítást hangsúlyozva a kávézó mesterséges világítása és az emlékmű alatti vízfelület mesterséges megvilágítása között. Ez a világítósáv egyben egy útvonalat is jelöl ki a tér átellenes pontján megjelenő egykarú lépcsőnek, mely a Déryné utcára vezet ki és a Pece patak imitált vízfelülete mellett bukkan ki a földből.

Mindkét tér anyaghasználata a természetes anyaghasználatra törekedett. A burkolatok kőburkolatok, melynek burkolati rajzolatát a kiviteli tervdokumentáció tartalmazza. A megjelenő kandeláberek, korlátok öntöttvas szerkezetűek, ezáltal is igazodva a tér méreteihez. Az elhelyezett ülőpadok, zászlótartók, ivókút és hulladékgyűjtők iparművész alkotásai, hangsúlyozza tér igényességét.

Miskolc, 2004. október
Puskás Péter
okleveles építészmérnök
vezető tervező


Generál tervező: Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft.
Építész vezető tervező: Puskás Péter
Szerkezet tervező: Kerényi László
Táj és kerttervező: T. Karmazsin Klára
Formatervező iparművész: Fata György
Vízgépészet: Fábián Mária
Térvilágítás tervező: Kozaróczy Kornél
Út- és forgalomtervező: Dr. Vincze János
Közműtervező: Márkus György

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk