Épülettervek/Hallgatói terv

Minden évszakra

1/22

építész: Wehofer Rudolf

?>
építész: Wehofer Rudolf
?>
Helyszín fotók
?>
Helyszín - építész: Wehofer Rudolf
?>
Prezentáció térkép - építész: Wehofer Rudolf
?>
Telepítés - építész: Wehofer Rudolf
?>
Folyamatábra - építész: Wehofer Rudolf
?>
Helyszínrajz - építész: Wehofer Rudolf
?>
Alaprajz - építész: Wehofer Rudolf
?>
Metszet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Homlokzat - építész: Wehofer Rudolf
?>
Lenti nézet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Felső nézet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Közelebbi nézet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Belső nézet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Födém alsó burkolása - építész: Wehofer Rudolf
?>
Kapu - építész: Wehofer Rudolf
?>
Gépészet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Tartószerkezet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Falmetszet - építész: Wehofer Rudolf
?>
Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf
?>
Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf
?>
Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf
1/22

építész: Wehofer Rudolf

Minden évszakra
Épülettervek/Hallgatói terv

Minden évszakra

2018.09.23. 07:00
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Wehofer Rudolf

Vélemények:
1

Pihenő- és síház a Normafán

Tervezés éve:
2017

Bruttó szintterület:
350 m2

Stáblista

építész: Wehofer Rudolf

intézmény: Ybl Miklós Építéstudományi Kar

konzulens: Dr. habil Kiss Gyula DLA 

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Wehofer Rudolf diplomatervében egy pihenő- és síházat tervezett a Normafa egyik, jelenleg kihasználatlan völgyébe. Az épület nem nyomja el környezetét, de nem is veszik el abban könnyed megjelenésének köszönhetően. 

Témaismertető

A választott helyszín, Budapest XII. kerület, Normafa, azon belül a Harang-völgy Északi vége. A Normafát évszázadok óta használják pihenésre. Az utóbbi években hála az itt történő fejlesztéseknek, egyre többen jönnek ide egyedül, vagy családdal együtt pihenni, a szabadban lenni. Ennek okán viszont a Normafa fenti területei túlzsúfolttá válnak. Több étterem és egyéb létesítmény található a magasabb pontokon, de a völgy alsó részén és annak környékét eddig teljesen elkerülték a fejlesztések, ám most a tervek között szerepel egy sípálya kialakítása, és az ehhez tartozó infrastruktúra kiépítése.

“Hétvégi napon akár 10-15 ezren is ellátogatnak, és ez gondot is jelent, mert a környékre évek óta jellemző a túlhasználat." 1

A Normafa tehermentesítésére megoldás lehet a Harangvölgy másik oldalán, a 155-ös busz végállomásán egy parkoló kiépítése, és egy nyáron libegőként működő felvonó.

A helyszínen tett sétáim során szinte minden alkalommal megkérdezte tőlem valaki, hogy mi is van odalent a völgyben, megéri-e lemenni. A völgyet minden oldalról erdő veszi körül, teljesen eltűnik a város, pihenésre, kiülésre tökéletesen alkalmas hely. A harangvölgyi lejtő meredek, ezért sokaknak a le- és feljutás nehézséget jelent. A meredekség miatt viszont sportolás szempontjából Budapest egyik kiemelkedő célpontja. Régebben a területen több sípálya is üzemelt, de mára ezek közül egyik sem használható.

“A következő évek további feladatai között szerepel többek között a parkolás környezetkímélő és kulturált szabályozása, valamint a téli sportok rendezése." 2

Olyan épületet igyekeztem tervezni, ami harmóniában van a természettel, ugyanakkor védelmet nyújtva az időjárás ellen lehetőséget biztosít arra, hogy minden évszakban élvezhessük a hely adta lehetőségeket. A felvonóval és parkolóhelyek kialakításával csökkenteném a fönti parkolóhelyek számát.


Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf
20/22
Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf

Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf
21/22
Makettfotó - építész: Wehofer Rudolf

 

Telepítési koncepció

A Normafa legnagyobb vonzóereje, hogy a természetben lehetünk. Elkerülhetjük a zsúfoltságot, a zajt és a belváros hétköznapjait. Koncepciómban arra törekedtem, hogy a természettel összhangban lévő épületet tervezzek. Ne nyomja el a környezetét az épület, de ne is vesszen el abban, ezért tömegében könnyed megjelenésű, az erdőbe illeszkedő épületet terveztem. Az erdő fái egy részen benyúlnak a tisztásra, ezt a természetes gesztust folytattam az épületemmel. Támfallal a földbe tolt tömegével mintha a fák alól nőne ki. A sílift felőli oldal teljesen nyitott, míg az étterem belső terét egy könnyed faszerkezetű függönyfal választja el a külső tértől.


Lenti nézet - építész: Wehofer Rudolf
11/22
Lenti nézet - építész: Wehofer Rudolf

Felső nézet - építész: Wehofer Rudolf
12/22
Felső nézet - építész: Wehofer Rudolf

 

Tömegalakítás, illeszkedés

Az épület 5 különböző funkcióját (konyha, fogyasztótér, wc blokk, jegypénztár, sífelvonó) 5 db azonos elvre épülő, levelekről mintázott, de különböző tető fedi le, melyek az épületre kívülről nézve egységes képet alkotnak. A kiszolgáló funkciók kétfelé választják az épületet. Alaprajzi kialakításban a buszvégállomás felől érkezve, a főbejárathoz érve a fogyasztótérbe lépünk be, innen jobbra csak a konyhapult található, illetve itt van a dolgozók öltöző/zuhanyzója és a gazdasági helyiség. Az épület túloldalán vannak a sí funkciók, a jegypénztár, a síléc javító és kölcsönző és a felvonó. A két részt az épület közepén a wc-k, gépészet és takarítószertároló tagolja.

A tömeg közepén lévő lefittyenő tető és az itt lévő alaprajzi törés, a nagy tömeg kettéosztását segíti elő, ugyanis a szükséges funkciók elhelyezésével az épület egy tömegként kezelve elnyomóan nagy lenne. A völgy északi vége felől érkezve a tört tető mint egy völgy piktogramja jelenik meg, míg a másik oldalról a hegy sematikus ábrájaként. Ezt a hatást az ellebegtetett tető, és annak vastag feketére mázolt oromdeszkái keltik. A belső terekben a padló mindenhol felületkezelt látszóbeton, és minden felmenő szerkezet, illetve burkolat faanyagú. Az épületet vasbeton falak merevítik, melyek nem csak a különböző funkciójú tereket választják el, de elég merevek ahhoz, hogy a sífelvonó kötélpályáját elbírják, és egyben megtámasszák a völgy falát. Ezeket kiegészítve a belső terekben szerteágazó, fát szimbolizáló oszlopok jelennek meg. Ezek ágai támasztják alá a tetőszerkezet szelemenjeit. A tető a leghangsúlyosabb rész, ez sárga fémlemezfedést kapott. a homlokzat fa szerkezetű függönyfal. Külső megjelenésében a tető adja a hangsúlyt, melyet sárga fémlemez fedéssel terveztem, ami ugyanolyan jól illeszkedik a nyári zöld tájhoz, mint a őszi sárgás-pirosas vagy a téli fehér tájhoz.

 

Végszó

Célom, a normafa barátságosabbá tétele, tehermentesítése és lehetőségeinek további kihasználása volt. Egy olyan épület létrehozása, mely egész évben segíti az ide látogatókat a kikapcsolódásban, sportolásban. Ami nem próbál meg uralkodni a környezetén, hanem kiegészíti, érvényre juttatja azt.

Wehofer Rudolf

 

Közelebbi nézet - építész: Wehofer Rudolf
13/22
Közelebbi nézet - építész: Wehofer Rudolf

Belső nézet - építész: Wehofer Rudolf
14/22
Belső nézet - építész: Wehofer Rudolf

 

Források

1. http://www.origo.hu/itthon/20151116-elkeszult-a-normafa-fejlesztes-elso-uteme.html

2. http://www.normafapark.hu/rehabilitacio

 

Vélemények (1)
csoszka
2018.09.23.
16:52

Végre egy terv ami elszakad a mai egyetemi tucatmegoldásoktól és megkímél a "kontrasztot kívántam alkotni, hogy ezzel is kiemeljem a természet tökéletességét" szövegeléstől! Izgalmas, szabad formálás, logikus térkapcsolatok és térarányok, a belső tér pedig folytatni tudja a külső hangulatát. A tervlapok grafikája nem a tervek hiányát palástolja, hanem a megértést segíti.

Gratulálok a tervezőnek és a konzulensnek is, hogy ebben a munkájában támogatta a diplomázót!

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk