Közélet, hírek

Másfél milliárd népi építészetre

1/1

?>
1/1

Másfél milliárd népi építészetre
Közélet, hírek

Másfél milliárd népi építészetre

2019.06.18. 08:55

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

A 2017. évben életre hívott Népi Építészeti Program idén 1,5 milliárd forint keretösszegből valósul meg, az idéntől már a Teleki László Alapítvány gondozásában. Olyan önkormányzatok, szervezetek kérhetnek támogatást, melyek országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkeznek.

A programban az idén a korábbiakhoz képest a következő változások történnek:

– a várhatóan képbe kerülő több száz helyszínen szakértői hálózat segíti majd a támogatott kérelmezők munkáját; a felmerülő kérdésekre minden, a felújítást megkezdő tulajdonos válaszokat kap a Teleki László Alapítvány által felkért szakmai mentoroktól, akik szükség esetén a helyszínen tanácsaikkal is támogatják a munkálatok szakszerű megvalósulását;

– a kérelmek elbírását végző bírálóbizottság kibővül: helyet kap benne a Magyar Művészeti Akadémia, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Építőművészek Szövetsége valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti Tanszékének képviselője. A támogatásokat a bizottság javaslatai alapján ítélik oda. 

A Népi Építészeti Program célja megmutatni több mint ezeréves Kárpát-medencei jelenlétünket. A népi örökség épített emlékei a legsérülékenyebbek közé tartoznak, megóvásuk, megújításuk elsődleges fontosságú az ezredfordulón. 

Az az ez évi program már nemcsak felújításra, építési tevékenységre nyújt támogatást, de egy-egy épület értékfeltárására is, amire ugyancsak benyújtható támogatási kérelem.

A program célja a felújítások támogatása mellett a hagyományos építési technológiák fenntartása, a mesterségbeli tudás átörökítése, és kiemelten fontos, hogy a felújítások hagyományos szerkezetek — fa nyílászárók, korhű tetőfedések, burkolások stb. — alkalmazásával valósuljanak meg.

Ki vehet részt a programban? 

A programban olyan természetes és jogi személyek — magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek stb. — kérhetnek támogatást, akik országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkeznek. A támogatás lehetséges mértéke a teljes bekerülési összeg 50 és 80 százaléka közötti. Magánszemély tulajdonosok és a hátrányos helyzetű régiók, azon belül a kétezer főnél kisebb lélekszámú települések önkormányzatai számíthatnak a legmagasabb (maximum 80 százalékos) támogatásra. A támogatás összege minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint lehet, ami az elvárt önerővel egészül ki.

www.nepiepiteszetiprogram.hu oldalon június 24-én nyílik meg a támogatási kérelem benyújtására szolgáló online felület. A kérelmeknek harminc napon belül kell beérkezniük. A Teleki László Alapítvány június 27-én szakmai tájékoztató napot tart, amelyen minden érdeklődő választ kaphat a programmal kapcsolatos kérdéseire.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk