Épülettervek/Hallgatói terv

"Lakódoboz"- egy minimál élettér kidolgozása és ennek városi kontextusba helyezése

1/8

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/8

Épülettervek/Hallgatói terv

"Lakódoboz"- egy minimál élettér kidolgozása és ennek városi kontextusba helyezése

2006.12.01. 11:24

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Probstner Petra

Vélemények:
1

Probstner Petra diplomamunkája az Edilportale olasz nemzetközi "Livingbox" pályázatra készült. 

Napjainkban a környezetünkért egyre növekvő aggodalom, az egyéni és családi életvitel gyors és alapvető változásai miatt egyre fontosabb, érdekes és újragondolandó témává válik az "otthon" fogalma és ennek használata.

 

Tervem célja a lakás, az otthon újraértelmezése, egy olyan jól használható, kényelmes lakótér kialakítása, amely alapos tervezési döntésekkel és a közlekedési útvonalak elhagyásával minimalizálja az alapterületet. Az így kialakított egység gazdaságos terület felhasználású, energia- és anyagtakarékos gyártásban és fenntartásban egyaránt, ami a jövőben kulcsfontosságúvá válik. Nem a kertes családi házat hivatott helyettesíteni, hanem alternatívaként szolgál egy adott célcsoportnak (a városok központjaiban élő, kevés időt otthonukban töltő üzletembereknek, diákoknak illetve ideális ideiglenes szállásként szolgálhat vendég előadóknak, művészeknek, konferenciák résztvevőinek stb.) kiknek újszerű, eddig még nem felmerült igényeit korszerű megoldásokkal szolgálja ki. Nem csupán az alapterület minimalizálásáról van itt szó, hanem a "kapszula", az "új nomád", az "e" életmódra való "rájátszás" ez valójában, ahol felmerülő igény a teljesen üres tér, a négy falra való internetes-virtuális kivetítés, a szemét ledarálása, a fodrászgép, és az intelligens házi számítógép, aki kezünkbe adja a wc-papírt, kávét csinál nekünk, figyelmeztet a napi teendőkre, és lesi minden kívánságunkat. A technológiával való kísérletezés egy igazi "játék házat" hoz létre egy olyan egyedül élő ember számára, akinek gyakorlatilag mindene megvan a jóléti társadalomban és, lakóhelyétől nem a hagyományos értékek beteljesítését várja, hanem inkább, mint egy luxus autóval, a technikával él ´élettársi´ viszonyban. A lakóegység csúcstechnológiát és intelligens, újrahasznosítható anyagokat feltételez. Az egység összes bútora és eszköze a padlóban és a mennyezetben helyezkedik el és hang- és érintésszabályozással egy központi számítógép segítségével gyorsan, könnyedén (hidraulikus szerkezetekkel, futószalag technológiával) érintés nélkül emelkednének fel, illetve süllyednek le kialakítva a kívánt "szobakombinációt´".


 

Probstner Petra soproni Alkalmazott Művészeti Intézetes diplomamunkájának részletei. A feladat az Edilportale olasz nemzetközi ´Livingbox´ pályázatra készült.

Vélemények (1)
EMA
2006.12.08.
04:00

Zseniális! Szerintem, épitse meg és lakjon benne a tervező, akkor fog rájönni, mekkorát alkotott! Érdemes belelapozni a hatvanas évek városi-lakótér-viziókba! Szinte semmi nem valósult meg, a robotszerű városi környezet helyett a természetesség felé igyekszünk. Tanulságos azért, mert akkor jobban megérthetjük, hogy az épületfajták közül miért éppen a lakótér az, ami lényegében nem változott az első településformák óta! Jericho házainak elrendezése, a lényeget tekintve nem különbözik a világ más vidékein, más korokban épitett lakótereitől, legfeljebb az emberi őszinteség volt más... Ha egyszer megértik az épitészek is, hogy az ember mitől érzi magát otthon egy térben, akkor felhagynak a dobozolással. A szellemi energia számtalan helyen felhasználható - újitani is lehet, sőt kell, mindig, de az embert lényegétől megfosztó lakóterei legfeljebb épitészeti stúdiumok köldöknézésére jók, mintsem az emberiség valós épitészeti problémáinak megoldására. Eva Mihály Amichay városgazdász-újságiró

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk