Épülettervek/Középület

LAB5: Prolan Irodaház, Budakalász

1/20

A Prolan területe Budakalász centrumában

?>
A Prolan területe Budakalász centrumában
?>
A tervezett helyszínrajz az első ütemben - LAB5 Kft.
?>
Földszint alaprajz - LAB5 Kft.
?>
Emelet alaprajz - LAB5 Kft.
?>
Model a tervezett beépítésről - Dobos András
?>
Model a tervezett beépítésről - Dobos András
?>
Model a tervezett beépítésről - Dobos András
?>
Az épület makettje - Dobos András
?>
Az épület makettje - Dobos András
?>
Az épület makettje - Dobos András
?>
Az épület déli homlokzata - LAB5 Kft.
?>
A homlokzati árnyékolók erős napsütésben bezárulnak - LAB5 Kft.
?>
Esti homlokzati megjelenés - LAB5 Kft.
?>
Látványterv a bejárattal - LAB5 Kft.
?>
A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.
?>
A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.
?>
Az emeleten található a sportterem - LAB5 Kft.
?>
Korényi Balázs
?>
Dobos András
?>
1/20

A Prolan területe Budakalász centrumában

LAB5: Prolan Irodaház, Budakalász
Épülettervek/Középület

LAB5: Prolan Irodaház, Budakalász

2011.08.02. 12:14
MÉD

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Korényi Balázs, Dobos András, lab5 architects

Földrajzi hely:
Budakalász, Magyarország

Vélemények:
2

MÉD:

Meghívásos pályázat során nyerte el a megbízást Dobos András és Korényi Balázs irodaházak tervezésére a Prolan informatikával foglalkozó magyar vállalat számára. Budakalászon, az egykori Lenfonópark nagy kiterjedésű zöldterületén a telepítést a környezet és a program határozta meg. Az irodaházak a meglévő folytatásaként ütemezve építhetők, míg a rekreációs épület önálló formával rendelkezik, íves homlokzatai keresik a növényzet között beépíthető helyet.

A Prolan informatikával foglalkozó magyar vállalat, melynek telephelye Budakalászon, az egykori Lenfonópark területén található. Mivel a vállalatcsoport dinamikusan fejlődik, kinőtte meglévő épületeit. Új irodaházainak megépítése előtt meghívásos pályázatot írt ki, melyet a mi LABoratóriumunk nyert meg.

 

A Prolan területe Budakalász centrumában
1/20
A Prolan területe Budakalász centrumában

A tervezett helyszínrajz az első ütemben - LAB5 Kft.
2/20
A tervezett helyszínrajz az első ütemben - LAB5 Kft.

Földszint alaprajz - LAB5 Kft.
3/20
Földszint alaprajz - LAB5 Kft.

Emelet alaprajz - LAB5 Kft.
4/20
Emelet alaprajz - LAB5 Kft.

Model a tervezett beépítésről - Dobos András
5/20
Model a tervezett beépítésről - Dobos András

Model a tervezett beépítésről - Dobos András
6/20
Model a tervezett beépítésről - Dobos András

Model a tervezett beépítésről - Dobos András
7/20
Model a tervezett beépítésről - Dobos András

Az épület makettje - Dobos András
8/20
Az épület makettje - Dobos András

Az épület makettje - Dobos András
9/20
Az épület makettje - Dobos András

Az épület makettje - Dobos András
10/20
Az épület makettje - Dobos András

 

 

Telepítés
A telepítést a környezet és a program határozta meg. A telket keletről az egykori gyárnegyed határolja bontásra váró épületeivel, ahova a hosszú távú tervek szerint parkot, irodaházakat és szállodát fog egy beruházó építeni. A terület nyugati oldala pedig a HÉV töltésére néz. A terület sajátos hangulatát az adja, hogy bár Budakalász központjában van, a gyárnegyed e részén nagyon sok zöld található.

Úgy alakítottuk ki a beépítést, hogy az ütemesen felépíthető irodaházak a meglévő irodaépület folytatásai legyenek – mind tömegükben, mind funkciójukban. A kiszolgáló úthálózat a töltés oldalára került, az új irodaházak mögé, hogy a telek belső oldala minél inkább zöld maradhasson. Az egyes épületeket összekötő földszintes részeket zöld rámpával fedtük le, mely eltakarja az alacsony tömegeket, és kiterjeszti a belső fás-virágos területet, megelőlegezve a HÉV töltését is. Így a kiszolgáló út végülis egy kanyonba került.

 

Az épület déli homlokzata - LAB5 Kft.
11/20
Az épület déli homlokzata - LAB5 Kft.

A homlokzati árnyékolók erős napsütésben bezárulnak - LAB5 Kft.
12/20
A homlokzati árnyékolók erős napsütésben bezárulnak - LAB5 Kft.

Esti homlokzati megjelenés - LAB5 Kft.
13/20
Esti homlokzati megjelenés - LAB5 Kft.

 

 

A pályázati kiírás programja a K+F irodai helyiségeken túl tartalmazott rekreációs funkciókat is: oktatótermek, kiemelt tárgyalók, sport termek, étterem stb. Ezeket egy külön csokorba szedtük, és egy független épületbe helyeztük a telek súlypontjához közel. Így ezek az irodaépületektől független ütemben valósíthatóak meg. Míg az irodaházak háromemeletesek és alápincézettek, addig a rekreációs épület csak földszintből és emeletből áll.

A rekreációs épület
A többi épülettől eltérő, sajátos telepítés miatt az épület önálló formával rendelkezik, íves homlokzatai keresik a zöld között beépíthető helyet. A homlokzatot faárnyékolók alkotják, így csak egyfajta membrán az, ami a külsőt és belsőt elválasztja. Az árnyékolók a nap járása és a belső hőigények alapján mozgathatóak, így a nagy üvegezett felület előnyeit energiapazarlás nélkül használhatjuk ki.

A belső terek helyiségei variábilisak. Az emeleten a VIP tárgyalóterem két részre osztható, a sportterem egybenyitható. A földszinten az oktatótér egybenyitható a büfé- és étteremterülettel, így az a vállalati gyűlések és ünnepek helyszíne lehet.

 

Látványterv a bejárattal - LAB5 Kft.
14/20
Látványterv a bejárattal - LAB5 Kft.

A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.
15/20
A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.

A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.
16/20
A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.

Az emeleten található a sportterem - LAB5 Kft.
17/20
Az emeleten található a sportterem - LAB5 Kft.

 

 

Jelen
A beépítést elvi engedélyezési tervben tisztáztuk. Az első irodaépületre és a rekreációs épületre építési engedélyezési tervet készítettünk, az építési engedély jogerőre emelkedett. Reméljük, hogy nemsokára megkezdődhet az építkezés.

Nagyon hálásak lehetünk az építtetőnek és a lebonyolítónak, hogy a beépítési százalékok maximalizálása helyett kiálltak a zöldfelületek védelme mellett, és hogy az épületek tervezésénél maximálisan szem előtt tartották az energiatudatos építészet szempontjait. Egyben köszönjük a főépítészi hivatalnak és az építési osztálynak a segítő szavakat a magas építészeti színvonal kidolgozásához.


Prolan Budakalász K+F irodapark fejlesztés

Korényi Balázs
18/20
Korényi Balázs

Dobos András
19/20
Dobos András

vezető tervezők: Dobos András, Korényi Balázs
építészek: Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna, Korényi András, Lukács Eszter, Rónaszéki Gábor
építész munkatársak: Balogh Vera, Józsa Gábor
szakági tervezők:
statika: Puskás Balázs
gépészet: Temesvári László
elektromos tervezés: Máramarosi András
tájépítészet: Bogner Zsuzsanna
épületszerkezetek: Barta Ferenc
közmű: Simon Bálint
tűzvédelem: Székács András
generáltervező: LAB5 Kft.

tervezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 600 m2
megbízó: Prolan Irányítástechnika Zrt.

 

Vélemények (2)
sponcsak
2011.08.02.
20:41

Oszinte leszek: nagyon nem tetszik kivulrol, tul egyszeru, olyan mint egy nagy racsos agy.

Pákozdi Imre
2011.08.03.
04:03

@sponcsak: Nekem elsőre tetszik, ám az, hogy VIP tárgyalókat akarnak elhelyezni edzőternekkel és étkezővel együtt - úgy gondolom, van mit átgondolni a fenti funkciók összeférhetőségén. Képzeljük el, ahogy a húsleves és a kelképosztafőzelék illata belengi a milliárdos tétre menő tárgyalás légkörét. Majd a megbeszélések befejezése után távozó elnök-vezérigazgató és az államtitkár a sleppjével beleütközik két csontra izzadt badizó kollégába, akik törülközővel a nyakukban, röhigcsélve húznak át a hallon. Az épület ezzel együtt tényleg szép, bár a makett (vagy csak a fényképei?) lehetnének jobbak.

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk