Közélet, hírek

Ki menti meg a SANAA esseni épületét?

1/3

A SANAA esseni épülete. Fotó: Spyrosdrakopoulos, Wikimedia Commons

?>
A SANAA esseni épülete. Fotó: Spyrosdrakopoulos, Wikimedia Commons
?>
A tetőterasz 2007-ben. Fotó: Alena Hanzlová, Wikimedia Commons
?>
Az első emeleti belső tér 2007-ben. Fotó: Alena Hanzlová, Wikimedia Commons
1/3

A SANAA esseni épülete. Fotó: Spyrosdrakopoulos, Wikimedia Commons

Ki menti meg a SANAA esseni épületét?
Közélet, hírek

Ki menti meg a SANAA esseni épületét?

2020.10.16. 10:05

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Essen, Németország

Építészek, alkotók:
Sanaa, Ryue Nishizawa, Kazuyo Sejima

Vélemények:
1

Igazi fehér elefántnak: felesleges és használhatatlan luxusberuházásnak bizonyult az a SANAA-épület, amelyet a világörökségi Zollverein-terület ékének, egyben a 2010-es EKF-évad ikonjának szántak a németországi Essenben. A Pritzker-díjas japán építésziroda által tervezett kubus eredetileg sem szolgálta jól célját, és évek óta nagyrészt üresen áll; a tulajdonos észak-rajna-vesztfáliai minisztérium nemrég harmadjára írt ki közbeszerzést a szanálására.

Pedig minden remekül indult. A hatalmas, a környék múltját meghatározó barnamezős terület, a Zeche Zollverein rendezési tervében Rem Koolhaas irodája, az OMA egy emblematikus épület felhúzását javasolta a területen, landmark-jelleggel. Az ennek tervezésére kiírt pályázatot nyerte meg Ryue Nishizawa és Kazuyo Sejima irodája, a SANAA. Az esseni Heinrich Böll építésszel partnerségben megtervezett, majd 2006-ban elkészült 35x35 méter alapterületű, 34 méter magas betonkocka, az oldalain látszólag véletlenszerűen sorakozó négyzetes nyílásokkal, hozta az elvárt ikonikus jelleget. Kristin Feireiss, a berlini Aedes alapítója önálló könyvet írt róla, a Német Építészek Szövetsége pedig 2010-ben Niké-díjjal ismerte el a „legjobb városi szimbólum" kategóriában. 

A tetőterasz 2007-ben. Fotó: Alena Hanzlová, Wikimedia Commons
2/3
A tetőterasz 2007-ben. Fotó: Alena Hanzlová, Wikimedia Commons

A problémák azonban hamar jelentkeztek. Az eredeti építtető, a Zollverein Menedzsment- és Designiskola egyetlen évig bírta az épület magas üzemeltetési költségeit; 2007-ben kiköltöztek, majd 2008-ban jelentkezők hiányában végleg bezártak. A sajtóban ekkoriban olyan becslések láttak napvilágot, miszerint az épület üzemeltetési költségei éves szinten elérik a 3-400 ezer eurót – azaz a napi ezer euró szintjét. 

A SANAA-kubust 2010-ben a Folkwang Művészeti Egyetem (Folkwang Universität der Künste) vette használatba. Némi próbálkozás után kiderült, hogy ők sem tudják oktatási célokra hasznosítani: az épület szívének szánt, tízméteres belmagasságú első emelet akusztikailag nem alkalmas erre, a többi szemináriumi terem viszont egyszerűen kicsi. A Folkwang 2017-ben a szomszédos telken emelt, új tömbbe költözött át. A kockát jelenleg rendezvényeknek adják ki, ám az idei évben eddig csak egyetlen konferenciát tartottak az épületben. A helyzetet bonyolítja, hogy az épület fűtését a szomszédos, felhagyott aknákból pumpált meleg vízzel tervezték meg, de 2015-ben kiderült, hogy ennek vízutánpótlása, amely jelenleg az Emscher-folyóból történik, csak 2020-ig megoldható. Ez azt jelenti, hogy a teljes fűtési rendszert is át kell alakítani. 

Az első emeleti belső tér 2007-ben. Fotó: Alena Hanzlová, Wikimedia Commons
3/3
Az első emeleti belső tér 2007-ben. Fotó: Alena Hanzlová, Wikimedia Commons

Észak-Rajna-Vesztfália építésügyért felelős minisztériuma 2017-ben ismerte el nyilvánosan, hogy nagy bajok vannak: a fűtési rendszer elavulása mellett a betonhomlokzat felújításra szorul és beázik a lapostető. 2019-ben az akkor 13 éves épület renoválási költségeit 5,5 millió euróra becsülték. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatra azonban az első két körben egyetlen cég sem jelentkezett. A Radio Essen értesülései szerint jelenleg is nyitott a harmadik pályázat, de arra nézve nincsenek tervek, mi lesz az épület sorsa az esetleges felújítás után – pláne, ha továbbra sem lelnek kivitelezőt.

 

Vélemények (1)
kezdoepitesz
2020.10.18.
23:06

A nemzeti Galéria ugyanígy áűtni fog 13 év után vagy hamarabb is. Kár lenne megépíteni a ligetbe. Okuljunk a fritzek hibáján!

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk