Épületek/Lakóépület

Kettősségek egysége - Családi ház Csillagvölgyben

1/17

Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
1/17

Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

Kettősségek egysége - Családi ház Csillagvölgyben
Épületek/Lakóépület

Kettősségek egysége - Családi ház Csillagvölgyben

2018.04.27. 14:31
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Kőrösi Boglárka

Építészek, alkotók:
Weichinger Miklós, Benczúr László ifj.

Földrajzi hely:
Magyarország

Családi ház Csillagvölgyben

Stáblista

építészet: ifj. Benczúr László
építész munkatárs: Budai Tibor

belsőépítészet: Weichinger Miklós
statika: Nagy András (Bend Stat Kft)
gépészet: Korompay Zoltán (GeoConcept Kft)

projektvezető: Serbán Zoltán (Optimista Épitő Kft)

generálervező: Benczúr - Weichinger Studio Kft 

MÉD:

Hogyan telepíthető lakóépület olyan telekre, amely épp a völgy induló emelkedőjén fekszik? A Benczúr László és Weichinger Miklós tervezte lakóépület ezt a terepadottságot használja ki. Munkájuk az Év Háza 2017 egyik különdíjazottja lett.

A Benczúr-Weichinger tervezőpáros feltett szándéka volt, hogy a terepadottságokat tiszteletben tartsák, sőt, egyenesen előnyükre fordítsák. Így jött létre az a többszintes teraszos rendszer, mely a ház végső vázát adja. Ennek a struktúrának a középpontja a mélyudvar, amit az L-alakú épülettömb fog közre, míg másik oldala a völgy felé nyílik meg. Ez a földdel körülvett “átrium" kulcsszereppel bír: a ház felőli homlokzata üvegfal, amely a lakásbelsőben vertikális fényfolyosóként szolgál, azonban a környező, magasabban elhelyezkedő épületektől gátolja a belátást.

Az utcaszinttel azonos magasságban található garázs a lakóblokktól független térbeli egység, azonban a föld alatt folyosó köti össze a kettőt. A kétszintes ház tömege az utcához képest csaknem másfél szinttel magasabban indul. Előregyártott betonelemekből álló, monolitikus lábazata túlfut az épület kontúrján, és támfalként folytatódik tovább. A ház felső szintje - az alsó beton-egységet ellensúlyozandó - könnyed, lebegő hatású áttört fa homlokzatot kapott.


Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
7/17
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
1/17
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

 

A budai építészetben közismert svájci villa-motívumra utal a nagyméretű üvegfelületekben gazdag kialakítás, illetve a látszó fedélszékes tető, amely az emeleti fedett terasz fölött letámasztás nélkül, konzolosan fut tovább, és szarufavég-díszítésben végződik - a fentebb említett előképhez képest jóval visszafogottabb megoldással, épp csak a tervezők vizuális játékaként. A hőszigetelésben elrejtett szelemenfa pedig egyszerre tükrözi a szerkezet csökkentésére és megmutatására irányuló törekvést.

A monolitikus beton “doboz" a család privát tereit zárja magába: a szülői hálószobát és a két gyerekszobát. Ugyanezen a szinten található egy játszó szoba, amit körbejárható bútor választ le az előtérről: egyik oldala előszobaszekrény, míg túloldala a gyerekek játszó szobájához tartozik. A megszokott beépített szekrényes megoldás helyett éppen a bútor könnyedségét, körüljárhatóságát hangsúlyozták a tervezők a finoman lekerekített élekkel, illetve azzal is, hogy a bútor nem ér fel a mennyezetig, rést hagy. Az emeletre vezető lépcsőn felérve a család nappali terei következnek: az egybenyitott tér középpontjában az étkező található, amit a nappalitól kandalló választ el. A lakó- és hálóterek térbeli strukturálása tudatos megfontolás eredménye volt: a fentebb már említett szomszédos lakóépület magassága úgy követelte, hogy a mindennapi élet színterei kerüljenek az emeletre, míg az intimitás terei az alsó szinten zárkózzanak be.

 

Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
3/17
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
5/17
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

 

A belső sosem válhat el a külsőtől: a kettőnek nem csak vizuálisan fontos szerves összhangban állnia, de a lakótér kialakításának általában is az épület struktúrájából adódó lehetőségeket kell feltárnia - vallják a tervezők. A minimalizált anyaghasználattal megalkotott belső terek látványa egységes vizuális világot teremt a beltér egészében, miközben a külső homlokzati megoldásokkal is összekacsint.

A fekete, fehér és fa felületek finoman ellenpontozzák egymást, helyenként pedig sajátos belső rendszert hoznak létre: ennek csak egyik példája, ahogy a gardróbfal faburkolata azonos síkban “befordul" a merőleges ajtókeretre. Az ehhez hasonló részletekért egyébként az építést kivitelező Serbán Zoltánt dicsérik a tervezők: állításuk szerint csak a csembaló készítő múlttal rendelkező munkatárs eszközölhetett olyan aprólékos megoldásokat az épületen, mint az előszobai biztosítéktábla tükörszárny mögé rejtése, vagy a házfalon futó ereszcső távtartóinak egyedi gyártatása.


Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
15/17
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás

Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás
13/17
Csillagvögyi családi ház - építész: ifj. Benczúr László, belsőépítész: Weichinger Miklós - fotó: Bujnovszky Tamás





Az épület a kettősségek játékának tűnik: kívül a masszív és a légies - a beton és a fa - míg a belső térben a sötét és a világos alkot ellentétpárt. A mélyudvart leválasztó, elhúzott üvegszerkezet és a sűrű ablakfelületek majdnem transzparenssé teszik az épületet, ezáltal a kint és a bent vizuálisan összemosódik. Az átlátszóság - és átláthatóság - olyan részletekben is megnyilvánul, mint a kívülről pontosan követhető lépcsőszerkezet, mivel ennek egyik oldalán korlát helyett az előbb említett üvegfal fut végig. Ezáltal az is láthatóvá válik, hogy a külső és belső részen párhuzamosan ugyan, de ellentétes irányba tartanak a lépcsők. Egyszerre lehet kint és bent a fedett teraszra kilépő is, aki lenézve ismét a mélyudvart látja, hogy a telek több szintre tagolódásának köszönhetően a fent és a lent közötti kettősséget is megtapasztalja.

Kőrösi Boglárka

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk