/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épületek/Irodaépület

Játék a formákkal - a Vision Towers egy irodabelsője

1/15

A mennyezetről "lehajtogatott" lépcső - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás

?>
A mennyezetről "lehajtogatott" lépcső - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A lépcső szemből - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A lépcső fentről - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Látszó beton lépcsőfokok - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A lépcső alulról - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A bejárat melletti feature wall, melyet a gyógyszertári fiókok inspiráltak - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Telefonfülkék - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Tárgyaló - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Egyterű iroda- tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Élő növényzet az irodában - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
1/15

A mennyezetről "lehajtogatott" lépcső - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás

Játék a formákkal - a Vision Towers egy irodabelsője
Épületek/Irodaépület

Játék a formákkal - a Vision Towers egy irodabelsője

2015.07.31. 14:05
MÉD

Projektinfó

Vision Towers Irodaház, „B” és „C” szárnyak iroda-belsőépítészete, 6-7. emelet

URL:
LAB5 architects

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2014

Bruttó szintterület:
2200 m2

Stáblista

építész vezető tervező(k): Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna
építész munkatársak: Szegedi Zoltán, Tóth Tamás, Vámos Zoltán

akusztika: Borbás László

generálkivitelező: Pedrano Kft.
project management: Ádám Péter, JLL Hungary Kft., Jones Lang LaSalle 

további egyedi kivitelezések:
belső kert: Plantart Kft.
signage: Bepro
beépített termékek:szőnyeg: Milliken Scatter Graph

lámpák:
recepció: Marset Neon de luz
konyha: Marset Tam tam
telefonbox: Marset Tam tam
rejtett: LED
lounge álló-lámpa: Santa&Cole Tripode

bútorok:
vip asztal: Actiu Arkitek (Europa Design)
vip szék: Sitland (Europa Design)
asztalok: Wuteh (Kinnarps)
lounge bútor: Profi M (Kinnarps)
tárgyaló és lounge bútorok: Kinnarps Materia
irodai székek: Kinnarps

álmennyezeti rendszer: Amstrong Perla
fa burkolat típusa: fehérített tölgy dekorfüggönyök, rolók: SYBA
síkbeli üvegajtók: „Deko” típus, GMB Stúdió
beruházó: Futureal Group, K4 Észak Ingatlanfejlesztő Kft.

az épület tervezője: Csillag Katalin, Gunther Zsolt, 3h építésziroda Kft.

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Szigorú terek, letisztult világ, érdekes formák és játékos falburkolat jellemzi azt az irodát, amit a LAB5 csapata alkotott a Vision Towers egyik irodájába. A "belső mag" zártságát a két emelet között legördülő robosztus lépcső és a zöldelő növények törik meg. 

Helyszín és tervezési program

A Vision Towers „B" és „C" szárnyának két szintjét (6-7. emelet) 2200 m2-en foglalja el az iroda, amelyet egy gyógyszeripari cég bérel. Az épület adottsága, hogy az összefüggő ablaksáv által minden irányban rendkívüli panorámával rendelkezik, így ideális az egyterű és cellás egységek elhelyezésére is. A kétféle tértípus arányainak meghatározása a bérlő igényeihez igazodhatott, így 60 százalék open space és 40 százalék, tárgyalókkal ellátott cellás irodaterület épült.

Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
12/15
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás


Az építtető szigorú nemzetközi kézikönyvvel rendelkezett mind az elrendezést, mind a belső megjelenést illetően, azonban már a tervezési fázis elején szorgalmaztuk az egyes pontok egyedi design megoldásait, amiket a helyi adottságok miatt is szükségesnek tartottunk. Javaslataink támogatásra találtak, sőt egyes elemeit később a kézikönyvbe is beépítenek majd. Az alapvetően szigorú tereket és letisztult világot mutató arculatot helyenként egyedi, színes elemek, érdekes formák ellenpontozzák, ezeket alább részletesen taglalunk is.

 

Belső mag

Az épületszárnyak közepén - az épület karakteréből adódóan - kézenfekvő volt egy zárt, belső mag kialakítása, amely a természetes világítást nem igénylő, kiszolgáló funkciókat foglalja magában: tárolás, video-konferencia, telefonbox és fénymásolók. Ráadásul az épület fő aknái, közlekedői, menekülő lépcsőháza is ebben a „sötét" középső részben van.

Ez a mag, amely oly sok különböző, apró, eltérő funkciót tartalmaz, hogy az egységesség kedvéért egy kompakt, szigorú téglalap formában jelenik meg az alaprajzon. Héjként egy körben futó falburkolatot kapott, amelyen a nyílászárók is síkban helyezkednek el. Az alaprajzon élénk színekkel jelöltük a közös használatú funkcióval ellátott helyeket (telefonboxok, fénymásolók. A belső mag egységes megjelenését tovább erősíti a felső élnél körbefuttatott rejtett LED világítás is.


Telefonfülkék - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
10/15
Telefonfülkék - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás




Új belső lépcső

Mivel az irodaterület két szinten található, és a különböző egységek szorosan együtt dolgoznak, menet közben szükségessé vált egy belső lépcső kialakítása is. Ezáltal az egymáshoz gyakran átjáró dolgozóknak nem kell kimenniük a közös irodaházi lépcsőházba, ha munkatársaikkal szeretnének személyesen beszélni.

Ezt a belső lépcsőt teljesen egyedi megformálás jellemzi. Önállóan térbeállított, szoborszerű, vonalvezetése az épület külső, földszinti előteteje által inspirált forma. Lendülete a két szint összekötésének metaforája: mintha a felső szint az álmennyezet lefordulásával törne lefelé. A járófelület maga a teherhordást is biztosító látszó vasbeton szerkezet. A lépcsőt csak kívülről takartuk el fehér burkolattal, ami egyben a mellvédet és fogódzót is alkotja.

Látszó beton lépcsőfokok - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
4/15
Látszó beton lépcsőfokok - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Feature wall

A két épületszárny 45 fokos szögben csatlakozik egymáshoz. A csuklópontot mindkét közlekedőről nézve kijelölő, karakteres elem a fal játékos faburkolata.
Ennek megformálásához az arculatban is megjelenő arányrendet és az irodában már máshol is megjelenő faanyagot használtuk fel: véletlenszerűen ismétlődő és forgatott „fadobozok" jelennek meg, amiket az egyedi rejtett LED világítás emel ki a falsíkból.


A bejárat melletti feature wall, melyet a gyógyszertári fiókok inspiráltak - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
6/15
A bejárat melletti feature wall, melyet a gyógyszertári fiókok inspiráltak - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Zöldfelületek

Az egymástól üvegfalakkal tagolt egyterű és cellás irodák esetében is igyekeztünk a lehetőségekhez mérten megidézni a természetes megjelenést, így egyes bútorelemek, a középső zárt magon használt fa mintázatú burkolatot öltötték fel.

Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás
14/15
Vision Towers interior - tervező: LAB5 architects - fotó: Bujnovszky Tamás



A munkacsoportok elválasztásánál és egyes további pontokon élő növényekkel próbáltuk emberivé varázsolni a teret. Míg az irodatérben a növények egységet alkotnak, addig a tárgyalókban a változatosság jellemzi őket. A természet becsalogatásával és a keretekbe foglalt növényzettel a rendezettség érzetét próbáltuk felidézni. 

A tárgyalók bútorait az Europa Design szállította.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk