Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

IL BACIO DI STILE - a stílus csókja az Andrássy úton

1/19

fotó: IL BACIO DI STILE

?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
?>
fotó: IL BACIO DI STILE
1/19

fotó: IL BACIO DI STILE

IL BACIO DI STILE - a stílus csókja az Andrássy úton
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

IL BACIO DI STILE - a stílus csókja az Andrássy úton

2013.10.07. 12:58
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Nagy Csaba

IL BACIO DI STILE

URL:
Archikon Kft.

Építés éve:
2013

Stáblista

építtető: Web-Mind Licences Kft.
beruházás szervezés: Deutsch Tamás (Web-Mind Licences Kft.)
felelős tervező: Nagy Csaba (Archikon Kft.)
építész tervezők: T. Major Krisztina, Benedek Botond, Pólus Károly, Bagó Bernadett, Nyéki Gábor, Holló Erika, Várhidi Bence, Kiss Tamás (Archikon Kft.)
tetőtér épületszerkezeti szaktervező: Juhász Péter (Pallas Novo Kft)
tartószerkezet tervező: Armuth Miklós, Cséfalvay Gábor
műemléki szakértő: Dr. Déry Attila Ph.D (Plinthosz Bt.)
belsőépítészet – üzletterület: Beretta Associati s.r.I., Milano Belsőépítészet – étterem - bár:GA Design International Ltd, London Utcai kirakat Millington Associates, London

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A divatház, mely életérzést, élményt nyújt, kényesen ügyelve a legapróbb részletekre is. Andrássy út 19. - kiváló lokáció, az enteriőr, eszményi otthon  a világ vezető divatmárkáinak. A divatház célja a hagyományok és a modern divat exkluzív ötvözete, a meglévő épület értékeinek megőrzése és rekonstrukciója mellett, a mai kor igényeinek megfelelő, magas színvonalú un. luxury multibrand áruház megvalósítása. Nagy Csaba vezető tervező írása.

építészeti koncepció

A koncepció lényege az Andrássy úti palota bérház átpozícionálása, áthangolása divatáruházi palotává. A századfordulós épület meglévő értékei – a homlokzat, a kapualj, a lépcsőház és a piano nobile eleganciája, díszítettsége, mint kiemelendő értékek az egyik oldalon – míg az új hasznosítás kifejezése - a másikon. Az új karaktert formáló három legfontosabb jel - a bejárat, a belső udvar és a tetőtérbeépítés. A bejárat már nem egy lakóházba vezető zárt kapu, hanem egy egységes egészként működő épület bejárata, melyet a portikusz alatt felnyitott nyílásfelületek jeleznek, az egyébként történeti hűséggel felújított homlokzaton. A meglévő belső udvar magasabb szintre emelése az építészeti-funkcionális transzformáció második kiemelt eleme. A meglévő állapot a bérházak korabeli telekkihasználási igénye miatti, a hátsó lakások bevilágítási és alárendelt megközelítési viszonyait tükrözte, az átpozicionálás után egy egységes épület központi aulájává kellett hogy váljon.

fotó: IL BACIO DI STILE
14/19
fotó: IL BACIO DI STILE

Az új karaktert a hidak, az áttört belső homlokzat és a könnyed üvegszerkezet határozzák meg, a külső teret átjárható belső térré transzformálva. A harmadik, az utcáról nem látható jel a tető. A Budapesti bérházak jellemzője volt a beépítetlen tetőtér, hiszen a cselédlakások a hátsó traktusokban voltak, ellentétben például a Párizsi manzárdtetőkkel. A tetőbeépítés tehát új karakter, különösen, ha kiemelt funkciót – étterem és bár kap. A belső udvart a történeti udvar felett zártuk le, innen egy más, modern mai világ indul. Az utcai oldalakon tartottuk a tetősíkot, a belső részen, egy szabadon formált emelkedő „lepel" rejti magában a kétszintes teret, közepén az üvegtető felett nyitott belső udvarral. Itt minden elem a szalagszerűen, ívelten futó üveg és fémfelületektől kezdve a szabad formákat, az innovációt jelenti, de visszafogottan, eleganciával megjelenve, meghagyva az elsőbbséget, a dominanciát a palotának.

fotó: IL BACIO DI STILE
15/19
fotó: IL BACIO DI STILE

épülettörténet

A neoreneszánsz-eklektikus palota bérházat 1880-1881-ben építtette Brüll Zsigmond, Freund Vilmos tervei alapján. Az építtető domonyi Brüll Zsigmond a kor jelentős hazai terménykereskedő cégének, a Brüll Henrik és fiai cégnek egyik vezetője volt. Az építőmester Amon József, a belső díszítő márvány munkákat a Scalmanini és tsa. cég, a műasztalos munkákat Neuschlosz J. fiai végezték el, a műlakatos Árkay Sándor volt. Az épület díszítő-szobrásza Szandház Károly és Szabó Antal volt. Az épület értékei között kiemelt a neoreneszánsz homlokzat, melynek erőteljes hatását a jól megválasztott díszítőelemek - az erkélyek, a második emeleti aediculás ablakkeretek és a horganylemezből készült főpárkány hangsúlyozzák. A bejárati előcsarnok kiemelt szerepét a térforma és a falak díszítése egyaránt jelzi. A teret az alaprajzi elrendezésen túl, a boltozatok formái osztják részekre. Az utca és udvar közti átjáróban két lapos, csegelyes kupola teremt hangsúlyokat, a harmadik a lépcsőház előterét fedi le. Az épület főlépcsője háromkarú trieszti mészkő lebegőlépcsővel kapcsolja össze az emeleteket. A piano nobile érdekessége a fennmaradt polgári lakás, az utcafronti szalonokkal, a gazdag gipszdíszítésekkel, eredeti nyílászárókkal, kandallókal, padlóburkolattal, melyekhez a belső traktusban váztáblázatos faragott fa fal és mennyezetburkolatú ebédlő kapcsolódik. Elegánsan könnyed utalás az ebédlőben áruházi installációként megjelenő berendezett ebédlőasztal, fokozva a szalonhangulatot.

fotó: IL BACIO DI STILE
3/19
fotó: IL BACIO DI STILE

funkcionális elrendezés

A mintegy 5000 négyzetméteres multibrand üzletház földszintje az önállóan berendezett luxusmárkáké, az első és második emelet a női, míg a harmadik a férfi kollekciókat mutatja be. A pinceszint vendégforgalmi része, az alápincézett belső udvar alatt a sport és denim rész. A kiszolgáló funkciók a pinceszint egyéb területein helyezkednek el. A tetőtérben az alsó szinten bár a galérián étterem kerül kialakításra. A közlededőrendszer a főlépcsőházon és a lifteken túl, új elemmel is gazdagodott; a mozgólépcsők és a keresztirányú hidak alkotta új rendszer az áruház átjárhatóságát biztosítja. A mozgólépcsőket és a menekülőlépcsőházat, teherfelvonót a kevésbé értékes hátsó szárnyakban helyeztük el, vizuális hangsúly továbbra is a történeti lépcsőházon maradt.

fotó: IL BACIO DI STILE
19/19
fotó: IL BACIO DI STILE

műszaki feladatok

A meglévő épületet a műemlékvédelmi szempontokon túlmenően a statikai, tűzvédelmi és egyéb hatályos előírásoknak is meg kellett feleltetni. Az épület aláalapozásra került, a pincei vízszigetelés teljeskörű megoldása mellett. A hatályos előírások és a tetőtérbeépítés miatt a meglévő épületrészen szerkezeti megerősítésekre volt szükség. A legnagyobb kihívásokat talán nem is ezek, hanem a térbeli acélszerkezetként szabadon megformált új tető, az ott megépített ívelt hatméter magas üvegfal, és a vele együtt formált szalagszerűen körbefutó parapet,előtető együttese, a lepelszerű térgörbe lefedés, vagy a több, mint 25m2-es osztásnélküli, egyben motorikusan nyitható “monitorablakok" jelentették. A szerkezettervezés során rengeteg innovatív megoldásra volt szükség.

fotó: IL BACIO DI STILE
7/19
fotó: IL BACIO DI STILE

építésszervezés

A világszínvonalú, perfekt megvalósítás érdekében, az építésszervezést a beruházó saját cége végezte. A folyamatok így jobban ellenőrizhetők, kontrollálhatók voltak. A tervezési gyakorlatilag a kivitelezési folyamat alatt is tartott végigkövetve a változásokat, igényeket.

Jelen cikk elsősorban a már átadott meglévő épületen belüli áruházi résszel foglalkozik, a tetőtér részletesebb bemutatását az étterem-bár átadása után tervezzük.

Nagy Csaba

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk