Épülettervek/Középület

Identitást adó átalakulás - a Science Park revitalizációja

1/29

Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)

?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
?>
Massányi Tibor a Science Park sajtótájékoztatón - fotón: Varga Csilla
?>
mintairoda - építészek: Süttő Réka, Szabó Attila
?>
mintairoda - építészek: Süttő Réka, Szabó Attila
?>
mintairoda - építészek: Süttő Réka, Szabó Attila
?>
mintairoda - építészek: Süttő Réka, Szabó Attila
?>
mintairoda - építészek: Süttő Réka, Szabó Attila
?>
mintairoda - építészek: Süttő Réka, Szabó Attila
1/29

Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)

Identitást adó átalakulás - a Science Park revitalizációja
Épülettervek/Középület

Identitást adó átalakulás - a Science Park revitalizációja

2017.07.17. 14:56

Projektinfó

Szerzők:
Varga Csilla

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Massányi Tibor, Gellár László, Süttő Réka

Science Park irodaház revitalizációja

URL:
DVM Design Kft.

Tervezés éve:
2017

Stáblista

építész vezető tervező: Gellár László

építész munkatársak: Koválcsik Ágnes, Nagy Orsolya, Erdélyi Róbert

Letölthető dokumentumok:

Az irodapiaci verseny folyamatos újításokat követel meg a szereplőktől - a nívódíj oklevéllel elismert Science Park irodaház a zöld környezet előnyével és külső-belső felfrissüléssel tör újra az élbolyba. Nagy Ivánék szigorúan szerkesztett épületegyüttese jó alapot szolgáltatott a DVM group átalakítási munkájához. Massányi Tibor építésszel és a projekt részét képező mintairoda pályázat egyik nyertesével, Süttő Rékával beszélgetettünk.

Varga Csilla: A DVM group tervét pályázat keretében választották ki a Science Park megújítására. Mi volt a megbízó kérése, mik voltak a fő fókuszpontok? Illetve miért kell egy irodaházat 15 év után megújítani - általában ennyi a “szavatossági idejük", vagy valami másról van szó?

Massányi Tibor: Alapvetően 10-15 évente fel szokták frissíteni az irodaházakat, elsősorban a közös területeket. Ha akár csak a 15 évvel ezelőtti lakásdesignokra gondolunk, látszik, hogy óriási különbségek vannak - az irodapiacon pedig különösen igaz, hogy frissnek, vonzónak és “szexinek" kell lenni, hogy a cégek oda akarjanak menni. A megújulás általában az 5 éves bérlői ciklusokhoz szokott igazodni, itt is ez történik most.

A megrendelő számára azért is volt fontos ez az átalakulás, mert eddig az épületnek nem igazán volt saját identitása. A mostanában épülő irodaházaknak általában van nevük, logójuk, brosúrájuk, egyéni megjelenésük - ezzel keresik fel az ügynökök a potenciális bérlőket. Ezt az épületet sokáig nagy területen az Ericsson bérelte és ezért sokan ezzel a céggel azonosították a házat. Az egyik cél ezért az volt, hogy létrejöjjön egy erős Science Park brand. A megrendelő megfogalmazta a gondolatiságot, amihez készült egy arculat, és ezután jöttek az építészeti és használati kérdések.

Utóbbiaknak három fő fókusza volt az épület értékei mentén: egyrészt maga a zöld környezet, ami viszonylag ritka az irodapiacon. A csúcskategóriás irodák nagy része a Váci úti folyosón tömörül, ahol nagyon kevés zöld van - csak néhány olyan irodaház van (péládul a Graphisoft), ami parkosabb, zöldebb környezetben helyezkedik el. Másik fókusz volt a közös területek, a recepció megújítása. A harmadik pedig az épület homlokzata, amit az elmúlt 15 év eléggé kikezdett.


Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
9/29
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)



V.Cs.: Készül egy mintairoda is, amely megmutatja az épületben rejlő lehetőségeket a potenciális bérlőknek. A közelben több egyetem is működik - innen jött az ötlet, hogy ennek a résznek a megtervezésére hallgatói pályázatot írjanak ki. Ezt Süttő Réka és Szabó Attila csapata nyerte meg - milyen volt a közös munka?

Süttő Réka: Mi nagyon élveztük, egyikünk se csinált még soha semmi ilyesmit - harmadévesek vagyunk a BME-n, a belsőépítészeti tárgyak csak ezután fognak következni. Korábban már pályáztunk együtt, meg is nyertük a recski emlékpályázatot, de ez most más jellegű kihívás volt. Két héten keresztül bejártunk dolgozni a DVM group irodába, ami alatt az ottani tervezők segítettek nekünk kidolgozni az ötletet. Az elején kicsit el voltunk veszve, de jó löketet kaptunk, hogy hogyan is kéne kinéznie a végeredménynek.

V. Cs.: Mennyire alakultak át a tervek?

S. R.: Maga az alapfelépítés eléggé, mert voltak olyan elemek - például a recepció -, amikkel nem számoltunk a pályázat elején. Útközben rájöttünk, hogy másképp működik egy ilyen iroda, mint ahogy mi feltételeztük, és az is kiderült, hogy mire lenne még szükség. A design viszont abszolút abból építkezett, amit mi kitaláltunk. A pályázatra két nap alatt raktuk össze a tervet - a leadott anyag az volt ami akkor lett, most meg azzá vált, ami lehetett belőle.


Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
1/29
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)



V. Cs.: Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

M. T.: Részünkről az, hogy a hallgatói pályázati anyag egy olyan tervvé fejlődjön, amilyet mi, mint DVM group adtunk volna le. Mindezt úgy, hogy a lehető legkevésbé nyúljunk bele a lényegébe. Ez közös tervezői munka, nem megváltoztatni szerettük volna az elképzelést, csak a megfelelő szintre emelni. Építészeknél ez elég szenzitív kérdés, hogy hogyan tudod a másikat úgy stimulálni, hogy a végén az ő saját gondolatai, eredményei jöjjenek ki, de mégis jobbá váljon.

V. Cs.: Tanít közületek valaki?

M. T.: Nem, de sok fiatal dolgozik és tanul nálunk. Fontosnak tartjuk bevonzani őket az irodába, mert azt gondoljuk, hogy nagyon jótékony hatással vannak a munkánkra. Az évek alatt az ember folyamatosan szembesül a mindennapi akadályokkal, de a fiatalok még szabadon szárnyalnak, az ő friss gondolkodásmódjuk sokat hozzáad az építészethez. Ezért is hoztuk létre a DVM Akadémiát, egy olyan programot, amely során egyetemistákat fogadunk az irodánkba. De térjünk vissza arra, hogy Rékáéknak mi volt a kihívás!

S. R.: Rajtunk volt egy kis nyomás, hogy bizonyítani kell, de igazából nem volt vészes. Szerettük volna jóra megcsinálni a tervet, és szerencsére mindenki kedves volt, támogatott minket, úgyhogy nem szenvedtünk vele. Az volt nehéz, hogy közben az egyetemen pont leadások voltak, úgyhogy nem aludtunk sokat abban a két hétben.


Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
20/29
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)



V.Cs.: Mi volt a viszonyotok a nívódíjas épülethez, hogyan nyúltatok hozzá? próbáltátok megőrizni a régi jellegét, vagy inkább új köntösbe bújtatni?

M. T.: Ez az elejétől kezdve fontos kérdés volt számunkra, és koncepció kidolgozása során rendszeresen találkoztunk az épület tervezőjével, Nagy Ivánnal, hogy meghallgassuk a véleményét. Ez a szigorúan szerkesztett épület alkalmas volt arra, hogy új elemekkel gazdagítsuk - ha organikusabb formája lenne, nehezebb dolgunk lett volna.

V.Cs.: Vegyük sorra, mi fog változni?

M. T.: A homlokzatot felújítjuk, és újdonságként felkerül a Science Park neve és logója. A belsőépítészeti koncepció egyik eleme a külső megjelenéshez is hozzá fog adni: az átrium benti korlátjait a brand színeiben világító ledekkel szereljük fel. Most az épület sötétben teljesen eltűnik, de ezzel a megoldással este messziről is látszani fog. A homlokzatot alakítottuk át a legkevésbé, mert szempont volt, hogy ne csináljunk olyat, amihez engedélyeket kéne módosítani.


Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
14/29
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)



V. Cs.: Mi a helyzet a parkkal? Amikor megérkeztem az irodaházba, nekem például nem volt egyértelmű, hogy melyik út vezet a főbejárathoz.

M. T.: Sok régi irodaháznál jellemző, hogy elsőre nem tudod, hol kell bemenni, merre van a recepció, itt pedig két épület is van. Ráadásul a tervezés idejéhez képest megváltozott a helyzet, mert néhány nagy bérlő helyett mostantól sokkal több cég lesz jelen az épületben. A tájékozódási nehézségek korrigálása érdekében létrehozunk egy külső információs táblarendszert, ami mutatja, hogy merre vannak az épületek bejáratai és az egyes bérlők.

A parkot használhatóbbá tesszük, jobban bevonjuk a mindennapi életbe - azt szeretnénk, hogy ki lehessen ülni egy kávéra, de akár dolgozni is. Ahol a két épület találkozik, már most is van egy kávézó, de nincs arra kihegyezve, hogy a dolgozók több időt töltsenek itt. A zöld körülveszi az épületet, de eddig nem használták ki ezt a lehetőséget - pedig a mai technikával már megoldható, hogy egy meetinget akár a kertben tartsunk, telepíthetünk szabadtéri edzőpályát, ahova a dolgozók lejárhatnak mozogni. Erre a lehetőségre kis költségbe kerülő átalakításokkal felhívjuk a figyelmet és megadjuk a lehetőséget, hogy az itt dolgozók jobban kihasználhassák az irodaházat körülvevő park adottságait.


Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)
3/29
Science Park irodaház revitalizációja - építész: Gellár László (DVM group)



V.Cs.: És a belső terek?

M. T.: Ott jobban belenyúltunk az eredetibe. Újragondoltuk a recepciós teret, sokat foglalkoztunk azzal, hogy megfelelő helyet találjunk neki. A ‘B’ épület előnyösebb helyzetben volt, mert ott az átrium üvegfala grandiózus környezet ad a pultnak. Itt is kicseréljük a pultot és a burkolatokat, izgalmasabbá tesszük a mennyezet, dinamikát viszünk bele új lámpatestekkel, a lift melletti falra képzőművész által tervezett, festett üvegfelület kerül majd. Hasonlóan a többi emeleten is - próbálunk egységesek lenni az összes szinten.

V. Cs.: Volt olyan előkép, ami kifejezetten inspirált titeket? Az építészek általában nem szeretnek erről beszélni, mert félnek, hogy rájuk sütik a másolás bélyegét, pedig szerintem természetes, hogy mindenki merít más alkotásokból ötletet.

S. R.: Mi a logóval kezdtünk el játszani és rengeteg “Az Év Irodája" díjas projektet néztünk meg, illetve a Pinteresten böngésztünk. Soha nem terveztünk ilyen irodát, ezért szükség is volt rá, hogy tájékozódjunk.

M. T.: Minden építész tájékozódik, inspirálódik - például utazásokból, külföldi példákból.

S. R.: Nekünk ezt tanítják is az egyetemen, hogy előképeket kell gyűjteni, mert nincs új a nap alatt. Fiatalként, kevesebb tapasztalattal külön jó is, ha van honnan kiindulnunk.


Massányi Tibor a Science Park sajtótájékoztatón - fotón: Varga Csilla
23/29
Massányi Tibor a Science Park sajtótájékoztatón - fotón: Varga Csilla



V. Cs.: Mire vagytok a legbüszkébbek?

S. R.: Én a mintairodába tervezett asztalunkra, amely bennmaradt a tervben és remélhetőleg le is gyártják. Ez volt az egyik első dolog, amit kitaláltunk, de tartottunk tőle, hogy különleges, a logót absztraháló formája miatt nem lesz hosszú élete. Szerencsére nem így lett.

M. T.: Számomra a büszkeség az az, amikor valaki kitalál valamit, és az megvalósul anélkül, hogy sok mindent le kéne nyesni, át kéne alakítani rajta - és szeretik a végeredményt azok, akik használják. Végül is ez a munkánk lényege.

Varga Csilla

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk