Épületek/Középület

Holdvölgy - Egy borászat története

1/27

Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
?>
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
1/27

Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás

Holdvölgy - Egy borászat története
Épületek/Középület

Holdvölgy - Egy borászat története

2018.05.04. 15:30

Projektinfó

Földrajzi hely:
Mád

Építészek, alkotók:
Bordás Péter

Holdvölgy borászat

Tervezés éve:
2007

Stáblista

felelős tervező: Bordás Péter

építész tervező: Pém Ildikó, Benke Róbert, Berényi Zsófia, Buchta János, Haraszti Lívia, László Tamás, Tolvaj Tamás

Letölthető dokumentumok:

A BORD Építész Stúdió egyik legkorábban megvalósult terve a mádi HOLDVÖLGY birtokközpontja. A koncepció időtállóságát nemcsak tíz éve tartó sikeres működése bizonyítja, de az is, hogy idén tavasszal az olasz A'Design Award versenyében bronzérmet nyert.

2007 tele enyhe volt és száraz. A korai rügyfakadás és virágzás után forró nyár köszöntött Tokaj-hegyaljára. A szőlő korán beérett, a szüretelést már augusztusban megkezdték. A szeptember sok esővel érkezett meg, beindítva az aszúsodás folyamatát. A november végéig tartó szüret után selymes, krémes, őszibarackos, izgalmas borok születtek a Holdvölgy birtokain. Ahogyan a szőlőszemek értek a domboldalban, majd a bor a hordókban, úgy érlelődött egy új birtokközpont terve is. Mindkettőt a hegy táplálta, miközben a hagyományok és mai technológia formálták.


Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
18/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György

Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
26/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György

 

Függőleges és vízszintes értelemben is határhelyzetben épült meg a ház. Mád község régi, hagyományos beépítésű településszövete és a hozzá tartozó szőlődomb találkozásánál ötszáz év alatt épült ki az a 2 km hosszú pincerendszer, amely - akár egy szőlőtőke gyökere - köti azt a hegy mélyéhez. A szőlődomb déli lejtőjének felszíne, a környező kultúrtáj és a borospince titokzatos föld alatti világának drámai találkozási pontját lehetett itt megalkotni. Egészen 1950-ig ez az utca volt a település határa. A pince és a felszín találkozásának síkja, a szőlő feldolgozásának helyszíne természetesen kitüntetett pontja a területnek. A titok nyitja ugyanakkor nem ez: a bor odalent, a föld mélyében születik. A szőlőtőke onnét nyeri éltető elemeit, a kipréselt lé ide tér vissza, hogy a pincerendszerben a Cladosporium Cellare nemespenésszel egyensúlyban együtt „élve" borrá nemesedjen.

Mád község és a bortermelés sok száz éves épített és szellemi örökségei közé kellett beilleszteni az új épületet. A jó fekvésű és mikroklímájú terület az őskor óta lakott: eszközök, edénytöredékek, bronzkori és későbbi hun és germán leletek tanúskodnak a vidék egykori lakóinak életéről. A bortermelést először írásos emlék az 1200-as évek közepén említi. 1737-ben a világon elsőként Tokajban klasszifikálták a dűlőket. A dűlőnként különböző egyedi terroir, a gazdag talajszerkezet egy olyan diverzifikált borterületet jelent, amelyre alapozva és a legértékesebb területeket kiválasztva a Holdvölgy egyedi birtokstílust alakíthatott ki. A borászat felelősséggel gondozza a Tokaji-Álmot. Minden esetben a tökéletességre törekszik, a tudás, képzelet, türelem harmóniájában születnek magas minőségű boraik, amelyek Európa-szerte több, mint 20 Michelin-csillagos étterem kínálatában szerepelnek. Az új borászatnak is ezt a tradíciókon alapuló egyediséget kellett tehát közvetítenie.


Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György
24/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Palkó György

Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
12/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás

 

Rejtőzködés és átláthatóság, élő, ipari funkció és múzeumi tisztaság látszólagos ellentmondásban állnak – mégis, ahogyan a borkészítésben a tradíció és a mai technológia együtt hozza létre a minőséget, úgy az épületnél is össze tudtak kapcsolódni ezek a jellemzők. Az épület elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy a környező kis léptékben ne jelenjen meg egy attól markánsan eltérő ipari építmény. Egykor a pincerendszer lejáróinál megjelenő kis pincegádorok voltak a kapuk, amelyeken keresztül a borkészítés tereit feltárták. A teljes technológiából csak ezek jelentek meg a felszínen, s a kiválasztott telken is áll még több ilyen építmény. A Dorgó-dűlő domboldalát ezeken kívül csak egy nem túl magas támfalakból álló rendszer tagolja. E falakat hagyományosan a szőlőművelés során a földből kiforduló kövekből rakták.

Ebbe a környezetbe illeszkedik a borászat épülete, amely épp ezért mindössze két támfalként jelenik meg a faluképben. Zöldtetője alatt egy múzeumszerű tér jött létre, amelyben a borkészítés high-tech eszközei kiállítási tárgyként jelennek meg. A technológia kiszolgálását egy lineáris térsor oldja meg, melynek középső eleme a préstér maga, amelyre a palackozó egy oldalsó ágként csatlakozik rá. A tartályok teréből közvetlen átjárás nyílik a pincébe. A szőlő beérkezése és a bor útjára bocsátása azonos szinten történik. E tervezési célok elérése érdekében az épület külső, látszó felületein helyi kő jelenik meg. A szokásos okker árnyalt helyett azonban egy fehéres-szürkére esett a választás. Ez egyrészt megkülönbözteti a régitől, másrészt előre utal arra a patikai tisztaságra, a fehér világra, amely a borászat belső területeit uralja. Mindemellett természetes módon illeszkedik az épített környezethez és képes táji elemmé válni.


Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
3/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás

Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
2/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás

 

A múzeumszerű belső, mint cél mind a térszervezésben, mind az esztétikában érvényesül. A program, így például az értékesítési terület múzeum-shopként való felfogása, illetve egy külön látogatói bejárásra létrehozott útvonal egyaránt ezt szolgálja. Ezen végighaladva a látogatók a zöld domboldalból a tiszta, fehér kiállítási tereken át jutnak el a régi pincerendszer ódon járataihoz. A szőlőfeldolgozás folyamata víztiszta üvegfelületekkel teljes mértékben átlátható. Megmutatkoznak az egyes munkafolyamatok és eszközök szépségei, de emellett egy másik fontos üzenetet is közvetít: nincs mit titkolni és takargatni – a titok úgysem itt, hanem a föld alatt rejlik, ahol a Holdvölgy borászatának többszörösen aranyérmes borai érnek.

Makulátlan, homogén megjelenésű felületek, műgyanta borítás és világító álmennyezet adja a kontrasztot az ipari berendezéseknek. Ebben a letisztult térben kizárólag a borászat eszközei jelennek meg. Valamennyi, a ház üzemeltetéséhez szükséges szerelvényt rejtetten helyezték el. Az egyes munkafázisok tereit felülvilágító felületek jelölik ki és szakaszolják. A shopon át a teljes folyamat láthatóvá válik a vendégek számára. A pincerendszeren átvezető látogatói útvonal ugyancsak betekintést enged bizonyos pontokon a bor érlelésének helyszíneibe. E köztes állomásokon kortárs művészeti alkotásokat elhelyezését is lehetővé kellett tenni, amelyek az építészeti- és a cégfilozófiát egyaránt támogatják. A föld alatti járatok feltárása olyan módon történik, hogy azok szabadon átáramoljanak a technológiai helyiségek tereibe, akár a szőlőgyökerek és a belőlük kinövő tőke, amely a gyökereken keresztül jut hozzá a hegy, a föld egyedi ízeihez.


Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
1/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás



Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás
13/27
Holdvölgy borászat - építész: BORD Építész Stúdió - fotó: Bujnovszky Tamás



Az épület tehát ipari funkciója mellett egy arra tett kísérlet, hogy a technológiát egészen új perspektívából megmutatva hidat képezzen a föld mélye és a felszín, a tradíciók és a high-tech, a borászat és a látogató, a szőlő és a bor között. Teszi mindezt anélkül, hogy agresszívan átalakítaná a falusias beépítésű környezetének képét. Ez az összetett kapcsolatrendszer képződik le a koncepcióban és annak részleteiben is.

BORD Építész Stúdió

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk