Épülettervek/Középület

Hévíz I. - Rutkai Pál András megvételben részesült terve

1/21

területrendezési koncepció

területrendezési koncepció
helyszínrajz
funkcionális elnrendezés
0. szint alaprajz
1. szint alaprajza
ápolási egység részletes alaprajza
déli homlokzat és távlati képek
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
látványterv
?>
területrendezési koncepció
?>
helyszínrajz
?>
funkcionális elnrendezés
?>
0. szint alaprajz
?>
1. szint alaprajza
?>
ápolási egység részletes alaprajza
?>
déli homlokzat és távlati képek
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
1/21

területrendezési koncepció

Hévíz I. - Rutkai Pál András megvételben részesült terve
Épülettervek/Középület

Hévíz I. - Rutkai Pál András megvételben részesült terve

2016.05.03. 11:00
MED

Projektinfó

Földrajzi hely:
Hévíz

Építészek, alkotók:
Rutkai Pál András

Ötletpályázat a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reuma Kórház távlati fejlesztésére (Hévíz I.)

Tervezés éve:
2016

Bruttó szintterület:
17000 m2

Stáblista

vezető tervező: Rutkai Pál András
építész munkatárs: Csiszér András
szakági tervező: Kerese János, orvostechnológia 

MÉD:

Ötletpályázatot írtak ki Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház távlati fejlesztésére. Rutkai Pál András koncepciója a már meglévő kiegészítésére, egységbe rendezésére fókuszál, mindemellett pedig egy új, 340 ágyas kórházépületet tervezett, mellyel új hangsúlyt teremt. Terve megvételben részesült. 

Részlet a műszaki leírásból

Koncepció - HÉVÍZ 2030

Hévíz a magyar fürdőkultúra egyik fontos pillére. Az utóbbi évtizedekben az ország számos pontján újultak meg fürdők, itt azonban csak részleges átalakítások történtek. Egy átfogó fejlesztés nem csak az épületállomány és a parkterületek műszaki és esztétikai színvonalának helyreállítására nyújt lehetőséget, hanem arra is, hogy új identitást adjon ennek a világon egyedülálló tónak és a körülötte elhelyezkedő területnek.

Az általunk javasolt koncepció elsősorban nem a terület újjáépítésére fókuszál, hanem a már meglévő rendezései elvek és infrastruktúra kiegészítésére, egységbe rendezésére. Ez alól kivételt jelent az új 340 ágyas kórházépület, mely bár léptékében és telepítésében illeszkedik a meglévő és az elbontásra szánt épületek között kialakuló területre, új hangsúlyt teremt.

A pályázatban vázolt fejlesztés 15 év alatt valósítható meg az üzemelés szüneteltetése nélkül. A beruházásokkal jelentőségéhez méltó környezetet és infrastruktúrát kap a Hévízi tó, megteremtődnek az egyedülálló természeti kincs védelméhez és a hosszú távú, fenntartható fejlesztéshez szükséges feltételek.


helyszínrajz
2/21
helyszínrajz



Tájegységek

Meggyőződésünk, hogy a különleges értéket képviselő tó védelmét egymás köré elhelyezett, gyűrűs rendszerben kell megvalósítani. Az elsődleges gyűrűt továbbra is a tó körüli kerítés kell hogy jelentse, amin belül továbbra csak személyforgalom engedhető meg.

A másodlagos gyűrűbe a tó körül elhelyezkedő intézmények kell hogy tartozzanak. Ezek megközelítésére elektromos buszhálózatot javaslunk, mely az új központi parkolóból indul és a tavat megkerülve eljut a terület minden pontjára.

A harmadlagos gyűrűbe a véderdők tartoznak. Ide szintén csak gyalogosan vagy elektromos belső buszhálózattal lehet eljutni.

A harmadik védőzónán kívül található az új központi parkoló, hosszú távú parkolóval a kórház és a szálláshelyek betegeinek/vendégeinek részére, valamint rövidtávú parkolóval a tóhoz napi szinten érkezőknek és a személyzetnek. Szintén a harmadik zónán kívül szükséges elhelyezni azt az üzemeltetési bázist, ahol a kórház és kapcsolódó intézményeinek kiszolgáló funkciói kapnak helyet. Konyhaüzem, mosoda, hőközpont, raktárbázis.


funkcionális elnrendezés
3/21
funkcionális elnrendezés




Közlekedés

Az Ady Endre út átmenő forgalmát a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél szükséges elterelni, hogy a területet megvédjük a szükségtelen forgalomtól. A tóhoz és a kórházba érkezők az új központi parkolóig közelíthetik meg a területet gépkocsival vagy tömegközlekedéssel.

Az új közlekedési rendszer alapja egy olyan elektromos buszhálózat, amely a tó és a kórház minden elemét összeköti, lehetővé téve ezzel a tó közvetlen környezetének elválasztását a közúti közlekedéstő. A területen beüli közlekedést szintén ez a buszhálózat biztosítja. A kijelölt megállóhelyek a tó és a véderdő teljes területét lefedik, a kórházhoz két ponton is biztosítanak kapcsolatot. A három tervezett útvonalon különböző követési idővel közlekednek a járművek, figyelembe véve a felmerülő igényeket.


1. szint alaprajza
5/21
1. szint alaprajza




Új közműgerinc és gyalogos útvonal

A területen található közműhálózat számos eleme szorul jelenleg cserére. Ennek oka nemcsak a vezetékek magas átlag életkora, hanem az is, hogy a máshol elfogadható/tolerálható csőtörések, szivárgások ezen a hidrogeológiailag rendkívül érzékeny területen nem engedhetőek meg.

A korábbi, műszakilag leromlott állapotban lévő épületek elbontása és az új fejlesztések további változtatásokat, bővítéseket igényelnek a közműhálózat elemein. Az átalakítás léptékének tükrében egy új közműgerinc létrehozását javasoljuk.

Ennek kialakítása oly módon történik, hogy a jelenlegi terepbe csak minimálisan kelljen belemetszetni, a közmű árok így nem vágja el a felszín alatti vizeket. A közvetlenül felette haladó, az új kórházi épületet a Terápiás Centrummal összekötő folyosó, a sétány felől egyszerűen hozzáférhető. A két funkció együttes kialakítása (közműgerinc és összekötő folyosó) kisebb beavatkozást, kisebb költséget és könnyebb üzemeltetést tesz lehetővé.


látványterv
10/21
látványterv




Új kórházépület

Telepítés


A kórház tulajdonában lévő területek közül két zóna alkalmas új, nagyobb léptékű épületek elhelyezésére. A jelenlegi kerítésen belüli terület déli része, ahol elbontásra kerülnek régi épületek és az Ady Endre úttól délre fekvő telkek. Utóbbi –bár léptékében és tájolási szempontból is kedvező‐ túl messze van a meglévő és felújítandó Terápiás Centrumtól. Jelen fejlesztésben csak parkoló területeket jelöltünk itt ki, hosszú távon azonban fontos tartalék területe az intézménynek.

A 15 éves fejlesztési ciklusban megvalósuló új, 340 ágyas kórházat az Ady Endre úttól északra, a jelenlegi gépkocsi bejárat mellett javasoljuk elhelyezni. A Hotel Spa megmaradó védett épületei, a déli csökkentett forgalmú úttól tartott távolság, valamint az elbontásra szánt épületek jelenlegi pozíciója jelölte ki az új épület helyét.

A környezethidrológiai és geotechnikai szempontból kevésbé érzékeny területen pince + 2 szintes kiszolgáló épület kerül elhelyezésre. Ebben az igazgatás és üzemeltetés kaptak helyet, parkolókkal és raktárakkal a térszín alatt, lobbyval és betegirányítási funkcióval a földszinten.


látványterv
14/21
látványterv




A további három épülettömb földszint + 3, illetve földszint + 2 szintesek. Az ápolási egységek három épületszárnyban kerültek elhelyezésre, amivel sikerült elkerülni, hogy nagyléptékű épület jelenjen meg a pavilonos szerkezetű kórházparkban. Az épületszárnyak közti üveghidak átengedik a fényt és a fák látványát, amely segít a tömegeket különálló épületeknek érzékelni.

Közlekedési kapcsolatok, belső közlekedés

Az új kórházba az érkezés a nyugati szárnyon keresztül történik. Innen egy többszintes passzázson át közelíthetőek meg az ápolási egységek, betegszobák. A közlekedő folyosóktól északra, az osztályokkal ellentétes oldalon találhatóak azok a közösen használt kiszolgáló területek, amelyek az ápolási egységektől függetlenül, flexibilisen használhatóak, szükség esetén alakíthatóak.

Az épület feltöltése a 0. szinti garázstéren keresztül történik, rejtett módon, nem zavarva ezzel sem a kórház sem a park használóit. A garázstérben 30 gépkocsit lehet elhelyezni valamint egy kerékpártárolót. A nagyobb anyagforgalommal járó melegítő konyha és kiszolgáló terei közvetlenül a feltöltő zónához kapcsolódnak. Az épület raktárai (tiszta, szennyes) szintén elérhetőek a garázstérből.


látványterv
18/21
látványterv



A belső anyagforgalom időben elkülönítve történik a betegforgalomtól, zárt konténerek használatával. Ettől függetlenül, a három szárny mindegyike rendelkezik kiszolgáló lifttel, melyekkel megoldható a különböző szállítási útvonalak elkülönítése. A betegforgalmi liftek mindegyike akadálymentes. A középső szárnyban található egyik lift betegágy szállítására is alkalmas, amely alapvetően nem igény a rehabilitációs kórházban, de ezzel biztosítható az esetleges fekvőbeteg szállítás is.

Funkcionális elrendezés

Az épületen kelet‐nyugati irányban halad végig egy fő közlekedő folyosó.
A közlekedőtől délre nyílnak az osztályok, melyek így a déli tájolás előnyeit élvezik, a szobák kelet vagy nyugat felé néznek.

A közlekedő alsó két szintje passzázsként is funkcionál. A folyosóról közvetlenül érhetőek el a kórházi tartózkodást kiszolgáló és kiegészítő funkciók:
betegirányítás, lobby, csomagtároló, gyógyszertár, étterem, többcélú terem (mozi / előadótér), ajándékbolt, sportszer kölcsönző, kiállító tér, fitnesz terem, kápolna, kávézó, fodrász, kozmetika


látványterv
20/21
látványterv




Ápolási egységek

A szükséges 340 ágyat 10 darab 34 ágyas ápolási egységben helyeztük el. Az ápolási egységek tovább tagolhatóak egy 9 szobás nyugati és 10 szobás keleti oldalra. Minden ápolási egységben 4 akadálymentes szobát alakítottunk ki.

A nővérpult alaprajzi pozíciójának meghatározásakor három szempontot vettünk figyelembe:
1. az állomás centrális, súlyponti elhelyezése a betegszobák optimális eléréséhez
2. az ápolási egység bejáratának vizuális kontrolálása
3. a nővérállomás, mint munkahely minél több fényt kapjon és élvezze a zöld átrium adta előnyöket


látványterv
16/21
látványterv



Árnyékoló panelek, erkélyek


A kórházi kezelés részét képezi a helyi mikroklíma adta jó levegő és természeti környezet használata. Ennek elősegítésére, minden szobához erkélyt is terveztünk, ahova egy‐egy nyugágy kihelyezhető. Az erkély a betegszoba másodlagos terét is képezi, ami lehetőséget ad a kétágyas szobákban a két beteg részleges szeparációjára. Az 1,2 m‐es erkélylemez homlokzati tűzgátként is funkcionál, ami lehetővé teszi a mögötte lévő homlokzaton nagy nyílások és üvegfelületek kialakítását.

A kelet és nyugat felé tájolt betegszobák árnyékolását perforált panelek biztosítják. Minden szobához három panel tartozik, melyek mozgatásával egyénileg szabályozható a szobába jutó fény mennyisége.


látványterv
21/21
látványterv




Rutkai Pál András


A Bíráló Bizottság véleménye - részlet

A pályamű látványos, logikusan felépített, érdekes kidolgozású választ ad arra a kérdésre, hogy milyennek képzeljük el a Szent András Reumakórházat 15 év múlva. Jól ütemezve, kedvező költségek mellett tervezi megvalósítani a felvonultatott ötleteket.

Az a kívánalom, hogy az idelátogatók kerülhessenek közvetlen kontaktusba magával a vízparttal és a vizes élőhelyekkel, kiválóan teljesül. Ugyanígy a gépkocsival érkező vendégek megközelítési, illetve parkolási gondjaira adott megoldás is kitűnő.

Az új 340 ágyas kórház - amelyben elhelyezésre kerülnek a pavilon épületekben lévő kórházi osztályok - kialakítására, elhelyezésére, funkcionális kapcsolataira adott válasz az összes közül a legjobb.

Szintén jónak értékelhető a meglévő kórházi épületek, osztályok jövőbeni funkciójára tett javaslat. A park valamint a véderdők gyógyítást és pihenést segítő funkciójának erősítésére adott válasza ötletes, azonban lehetett volna részletesebb kidolgozású.





 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk