Egyéb cikkek

Gyula, belvárosi tömbök építészeti ötletpályázata – 2006

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Gyula, belvárosi tömbök építészeti ötletpályázata – 2006
Egyéb cikkek

Gyula, belvárosi tömbök építészeti ötletpályázata – 2006

2006.10.12. 11:18

Rangsorolás nélküli megvételben részesült a 8. sorszámú pályamű Szerzői: Karácsony Imre, Lóránthné Karácsony Sára, Mészáros Judit

Rangsorolás nélküli megvételben részesült a 8. sorszámú pályamű
Szerzői: Karácsony Imre, Lóránthné Karácsony Sára, Mészáros Judit


 

Részletes bírálat: 

A pályamű javaslatait átfogó és sokrétű vizsgálati-feltáró munkarészekkel alapozza meg. A nagyobb – települési szintű – összefüggésektől egészen a mikroelemekig-, utcabútorokig, anyaghasználatig elemzi a történelmi előzményeket. Alapos elemzéseinek köszönhetően helyesen ismeri fel, ill. fogalmazza meg a beavatkozások helyeit, és arányait.

A fentiekből következően finom és érzékeny foghíj kiegészítései, kultúrált tömbbelső megoldásai elősegítik a javaslatok városszerkezetbe való integrálódást.

Történeti fotóillusztrációi tematikusan és jól hasznosíthatók, ezek a finom részleteken érezhetők is (tömbbelsők, élővíz-part). Az épületei – sémaszerű – alaprajzaikkal inkább csak jelzik a lehetséges funkciókat, de azok jól egészítik ki a tradicionális tartalmakat. Ugyanakkor új épületeinek építészeti megfogalmazása, anyaghasználata túlságosan sematikus, erősen vitathatóvá teszi a belvárosi műemléki környezetbe való illeszkedés lehetőségeit. (Pl.: a Béke sgt. menti beépítése vitatható). Épületei tömegképzésükben, arányaikban néhány finom tömegmozgatással még illeszkednének is a fent említettekhez, de anyaghasználatukban, nyílászáróik rendjében itt-ott túlságosan mozgalmas főpárkány, ill. gerincvonal kialakításaikkal nem ideillő építészeti minőséget teremtenének Gyula belvárosában.

Összességében a fenti elemző tanulmányok, az érzékeny beavatkozások és a kedvező funkciójú tömbbelső kialakítások miatt a Bíráló Bizottság a pályaművet 1.250.000,-Ft-os megvételben részesíti.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk