Épületek/Középület

Erdei rekreáció a testnek és a léleknek

1/32

Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann

?>
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
?>
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
?>
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
?>
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
?>
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
?>
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
?>
Horgászhotel - építész és fotó: Atelier Lavit
?>
Lombházak Noszvajon - építész: Fábián Gábor - fotó: Benke Péter
?>
Erdei kunyhó - építész és fotó: Piers Taylor
1/32

Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann

Erdei rekreáció a testnek és a léleknek
Épületek/Középület

Erdei rekreáció a testnek és a léleknek

2019.02.14. 17:00

Az erdő, mint a csend és a nyugalom, a feltöltődés szigete egyre nagyobb szerepet kap a mai ember életében. Az erdőbe való építkezés azonban nagy felelősség, a megteremtett mesterséges környezetnek harmóniában kell maradnia az azt körülvevő természettel. Kápolnák, romantikus szálláshelyek, idősgondozás és gyógyulás az erdei miliőben. Bán Dávid írása.

A 21. századi nagyvárosi ember számára – a felgyorsult világban, és még halmozhatók az idevonatkozó, de alapvetően igaz közhelyek – az erdő, már amennyiben meghagyjuk annak nyugalmát, a béke és a feltöltődés szigete. Míg pár évszázaddal ezelőtt egyeseknek alapvetően veszélyforrást, másoknak ugyanakkor egyfajta rejtekhelyet jelentett: a mindennapi életből való kivonulás, a társadalom kutakodó szemei elől való eltűnés színterét.

 

Erdei kunyhó - építész és fotó: Piers Taylor
32/32
Erdei kunyhó - építész és fotó: Piers Taylor

 

A kivonulás igénye ma is nagyon sokunkban meg van, s az erdő a szellemi és testi feltöltődés, egyfajta újjászületés helyszínét nyújthatja számunkra. Ötletes, egyszerű szerkezetű, a természettel harmóniában levő, lehetőleg a helyben fellelhető anyagokat felhasználó építményekből szép számmal lelhetünk jó példákat. Az Építészfórumon is bemutattunk néhány kiemelt darabot, például a Piers Taylor alapította brit Invisible Studio ipari hulladékból és helyben található építőanyagokból felhózott, árában és kialakításában is igen szolid multifunkcionális kunyhóját.

 

Horgászhotel - építész és fotó: Atelier Lavit
30/32
Horgászhotel - építész és fotó: Atelier Lavit

 

A francia Atelier Lavit tervezte 15 horgászkabinból álló, különleges „szálloda" ugyan már kilép az erdőből, de a nádassal és a környező növényzettel mimikribe kerülve szintén a természet nyugalmát nyújtja az egymástól kellőképpen elszeparált vendégek számára. Szintén a Lavit műhely terve alapján készült el annak a lombkorona-szálláshelynek a prototípusa is, amelyet egy észak-francia kastélyparkban helyeztek el egy fa törzsén. A kaptárszerű fakunyhó, amihez egy függőhídon lehet eljutni egyébként ha szerény módon is, de minden luxussal igyekszik kedveskedni a főleg nászutas vendégeinek.

 

Lombházak Noszvajon - építész: Fábián Gábor - fotó: Benke Péter
31/32
Lombházak Noszvajon - építész: Fábián Gábor - fotó: Benke Péter

 

Itt érdemes megemlíteni a szintén részletesen bemutatott, noszvaji lombházakat is, amit Fábián Gábor és az egri ARKT Építész Stúdió bújtatott el a Bükk-hegység lábánál. A szintén magas igényű vendégek számára épített, négy elemből álló együttes igyekezett a helyben fellelhető anyagokra, a természetességre támaszkodni és az ide látogatók számára az erdő csendjével és a tó, valamint a házikók között csordogáló ér csobogásával biztosítani a nyugalmat, lehetőséget a feltöltődésre. Minden ház a tóra néző kilátással rendelkezik és lényegében egybeolvad a környező fákkal.

 

Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
2/32
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann

 

A véglegekig leegyszerűsített, letisztított módon megépült erdőszéli kápolna – akárcsak szintén fából épült, főleg az északi szláv és skandináv területeken álló ősei – a teljes lelki megtisztulásra, a magányos szellemi felfrissülésre ad lehetőséget Németországban. A Dunához közeli, dél-német Unterliezheim falu mellett, egy erdei tisztás szélén a brit John Pawson iroda épített olyan, egyszerű kiképzésű, szinte csak jelzésszerű kápolnát, amely távolabbról inkább hat egy szabályosan felhalmozott, szárításra kitett farakásnak, mint épületnek.

 

Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann
3/32
Erdei képolna - építész: John Pawson - fotó: Felix Friedmann

 

A hét méter magas és kilenc méter hosszú építmény egy betontalapzaton nyugszik, amely valamelyest – ha csak alig észrevehető módon is – kiemeli az erdőből, a függőlegesen álló fák sűrűjéből. A kupacban fekvő hatalmas farakást csak a két végén töri meg valamilyen jelszerű képződmény: az egyik irányban egy nagyon keskeny keresztet metszettek a fákba, a másik végén pedig egy szintén igen szűk bejáratot hagytak a jóformán egyszemélyes szakrális térnek. Az építmény egyetlen, igencsak összehúzott ablaka az erdőre néz, amely a tervezők elképzelése szerint egyfajta „vizuális színházi" élményt nyújt a betérőnek, akit a szűk bejáraton bejutva a fa fizikai közelsége is megérint. A szoborszerű építménybe belépve a természet befogadása, egy odú hatása éri a látogatót, amely az érzékszervekre intenzíven, mégis megnyugtatóan hatva segíti a lelki felfrissülést.

 

Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
9/32
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily

 

Norvégia két legnagyobb kórháza, az Oslói Egyetemi Kórház – a Rikshospitalet – és a Sørlandet Hospital Kristiansand mellé a 2015-ben alapított Friluftssykehuset Alapítvány támogatásával most olyan különleges rehabilitációs házak épültek, amelyek próbálják a gyógyulás pozitív élményét megteremteni a betegek számára. A masszív kórházi tömböktől távolabb, természetes környezetben, a betegek egyfajta nyugodt, üdülőházi miliőben az erdő fáival körülölelve gyógyulhatnak családtagjaik, szeretteik körében. Az alapítvány célja, hogy a betegek számára minél megnyugtatóbb, családias környezetet alakíthassanak ki, ahol természetes, hogy együtt lehetnek családtagjaikkal. A Snøhetta tervezte erdei rehabilitációs házikók 35 négyzetméteres, egyfajta gyermeki kerti kuckókra emlékeztető, fából készült, melegséget nyújtó, ugyanakkor világos kisházak, amelyek hangsúlyozottan kontrasztot kívánnak nyújtani a hatalmas, tömör kórházépületekkel szemben. A kisházakban a nyugalom és a természetközeliség ötvözetét igyekeztek megteremteni – leginkább a fa hatásával. A természetességet a fa dominanciája mellett az erdei környezetre nyíló hatalmas ablakok és az aszimmetrikus, valamelyest szabálytalan kialakítás is erősíti. Az épületek elhelyezésében szintén kiemelt szempont volt a környezethez való szoros kapcsolódás; az, hogy lehető legkisebb lábnyomot hagyják az erdőben, minél inkább rejtve maradhassanak.

 

Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily
16/32
Erdei kórház - építész: Snøhetta - fotó: Ivar Kvaal / ArchDaily

 

Az épületek megtervezésének folyamatába bevonták Maren Østvold klinikai gyermekpszichológust is, aki szintén osztja azt a véleményt, hogy a természetes környezet és az abban megvalósuló nyugodt, meleg légkör nagyban segíti, gyorsítja a felépülés folyamatát. A belső tér egyszerű, puritánnak is ható deszkázott borítása egyszerre áraszt békességet és ad lehetőséget a variabilitásra, az itt tartózkodók a színes párnákat, matracokat akár játékosan, tetszés szerint elrendezhetik, az ablak előtt pedig egy kisebb pódiumot is elhelyeztek, hogy ott akár egy kuckót is kiképezhessenek.

 

Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
19/32
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat

 

A japán építész, Isszei Szuma idősek számára épített egy szokatlan formájú közösségi épületegyüttest a fővárostól délre fekvő Sizuoka prefektúra erdővel borított részén. Az öt, egymáshoz kapcsolódó, indiánsátor-szerű építmény ugyan szokatlanul hat a szigetország környezetében, egyfajta mesevilág hatását kelti, így megjelenése mégsem hat zavaróan. Az alig 100 négyzetméter összterületű, falapokkal borított „sátrak" több közösségi funkciót is rejtenek, amit a helyi, illetve az otthonban lakó idős lakosok vehetnek igénybe minden nap: találni itt tágas konyhát, étkezőt, ahol a helyben megtermelt alapanyagokból készült fogásokat tálalják fel, fürdőt és egyéni lakótereket is.

 

Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat
22/32
Idősek otthona - építész: Isszei Szuma - fotó: Takumi Ota / Inhabitat

 

A „sátrak" külsejének fahatású borítása az erdőhöz való szorosabb kapcsolódás megteremtésének eszköze, ezzel szemben a belső tér már lényegesen nyersebb, ridegebb. A lakóegységek finoman leválnak a közösségi terektől, így a látogatóba érkezők akár hosszabb időt is eltölthetnek itt. Az építmény minden része, így a fürdő is megközelíthető kerekesszékkel, a házakat övező kert pedig lehetőséget ad a kertészkedésre, növénytermesztésre. Az elöregedő Japán igyekszik mindenféle megoldással aktívan tartani idősödő társadalmát, amihez a nyugodt környezetben végzett visszafogott munkavégzés alkalmasnak tűnik.

Bán Dávid

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk