Közélet, hírek

Elhunyt Rex-Kiss Béla építész, belsőépítész

1/1

Rex-Kiss Béla építész

Rex-Kiss Béla építész
?>
Rex-Kiss Béla építész
1/1

Rex-Kiss Béla építész

Elhunyt Rex-Kiss Béla építész, belsőépítész
Közélet, hírek

Elhunyt Rex-Kiss Béla építész, belsőépítész

2020.02.12. 11:07

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Rex-Kiss Béla

Címkék:
gyász

2020. február 3-án, életének 76. évében hosszan tartó súlyos, méltósággal viselt betegség következtében elhunyt Rex-Kiss Béla építész, belsőépítész, iparművész. Utolsó útjára 2020. március 3-án kísérik a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában. 

Rex-Kiss Béla építész, belsőépítész, iparművész, 1943. július 11-én született Debrecenben. Az Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) elvégzése után a KERTI-ben kezdett belsőépítészként, majd a KÖZTI után az Ipartervbe került, ahol Gulyás Zoltán műtermében ipari épületek és művelődési létesítmények építészeti tervezésére kapott megbízást. Ezalatt elvégezte a Mesteriskolát – mestere Gulyás Zoltán volt. Közben a Művészeti Alap tagjaként kisebb belsőépítészeti munkákat végzett az Iparművészeti Lektorátus részére.

A rendszerváltás, a tervezővállalatok felbomlása után önálló tervezőként dolgozott, majd 1989-ben feleségével, Szűts Zsuzsa építésszel saját céget alapítva elsősorban középületek belsőépítészeti kialakításának tervezését végezte. Emellett lámpák és egyedi bútorok tervezését és kivitelezését is vállalta, melyben egyre nagyobb örömét lelte. 

A Kontrax-irodaház teljes belsőépítészeti kialakítása és rendkívül magas szintű kivitelezése tevékenység- és léptékváltást hozott munkásságában. Technoart Kft. néven új céget alapított, melyben nagy léptékű belsőépítészeti munkák tervezése és kivitelezése mellett igényes anyagok, termékek forgalmazását is vállalta. A cég egyre növekvő számú- és léptékű megbízásokat kapott, melynek csúcspontja a Művészetek Palotája teljes belsőépítészeti tervezése volt 2002-2005 között – ekkor kb. húszfősre duzzadt a kezdetben kétfős műterem, ahol már számítógépes feldolgozással készültek a tervek. 

Rex-Kiss Béla élete végéig aktívan dolgozott és közben elméleti tevékenységet is folytatott – tanulmányt írt a belsőépítészet mibenlétéről, melyre az NKA-tól ösztöndíjat kapott. Munkásságának elismeréséül 2012-ben Ferenczy Noémi-díjat vehetett át.

Rex-Kiss Bélát 2020. március 3-án reggel 09:45 órakor kísérik utolsó útjára. A szertartáson, amely a Farkasréti temető Makovecz ravatalozóban kezdődik, a család szeretettel látja a szakmai kollégákat és a baráti kört.
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk