Közélet, hírek

Döntött az UNESCO: veszélyeztetettségi listára kerülhetnek a budapesi helyszínek

1/1

?>
1/1

Döntött az UNESCO: veszélyeztetettségi listára kerülhetnek a budapesi helyszínek
Közélet, hírek

Döntött az UNESCO: veszélyeztetettségi listára kerülhetnek a budapesi helyszínek

2019.07.04. 14:51

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Vélemények:
4

Ma délután jóváhagyta az UNESCO azt a jelentést, amely alapján a veszélyeztettségi listára kerülhetnek a budapesti helyszínek. A határozattervezetről – amely február 1-jei határidőt adott a magyar kormánynak, hogy rendezze a vitás kérdéseket és azokról beszámoljon –korábban már hírt adtunk.

"Átfogó kritikát fogalmazott meg az UNESCO jelentése a budapesti világörökségi helyszínekről, amelyben arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi védettséget veszélyeztető projekteket, így a MOL 120 méteresre tervezett székháza, a Néprajzi Múzem és a szintén a Liget-projekthez tartozó biodóm építését. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jelentése a világörökségi helyszínek pufferzónájában megvalósuló építékezések méretét kfogásolja elsősorban, név szerint említve a Városligetbe épülő Néprajzi Múzeum és a biodóm épületét illetve a Lágymányosi-öböl mellé tervezett MOL Campus irodaházat. A Várnegyeddel kapcsolatban a II. világháborúban vagy a kommunista korszak alatt megsemmisült épületek visszaépítését nevezte aggályosnak a jelentés" – írtuk két héttel ezelőtt

A határozatot – amely február 1-jei határidőt adott a magyar kormánynak, hogy rendezze a vitás kérdéseket és azokról beszámoljon – ma elfogadták.

Ahogy részletes, összefoglaló cikkünkben írtuk: "A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy hangzatos ígéretekkel és felemás intézkedésekkel ideig-óráig lehet halogatni a rendezést, de nem lehet véleményükben megingatni a világörökségi szakértőket. A veszélyeztetett kategóriába való átsorolást újabb ellenőrzések és tárgyalások előzik meg, ám az világosan látszik, hogy a védett státus fenntartásához a vezetésnek komoly engedményeket kell tennie, amelyek összehangolják az állapotmegőrzési, város-, ingatlan- és turizmusfejlesztési érdekeket, sőt adott esetben a nagy üzleti haszonról való lemondás mellett el kell állnia bizonyos projektektől." Ugyanazen cikkünkben írtunk arról is, hogy a bécsi és liverpooli – szintén a pufferzónában zajló toronyházak miatt – már felkerültek a veszélyeztetett státuszú világörökségek listájára, Prága pedig hasonló cipőben jár, mint Budapest.

ÉF

Vélemények (4)
Pákozdi Imre
2019.07.05.
06:17

Ismétlem: Az UNESCO jelzéseit semmibe vevő kormányzat csak azt teszi, amit más nemzetközi kapcsolataiban is csinál. Vegyük sorra! Az EP elfogadta a második lesújtó jelentést is a magyar jogállamiságról (ez volt a Sargentini-féle). Beindították ellenünk a 7. cikkely szerinti eljárást. Az EP Néppártja felfüggesztette a Fidesz tagságát, vizsgálókat küldött ki és feltételeket szabott - Orbánék mindezt semmibe veszik. A mostani új EP és EU bizottsági és tanácsi és bírósági és központi banki és portási tisztségek betöltésénél maximálisan kihagyják a Fideszt - Orbán ezt sem méltatja figyelemre, azzal se törődve, hogy érdekérvényesítési esélyeink, ennyire magunkra maradva, minimálisra csökkennek. Az EU-források megkurtítása fenyeget - letojják.

Az UNESCO-ra visszatérve, reális az esély Bp. világörökségi címének visszavonására. Oda se fütyülnek. Ezek után Antoniussal (és nem Brutussal :-) együtt kérdezem, aki Caesart temetve felkiáltott: "Nála nagyobb római lehet-e?" - tehát azt kérdezem: Orbánéknál több kárt okozni hazánknak a nemzetközi porondon, lehet-e?

Yan Gable
2019.07.05.
10:18

@Pákozdi Imre: Ez egy politikai blog? vagy az Építészfórum?

Pákozdi Imre
2019.07.05.
10:28

@Yan Gable: Ez a blog negyedannyira sem "politikai", mint amennyire a kormánypolitika uralja itthon a középület- és városépítészetet.

rgb
2019.07.05.
10:35

@Yan Gable: Mind amellett, hogy ez egy szakmai forum, az ügy messzemenőkig átszőtt politikai mozzanatokkal, melyek olyan ankronisztikus, kanonizáló célok vezetnek amiket sok-sok évig nyögni fog még a szakma. Ez az ami tovább fogja csökkenteni a már így is mélyen lévő renoméját...táradalmi beágyazottságát.  Hiszen szakmai döntések születnek szakmaiatlanul szakmagyakorlók kizárásával... neadja.. ellehetetlenítésével.Másrészt, meg lehet tekinteni azokata kritikán aluli megnyilvánulásokat amit ennek a cikknek a posztja kap az Épforum facebook oldalán és utána helyretenni a dolgokat.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk