Egyéb cikkek

Damjanich Városi Sportuszoda és Termálfürdő - Szolnok

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Damjanich Városi Sportuszoda és Termálfürdő - Szolnok
Egyéb cikkek

Damjanich Városi Sportuszoda és Termálfürdő - Szolnok

2006.11.21. 11:09

Megosztott III. díjban részesített 5. sorszámú pályamű, szerzői Balázs Attila, Benkő Roland, Brjeska Gábor, Czeglédi Péter, Som Barna, Brokhauser Tamás, Lelkes Nóra, Gulyás András  - RB-Stúdió Bt.

Megosztott III. díjban részesített 5. sorszámú pályamű; szerzői: Balázs Attila, Benkő Roland, Brjeska Gábor, Czeglédi Péter, Som Barna, Brokhauser Tamás, Lelkes Nóra, Gulyás András - RB-Stúdió Bt.


 

Részletes bírálat:

Az épületegyüttes telepítése körültekintő, a helyszíni adottságokhoz igazodó, érzékeny megfontolásokon alapul. A nagyobb épülettömegeket a meglévő épületekhez közelíti, illetve csatlakoztatja, ezáltal a Verseghy park felé nyitottabb elrendezéshez s alacsonyabb déli lezáró szárnyhoz jut, s a strand meglévő növényzetét megőrzi.

A gépkocsi megközelítés a Damjanich utcáról a meglévő parkolóból történik. A meglévő parkolót átalakítja részben az ott lévő fasor rovására. További parkolót az épület alatti mélygarázsban biztosít. A teljes parkoló szám (76) kissé alulméretezett, autóbusz és mozgássérült parkoló hiányzik. A gyalogos főbejárat déli oldalon egy központi elosztó-pihenő csarnokban történik, melyre az alsó parkoló-szintet jól kapcsolja be.

Az információs pult és pénztár (beléptetési pont) rossz helyen van. Az előcsarnok helyi forgalmi elrendezése a pihenőterület leválasztása kiérleletlen.

A cipős és mezítlábas forgalom jól szétválasztott, de hosszú közlekedő utakkal jár.

Az uszodai medencecsoport, a sportolói öltözők elhelyezése jó.

A büfé kétirányú kihasználása hasznos javaslat.

Az elnagyolt kialakítású wellness részhez önálló külső megközelítést nem tervez.

A gyógyászati rész külön tömegben való elrendezése és kerti udvar köré csoportosítása jó, de az orvosi rendelő elhelyezése a bejárattól távol esik.
Kedvező, hogy a gyógyászati rész külső megközelítése is biztosított. A gyógyászati részhez tervezett tüzivíz-tároló medencére tett javaslat érthetetlen.

Az épület tömeg- és homlokzat-formálása kreatív, korszerű. Az uszoda összekulcsolt kéz alakjára tervezett tartószerkezete felülről és oldalról izgalmasan bontja a nagy csarnokteret és tömeget, s az adódó oldalvilágítókkal, belül sejtelmes fényviszonyokat és szokatlan belső tereket teremtve. Ez az építészeti megoldás a terv legérdekesebb és legértékesebb része. Kedvező az épület Verseghy park felöli könnyed megjelenítése.

Az uszoda szabad területének megőrzése és kertészeti továbbfejlesztése értékes.

Gépészeti leírása szakmailag megfelelő, sok esetben konkrétumokat nem tartalmaz. A gépészeti terek alapterületi mérete megfelelő, kérdéses hogy a nagyméretű szűrőtartályok a parkoló szintről történő beszállítása, cseréje biztosítható-e.

A helységlista nem részletezett.
Az együttes 10530 m2 össz.területe gazdaságosnak mondható a 2,94 milliárd forint becsült költség reális.

A tervet a Bíráló Bizottság kreatív építészeti megoldásaiért megvételre javasolja.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk