Épülettervek/Hallgatói terv

Búvárbázis Rudabányán

1/20

Alaprajz - építész: Krajnyák Nándor Bence

?>
Alaprajz - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Alaprajzi szervezés - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Helyszín és forma - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Helyszínrajz - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Homlokzat - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Koncepciós helyszínrajz - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Metszet - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Metszet - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Metszet - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Perspektív metszet - építész: Krajnyák Nándor Bence
?>
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
1/20

Alaprajz - építész: Krajnyák Nándor Bence

Búvárbázis Rudabányán
Épülettervek/Hallgatói terv

Búvárbázis Rudabányán

2018.07.04. 12:11
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Rudabánya

Építészek, alkotók:
Krajnyák Nándor Bence

Búvárbázis

Tervezés éve:
2018

Bruttó szintterület:
1636 m2

Stáblista

építész: Krajnyák Nándor Bence

konzulens: Nagy Iván

intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar

tárgy: Komplex tervezés I. 

MÉD:

Hogyan viszonyuljon a tervező a természethez, mely egy mesterséges beavatkozás után fokozatosan visszafoglalja az őt megillető területet? Krajnyák Nándor Bence munkájában erre tesz javaslatot egy rudabányai búvárbázis tervezésével. 

A helyszín rövid története

Rudabánya város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai kistérségben található. Nemzetközileg is ismert őslénytani lelőhely. A századfordulón itt üzemelt Európa egyik legkorszerűbb bányaüzeme. A második világháborút követően ugrásszerű fejlődésnek indult a település, a bányászati tevékenységet kiegészítette a vasércdúsító üzem építése, továbbá jelentős számú oktatási és kulturális létesítmény alapítása, azonban a vasércbányászatot 1985-ben beszüntették.

 

Témaválasztás

A volt külszíni vasércbánya helyén 1985 után keletkezett bányató az ország egyik legmélyebb állóvize. A tó hőmérséklete igen alacsony, ezért fürdésre, vízisportolásra csak a sekélyebb délnyugati oldalon a part közelében alkalmas. Búvárok, különösen ipari búvárok kiképzésére viszont kitűnően megfelel. Európa szerte érkeznek ide búvárok vizsgázó szándékkal, mivel a tó mélysége és veszélyessége alkalmas a különböző búvárképesítések megszerzéséhez. Mivel a beépítésre szánt helyszín a tó délnyugati részére esik, ezért lehetőség nyílt a sekélyebb part kiaknázásra is. Így a profi búvárok számára szánt búvárbázis kiegészül olyan elemekkel, amelyek lehetővé teszik teljesen kezdő búvárok oktatását is.


Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence
16/20
Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence

Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence
17/20
Makett fotó - építész: Krajnyák Nándor Bence

 

Koncepció

A mesterséges beavatkozás jelentősen átformálta az előtte érintetlen táj jellegét. 1985-től azonban az átalakított terepet fokozatosan visszafoglalta a természet. A víz feltöltődött, bányató jött létre, a korábbi masszív tereplépcsők fokozatosan kopnak, omladoznak és a növényzet is egyre inkább visszatelepedik.

A tervezett épület célja, hogy ezt a visszafoglaló hatást minél kevésbé befolyásolja. Ennek okán kiemelten fontos a beavatkozás mértéke, mivel egy relative nagy volumenű funkcióról beszélünk. A tervezéshez választott alkalmas „eljárás" így a LANDSCAPING-hez vezetett1. Ezáltal nem épülettervezésről, hanem környezetrendezésről kell beszélni.

Lényeges kérdés volt a beépítés helye és annak megjelenése (formája). A helyszín megválasztása a délnyugati parton három részre volt szűkíthető: a közvetlen tópartra, a mögötte húzódó tereplépcsőre, vagy a tereplépcső tetején lévő sík területre. Minden szempontból ideális a tereplépcsőhöz való illeszkedés, mivel megfelelően használva remek lehetőség a környezetrendezés alkalmazására, egyúttal megteremthető a közvetlen kapcsolat a vízzel, ami búvárbázis okán kiemelt szempont. A helyszín megválasztásából rögtön adódik a formaszervezés, aminek eredménye egy olyan tömeg, ami alkalmazkodik a terephez, és illeszkedik a természet által visszafoglalóban lévő rendszerhez.


Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
7/20
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence

Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
8/20
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence

 

Kapcsolat a környezettel, illeszkedés, alaprajzi szervezés

A tereplépcső vonulatát követve egy hosszúkás tömeg lett az eredmény. Ez a további szervezéshez három szempont szerint lett rendezve. Elsőként létrejött egy belső temperált mag a domb felőli oldalon, illetve egy azt kívülről burkoló fedett/nyitott tér különböző funkciókkal. Másodsorban a fő megközelítési útvonalat kellett megtervezni, amit egy hosszú épület esetén érdemes súlyponti helyzetben megadni. Négy helyiségcsoportra osztható a búvárbázis teljes listája: fényt igénylő terek, fényt nem igénylő terek, maga a búvárbázis magja, az „út a merülésig", illetve a parkolás megoldása, amely a külső fedett/nyitott térbe került a lehető legközelebb az érkező autókhoz, és minél inkább rejtve a környezet elől. A környezetbe illeszkedést az anyagválasztás is erősíti, szerkezetében és szinte teljes látszó felületében vasbeton az épület.


Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
9/20
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence

Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
10/20
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence

 

Biztonság, érték- és vagyonvédelem

A helyszínre való tekintettel célszerű volt fokozottan foglalkozni értékvédelemmel kapcsolatos tervezési felvetésekkel. A megoldás egy teljesen zárt tömeg, amennyiben az épület használaton kívül van. A zárhatóság határa szinte teljes vonalon a temperált és nem temperált terek határán húzódik és négy részre osztható: a parkoló zárhatósági megoldására, a fényt igényló terek nyílásainak kialakítására, a búvárrészleg első részére, illetve a medencetér üvegezett felületére. A legtöbb esetben a zárhatóság masszív, vasbeton tolókapukkal lett megoldva. A fényt igénylő terek megvilágításának megoldása 40 cm széles nyílászárók sorolásával történt, mivel ez kellő bevilágító felületet biztosít és értékvédelem szempontjából is előnyös megoldás.

 

Terepalakítás

A koncepcióból és a helyszínből adódóan kiemelten fontos kérdés volt a tereprendezés. A tereplépcső előtt helyezkedik el egy nagyobb placc, ami jó alapot adott a kitűzendő épület padlószintjéhez és megfelelő magasságra van a vízfelszíntől. Számottevő kérdés a földbevájt épület mögött húzódó tereplépcső „visszatartása" az építkezés ideje alatt. A választás sajtolt acél szádfalrendszerre esett, amely alkalmazása esetén a sajtolást követően az előtte lévő föld eltávolítható, és az épület megépíthető. Egyéb esztétikai tereprendezés (parkosítás) nem tervezett, mivel gyengítené a koncepciót, miszerint az épület illeszkedik a körülötte lévő, környezet által visszavett rendszerbe.

 

Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
11/20
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence

Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence
12/20
Búvárbázis - építész: Krajnyák Nándor Bence

 

Végszó

Az eredmény egy, a tereplépcső vonulatát követő tömeg, amely belesimul a sík és rézsűs környezet találkozásába. Terei jól használhatóak, kapcsolódnak a vízhez, de egyben visszahúzódó is. Teteje által új, eddig kevésbé járt ösvényeket adhat a túrázni vágyóknak. A projekt célja egy minél alkalmazkodóbb, illeszkedőbb beavatkozás, amin túl a helyszín új értelmezést nyerhet és új részek fedezhetők fel könnyebb utakon, ami végül a helyi turizmus felvirágzását és a helyszín megfelelő használatát eredményezheti.

Krajnyák Nándor Bence

 


 

Forrás

1. Aaron Betsky: Landscrapers

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk