Épülettervek/Középület

Beton Hala Waterfront Center - bemutatjuk az MX_SI megosztott 3. díjas pályaművét

1/11

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
?>
?>
1/11

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center - bemutatjuk az MX_SI megosztott 3. díjas pályaművét
Épülettervek/Középület

Beton Hala Waterfront Center - bemutatjuk az MX_SI megosztott 3. díjas pályaművét

2011.09.02. 13:19

Projektinfó

Letölthető dokumentumok:

A Belgrád belvárosához közeli Száva-parti zóna fejlesztésére kiírt nemzetközi tervpályázaton az MX_SI spanyol iroda csapata (Boris Bežan, Héctor Mendoza Ramirez és Mara Gabriela Partida Muñoz) megosztott harmadik helyezést ért el. Az építészek sokrétűen használható, új kulturális városnegyedet álmodtak a területre. Koncepciójukat a kikötő ipari múltjára utaló Cultural Crane („KultúrDaru") nével illették, amely emblematikus és fontos funkcionális elemként meg is jelenik a helyszínen.

Átlépve a határokat

A helyszínen fellelhető korlátokat, határokat (szintbeli különbségek, nagy forgalmú utak és maga a Beton Hala meglévő épülete) tervünkben tiszta és határozott gesztusokkal kívánjuk áthidalni, amelyek ugyanakkor az együttes kulturális-művészeti jellegét erősítik. Az új városi beavatkozás szervezőelemét és fő karakterét a döntően kiállításoknak helyet adó kulturális épület adja. Ez az együttes identitásának meghatározásán túl egy új, ipari jellegű landmark szerepét is betölti. A tervezett épület jól látható az alsó szinti gyalogos sétányról, de az új kapcsolatot jelentő felső szintek felől is jól megközelíthető. A Beton Hala korábban áruház volt, a mi együttesünk ezt a gondolatot folytatja, a daru gépezetének metaforáját felhasználva, amely az embereket az egyik oldalról a másikra, illetve a szintek között szállítja. A Cultural Crane („KultúrDaru") nevű koncepciónk a kikötő ipari múltjára is utal. Két fontos kapcsolatot teremtünk a terasz szintje és a folyópart között, amelyeket a Beton Hala két oldala mellé helyeztük el. Az új városi együttes több gyalogos útvonal révén jól kapcsolódik a közeli városközponthoz, a Kosančičev Venac kerülethez.

 

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
1/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
2/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

 

 

Lépték és látvány

Ebben a kiemelten fontos városi helyzetben tervünk kiemelten kezeli a lépték kérdését. Egyrészt az új beavatkozás nem kíván versengeni a Kalemegdan-erőd és a Száván átívelő hidak látványával, de a Beton Hala meglévő épületével sem, ám emellett nagyvonalú reprezentatív megjelenésre törekszik. A területre kicsi és elszórtan elhelyezett pavilonokat terveztünk a nagy, környezetet átalakító tömegek helyett. A Cultural Crane projekt legnagyobb méretű elemei a teraszok, amelyek horizontálisan elnyúló művészeti platókként jelennek meg. Az igényelt kereskedelmi és vendéglátó funkciók a városszerkezet léptékéhez illeszkedő, egy-két szintes pavilonokban kapnak helyet, elkerülve a szükségtelen bevásárlóközpont-struktúrát. Az eltérő szinteken húzódó gyalogos útvonalakról különböző látványok tárulnak a szemünk elé; az épületek elhelyezése minden helyzetben lehetővé teszi a pontos tájékozódást. A tervezett „KultúrDaru" építmény merőleges a domboldalra, így nem akadályozza a kilátást az új felső teraszról és a hídról.

Közlekedési csomópont

A különféle tömegközlekedési eszközök megállóinak egységbe foglalása a helyszín kiváló gyalogos megközelíthetőségét eredményezi. A folyóparti sétány és a teraszszint összekötése újabb kapcsolatot jelent a hajókikötő, a villamos-, és a buszmegálló között. A gépkocsival vagy busszal érkező látogatók a tervünkben újonnan kialakított mélygarázst használhatják, amelyből nemcsak az új vízparti együttes, hanem a Kalemegdan erődítménye is jól megközelíthető. A tiszta viszonyok megteremtése érdekében a villamos-, és a buszmegállót közvetlenül az új „Cultural Crane" építmény mellé telepítettük.

 

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
3/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
4/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

 

 

Mivel a mozgólépcsők építése és karbantartása igen költséges, így a Kalemegdan-domb gazdaságos egyszersmind látványos megközelítéséhez inkább drótkötélpályán vezetett függőkabint vagy fogaskerekű vasutat ajánlanánk; a tervünkben liftek szerepelnek a szintbeli különbségek leküzdésére. Ezen felvonókat a Cultural Crane épületbe integráltuk, illetve a helyszín egyéb stratégiai jelentőségű pontjain helyeztük el, így a „KultúrDaru" a városi gyalogosforgalom fő horizontális és vertikális elosztójává lép elő.

Gazdaságosság, fenntarthatóság

A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet a városokat a fejlesztési projektek terén PPP-konstrukciók létrehozására kényszeríti, hogy ezáltal csökkentsék a működtetés közvetlen költségeit. A magántőke bevonása, arányának növelése által a projekt jobban igazodhat a piaci igényekhez, lehetőségekhez. A rugalmas kialakítás lehetővé teszi a város számára a kitűzött célok elérését. Ebben az értelemben a tervezett beavatkozás nem csak méretben és szerkezetében, hanem időbeli értelem is alakíthatóvá, ütemezhetővé válik.

 

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
5/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
6/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
7/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
8/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona
9/11
Beton Hala Waterfront Center, tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

 

 

A projekt kereskedelmi célokra hasznosítható szeletét a különféle méretű pavilonépületek alkotják, amelyek mindegyike a Beton Hala tetején helyezkedik el, szép kilátással a folyóra és környezetére, illetve az újonnan tervezett, a Kalemegdan-erőd megközelítést is biztosító gyalogos útvonal mellett.  A pavilonok több ütemre bontva építhetők, a kialakítandó struktúrát egyre sűrűbbé téve, a gazdaságosság és a növekedés szempontjainak megfelelően. A kereskedelmi célú épületek és a mélygarázs-szint ismétlődő tipológiai rendszere gazdaságos építést biztosít. A kulturális tömb  költséghatékony körüreges födémpallókból és acélszerkezetű tetővel készül. Az osztott forgalmú villamos-gyalogos híd és a villamosvonal helyét a lehető leggazdaságosabb módon határoztuk meg. A kiszolgáló, árufeltöltő forgalom és a buszparkolás ugyanazon a helyen történő megoldása a garázsszint optimális kihasználását eredményezi.

Köztér - művészeti „robbanás"

A létrejövő új köztér kialakítása bármilyen jellegű kulturális vagy társadalmi esemény megtartását lehetővé teszi. A terasz központi része szabadtéri vetítések számára is alkalmassá tehető. A kiállítások kültéren, beltéren, teraszokon, az épület alatt, a tetőn, vagy akár a folyóparton is megrendezhetők, ezáltal a terület egésze egy kulturális városnegyeddé alakulhat át.

 


tervező: MX_SI architectural studio, Barcelona

10/11


vezető tervezők: Boris Bežan, Héctor Mendoza Ramirez és Mara Gabriela Partida Muñoz
építész munkatársak: Oscar Fabian Espinosa, Olga Bombač

 

Kapcsolódó oldalak:

Beton Hala Waterfront Centre - bemutatjuk az ARCVS megosztott 1. díjas pályaművét

Beton Hala Waterfront Center - bemutatjuk Dejan Miljković csapatának megosztott 3. díjas pályaművét

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk