Nézőpontok/Kritika

Balázs Mihály

1/2

?>
?>
1/2

Balázs Mihály
Nézőpontok/Kritika

Balázs Mihály

2006.09.13. 08:39

Cikkinfó

Szerzők:
Somogyi Krisztina

Építészek, alkotók:
Balázs Mihály

Megjelent Somogyi Krisztina könyve Balázs Mihály építészről, Bujnovszky Tamás fotóival.

Somogyi Krisztina: Balázs Mihály
Kijárat Kiadó, 2006
4000 Ft
ISBN 963 9529 9397
 
Tartalom: 
Első beszélgetés: templomok, egyházi épületek
Második beszélgetés: középületek
Harmadik beszélgetés: lakóépületek
Kivezető
 
Részlet a könyvből:
"A születés jogán minden ház szakrális. A semmiből lesz valami, ez egy szent dolog. Ebben van az építész munkájának a szépsége, és ebben van a felelőssége is. A szakralitás fogalmát tehát én tágan értelmezem, számomra az nem egyenlő a vallásossággal. Pilinszky János nagyon szépen, árnyaltan fogalmazta ezt meg: "A profán és a szakrális közti határt - szívében - ki-ki máshol húzza meg. Szent Ferenc valahol a kozmosz határán." Én úgy hiszem, bárki megélheti, hogy szakrális aura vagy környezet veszi körül, ráadásul nemcsak építészeti tér adhat ilyen élményt. Adódnak az ember életében olyan pillanatok, amikor egy személyes találkozás, vagy az erdőben sétálva egy különös fa látványa is ekként élhető meg. Ez az érzés tehát nem kizárólagosan templomokhoz kapcsolódik bennem, és nincs olyan építész sem, aki mindig ilyen kitüntetett állapotban volna, hisz akár egy templom építése közben is adódhatnak nagyon is profán pillanatok. Ezért nem szeretem a szakrális építész meghatározást, annak ellenére, hogy nagy örömömre valóban több templomot is tervezhettem.
 
Nem lehet véletlen, hogy bizonyos építészek hatalmas plázákat, irodaházakat, autószalonokat terveznek, mások inkább iskolákat, templomokat. Biztos, hogy a megbízásokban nagy az esetlegesség, de azért habitus kérdése is, gondolom. A te életedben hogyan alakult ki az egyházakkal való kapcsolat?
 
Volt egy meghatározó mozzanat a szakmám indításában. Még diákként kerültem kapcsolatba Török Ferenccel: a diplomatervemet nála készítettem. Ő volt az, aki hat év KÖZTI-s gyakornokság után visszahívott tanítani az egyetemre, vele kezdtem el közösen dolgozni; a munkáiba bekapcsolódva közel kerültem templomok építéséhez is. Közösen terveztük például a Magyar Szentek Templomát; volt olyan megbízásom is, amelyet többé-kevésbé örököltem tőle. Emellett persze az ember lelkületi sajátossága vagy adottsága valóban meghatározó a pálya alakulásában; ami viszont a születésünkben van kódolva. Ilyen szempontból is szerencsés vagyok. A Kiskunság északi részén, a felsőhernádi tanyavilágban születtem. Ma már tudom, hogy szegénységben éltünk - tényleg szinte semmink sem volt - viszont a mai környezethez képest igen gazdag és szép volt az a világ, amely meghatározta gyerekkoromat. Erős hit jellemezte arrafelé az embereket. A paraszti lét nagyfokú kiszolgáltatottsággal jár, a természetfölöttivel való nagyon szoros, intenzív kapcsolatról szól."
 
A könyv megrendelhető a kiadótól:
Kijárat Kiadó
1035 Budapest Veder u. 20.
e-mail: kijarat/kukac/enternet.hu
Tel/Fax: 388-6312

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk