Helyek/Tájépítészet

Álom vagy valóság? Junya Ishigami díjnyertes kertje Japánban

1/5

Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc

?>
Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc
?>
Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc
?>
Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc
?>
Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc
?>
Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami
1/5

Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc

Álom vagy valóság? Junya Ishigami díjnyertes kertje Japánban
Helyek/Tájépítészet

Álom vagy valóság? Junya Ishigami díjnyertes kertje Japánban

2020.05.20. 07:48

Cikkinfó

Szerzők:
Fürdős Zsanett

Földrajzi hely:
Japán, Tochigi

Építészek, alkotók:
Junya Ishigami

Az építészet, tájépítészet, művészet és környezetvédelem határait mossa össze a Junya Ishigami által tervezett vízikert, amely jó példája annak, hogyan tudunk kapcsolatot teremteni a természettel anélkül, hogy elpusztítanánk.

A Nasu hegység lábánál található Art Biotop a visszavonulásra, rekreációra létrehozott komplexum, ennek bővítéseként készült el a Junya Ishigami által tervezett vízikert. A művészien megtervezett kertben 318 fát ültettek el, ezeket 160 kisebb, nagyobb tó veszi körül. A helyszín eredetileg is erdős terület volt, azonban az idők során helyét rizsföldek vették át, az Art Biotop Water Gardent egy ilyen elhagyatott rizsföld területén hozták létre. Elsőre természetesnek tűnhet, de valójában mesterségesen kialakított tavakat látunk, ahol külön öntözőrendszer biztosítja a növények életben maradását, hiszen nem minden fafaj képes túlélni az állóvízben. A tavakat egy földalatti csőrendszer köti össze, amin keresztül egy közeli patakba jut el a víz.

Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc
2/5
Art Biotop Water Garden. Építész: Junya Ishigami. Fotó: nikissimo Inc

Az eredeti koncepció alapján a szomszédos építkezés területéről kivágták volna a fákat, azonban az építész ezek megmentése mellett döntött, a telken álló összes fát áttelepítették az egykori rizsföldre. Mindez négy évet vett igénybe: lemérték, gyökerestül kiemelték, elszállítottákák, majd a terv alapján újraültették őket. A fák és a tavak közötti területekre mohaszőnyeget ültettek, míg a közlekedés irányát kockakövekkel koreografálta a tervező.

Junya Ishigami számára nem a semmiből létrehozott tárgy a fontos, hanem maga a tér, ahová tervez. Munkáiban az atmoszféra, a térbeli élmény kap hangsúlyos szerepet, ez jellemzi az Obel Awarddal elismert kertet is. Az érzelmekre és az érzetekre hat, melyben az idő az egyik legfontosabb tényező, „hagyni kell, hogy az idő alakítsa, fejezze be azt, aminek létrehoztuk az alapját." – vallja Ishigami. 
 


A projekt a természet és az ember, a természet és a mesterséges technológiák közötti viszony szép példája, miközben reményteli jövőképet ad a látogatónak. Megmutatja, hogyan alakíthatjuk környezetünket úgy, hogy közben az élővilágot is megóvjuk – vagy éppen új élőhelyeket hozunk létre. Kérdések feltevésére, diskurzusra ösztönöz: mik azok az értékek, melyekre a jövőben reagálnia kell az építészetnek és a tájépítészetnek? Hogyan viszonyolunk természetes környezetünkhöz és annak manipulációjához? Felveti azt is, hogy a tervezőnek ma már érdemes lenne a városi lépték helyett egy egész bolygó léptékében gondolkodni.

Az Obel Award és az Aedes Architekturforum (Berlin) közös együttműködésében május 13-án nyílt meg az Art Biotop Water Gardent bemutató kiállítás, amely június 25-ig látogatható.


Fürdős Zsanett

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk