Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A frissített EMKE Irodaház új belsőépítészete

1/38

Tervezési diagram az új belsőről

?>
Tervezési diagram az új belsőről
?>
Homlokzat a Blaha Lujza tér felől, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A meglévő, ikonikus sarokmegoldás, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” és a recepciós pult szemből, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” sarka, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
„Lobby lounge” oldalnézet, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Látszó beton fal, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az üvegliftek új bejáratai, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átrium a -1 és a földszint között, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Repülő fák az étterem felett, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az első emeleti híd alulnézetben, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A repülő fák és a híd, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Repülő fák az átriumban, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átrium földszinti kertje, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A felvonók új üvegfala, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Új liftkabin, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Kilátás az első emelet közlekedőjéről a lobby-ra, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Első emeleti közlekedő, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Kilátás a hídról, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Üvegátrium, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Kilátás a hídról, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átriumba lépve az új lobby-ból, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café)
?>
Földszinti lobby tér a „repülő dobozokkal”, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Többrétegű üvegburkolat a „repülő dobozokon”, nappal, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Többrétegű üvegburkolat a „repülő dobozokon”, este, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Recepciós pult és lobby, este, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” növényei, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A „lobby lounge” az utca felől, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Mosdó ajtók, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café), fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az átrium fentről, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Az ikonikus utcasarok este, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Belső udvar a tervezőkkel, fotó: Batár Zsolt
1/38

Tervezési diagram az új belsőről

A frissített EMKE Irodaház új belsőépítészete
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A frissített EMKE Irodaház új belsőépítészete

2014.10.07. 13:29

Projektinfó

EMKE Irodaház, Budapest

URL:
LAB5 architects

Tervezés éve:
2012

Építés éve:
2013

Bruttó szintterület:
18800 m2

Stáblista

építész munkatársak: Debreczeni András, Koós Marianna (s.m.all design), Lukács Eszter, Perge Diana, Szegedi Zoltán, Sztojka Gábor (s.m.all design), Tóth Tamás, Vámos Zoltán
statika: Puskás Balázs, Terraplan
gépészet: Temesvári Tamás, Szlovák Krisztián, Temesvári Tervező
elektromos: Máramarosi András, Kajtán László, Bella-Nova
tűzvédelem: Székács András
üvegművész konzulens: Ábel Tamás
tájépítészet: Karádi Gábor, Karádi Kata, Táj-Consult
generálkivitelező: FÉSz Fertődi Építő És Szolgáltató 
beruházó: AEW Europe  
elektromos: Thermodizayn
felvonó: ThyssenKrupp
üvegművészet és üveg burkolatok: OROSházaGLAS
függönyfal: Glass-Regia
belső kert:Pálmaház | Szentkirályi-Tóth Ferenc 

Az 1995-ben átadott épület emblematikus státuszát a LAB5 architects tervezői, egy renovációs projekt során újraértelmezték, az épületben tágas, könnyen áttekinthető, transzparens terek nyíltak meg - ezeknek az átalakításoknak és az üvegfelületek alkalmazásának köszönhetően a belső teret beragyogja a természetes fény.

Helyszín és tervezési program

Az EMKE Irodaház az egyik első nyugati típusú irodaházként épült fel, a rendszerváltás utáni években. A tulajdonos a mára elavult épület átalakítása és felújítása mellett döntött.

A földszinten új, kiadható, utcakapcsolattal rendelkező teret szerettek volna elhelyezni, így a tervezők a főbejárat súlypontba történő áthelyezését javasolták. Így egyrészt, az utcasarkon felszabaduló hely remek adottságokkal rendelkezik, mint kiadható tér, másrészt, az új főbejáraton történő belépés sokkal kedvezőbb hatású, mint korábban.

A földszinti és első emeleti terek építészeti és belsőépítészeti átszabása mellett, a program tartalmazta az épület teljes körű energiatudatos felújítását is, a gépész és az elektromos rendszerek tekintetében.

„Lobby lounge” oldalnézet, fotó: Bujnovszky Tamás
6/38
„Lobby lounge” oldalnézet, fotó: Bujnovszky Tamás

Belsőépítészet

A legnagyobb hatású beavatkozás a belső térben a zöld elemek hangsúlyos alkalmazása. Az épület belső közlekedő és közösségi területei nemcsak átmeneti “semi-public" teret alkotnak a városi külső és az irodai belső terek között, hanem egyben egy zöld szigetet is képeznek, amire az irodák ablakai néznek, és amin az irodisták és vendégeik rendszeresen áthaladnak.

A koncepció fontos része volt, hogy minden közösségi funkcióval bíró terület egy teret alkothasson, amely így elegáns, tágas, és szellős lehet. Ez sok helyen nemcsak vizuális kapcsolatot jelent a különböző funkciók között, hanem teljes átjárhatóságot és áttörést.

Mivel a meglévő épületből sok elemet meg kellett tartani (például a második emelettől felfelé az átriumra néző belső homlokzatokat), így az új részek szervesen illeszkednek hozzájuk: világos üvegfelületek, látszó vasbeton, és neutrális elemek kerültek csak beépítésre.

Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás
28/38
Flow, recepciós pult, fotó: Bujnovszky Tamás

Anyagok, formák, színek

A belsőépítészet több ponton a természetet idézi meg.

A várakozó terület egy fehér lapokból „hajtogatott", önállóan álló, szoborszerű podeszt. A felhajtogatott részekből növények nőnek felfelé, melyek kissé le is határolják a lobby-t a kiadható tértől. A teljes objekt meg lett „lebegtetve", hogy intimitást adjon az ott ülő várakozóknak.

A recepciós-pult szintén művészi formálás eredménye, a frontját egyedi üvegművész alkotás adja. Az üveg speciális halmazállapotú folyadék, a formálás is hullámokat idéz; mindez arra utal, hogy az irodaépület legforgalmasabb pontján található, ahol nemcsak megérkeznek és elköszönnek az emberek, hanem információt is cserélnek, ezáltal egyfajta, folyamatos „flow"-t generálnak.

Sok egyéb, szabad terület is növényfelületet kapott; így az átrium pinceszinti fala, illetve a földszinti terület ferde padlóterülete, mely egyben az átrium nyílását is keretezi a lenti szintek felé.

A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café), fotó: Bujnovszky Tamás
35/38
A sarki terület ideiglenes hasznosítással (pop-up kávézó Expresso Café), fotó: Bujnovszky Tamás

Az átriumba helyezett fák meg lettek emelve, hogy a lenti étteremből minél kevesebb helyet foglaljanak, illetve, hogy a lombkorona minél magasabbra kerülhessen, minél közelebb az irodák belsőre néző ablakaihoz.

A szabadon maradt belső felületekre fehér üvegburkolat került, hogy a belső tér minél világosabb lehessen. Egyetlen kivétel a liftmag folyosóra néző fala, mely fekete lett, ezzel a „jelöléssel" segítve a vendégek tájékozódását.

A liftek a korábbiaktól eltérően a földszinten immáron az átrium felől használatosak, így ott szükség volt egy új, fogadó üvegfal kialakítására, és a liftkabinok felújítására. Hogy a panoráma minél inkább megmaradjon, csak üveg elemek kerültek beépítésre, az üvegfal súlyát üveg tartószerkezet hordja, és a liftkabin fala és ajtaja is keretezetlen, rejtett rögzítésű üveg elemekből áll.

A recepció és a kiadható tér felett néhány elemet el kellett rejteni, ide a nagy belmagasságú térben „repülő" dobozok kerültek. Ezek többrétegű üvegfelülettel burkoltak, vagyis vegyesen áttört, savmart, és tükör felületekből. Belülről ki vannak világítva, így a lobby a munkaidőn túl, az épület esti képéhez szervesen hozzájárul.

Gépészet

A teljes gépészeti rendszer a legújabb követelmények szerint lett felújítva, így az üzemeltetés és a karbantartás is sokkal gazdaságosabbá vált. A friss levegő kapacitás megnövelték a magasabb belső komforthoz. A tűzjelző rendszert és a gépészeti hálózatot új BMS és gyengeáramú rendszer irányítja.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk