építészet : környezet : innováció

Zöldövezeti minimál - családi ház Budán

Az erdős hegyoldalak között áll a fehér és szürke színekkel játszó családi ház, melyből nemcsak a fákra, de a hegyek alatt elterülő városra is kilátás nyílik. Szekeres István és csapata egyszerű, kortárs formavilágot és hatalmas üvegfelületeket álmodott az épületnek, mely minden szegletéből sugárzik a luxus. 

Az ingatlan a budai zöldövezetben, délkeleti irányban enyhén lejtős területen található. A lejtő irányában városi örökpanoráma tárul fel, míg északi irányban erdős hegyoldalakra nyílik rálátás. A kétszintes lakóépületet a megrendelői igényeknek megfelelően kortárs, minimalista formavilágban terveztük. Az utcai homlokzatokat zártabbra, kevesebb nyílászáróval, míg a déli, panoráma felé nézőket nagy üvegfelületekkel alakítottuk ki. Az üvegek árnyékolását motoros zsaluziák biztosítják.


családi ház - építész: Szekeres István - fotó: Netling Luca


A homlokzaton fehér és szürke vakolatok jelennek meg különböző struktúrával, amiket szürke és antracit színű szálcement burkolatok egészítenek ki. A nyílászárók, valamint a fémlemezfedések színe igazodik az épület színvilágához, ennek megfelelően antracit. A homlokzati korlátok többrétegű, ragasztott üvegből készültek. Az épület körüli támfalak, valamint a kerítés látszóbeton felületet kaptak.

Az északi oldalon, az utca felöl a földszinten kétállásos garázs kapott helyet. A gépészeti helyiség a lakóteret a gépkocsitárolóval összekötő folyosóról nyílik. A nyugatra tájolt vendégszoba - a hozzá tartozó fürdővel - a bejárat közelében helyezkedik el. A dupla belmagasságú nappali, az étkező, valamint a konyha a kerthez kapcsolódva, a déli oldalra került. Az emeleten a hatalmas üvegfelületekkel rendelkező, szülői hálóból kiváló panoráma nyílik. A hálóhoz saját gardrób és fürdő tartozik. A két - közel azonos méretű - gyerekszoba szimmetrikusan a keleti, illetve a nyugati oldalon helyezkednek el. Az egyikhez tetőterasz, míg a másikhoz kis erkély tartozik. Ezen a szinten kapott még helyet a háztartási helyiség, valamint a gyerekszobákhoz kapcsolódó fürdőszoba.


családi ház - építész: Szekeres István - fotó: Netling Luca



A földszinten a nappali előtti hatalmas teraszhoz külső úszómedencét terveztünk, amit az utcától az épülethez csatlakozó kerti tárolóval és árnyékoló tetővel választottunk el. A lakóterek hűtése-fűtése hőszivattyúval történik, a medence melegvízét pedig napkollektorok állítják elő.

Szekeres István
okleveles építészmérnök

 

vélemény írásához jelentkezzen be »