építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Viharkalitka a Balatonon?

Mi történik akkor, ha fiatal építészhallgatók ragadnak ceruzát, tollat, egeret és terveznek pl.: stéget, hajóépítő-műhelyt, viharkalitkát a Balaton partjára? Ötletes koncepciók, egyedi és olykor szellemes megoldások születnek akkor, amikor a képzeletet vakációzni engedik a tóparton. Válogatás a MOME Építészeti Intézet hallgatóinak balatoni terveiből. 

"Nekem a Balaton a Riviéra" - indul pavlovi reflexként a konstans dúdolás - már ha nem vetemedünk rögtön éneklésre -, amint meghalljuk a roppant egyszerű varázsszót: Balaton. Na de az éneklést milyen képek és érzetek kísérik még? A vattacukor és főtt kukorica illatával telt szellő érintése, a hamburger - szigorúan buciban -, a lángos fokhagyma-, a hekk paprikásíze elmaradhatatlan kísérői egy tipikus balatoni nyaralásnak. Ahogy a forróságban frissítően ható fröccs is. Meg a hattyúk, amik hol a madarak, hol a vizibiciklik, hol a héliummal felfújt lufik szerepében tetszelegnek előttünk. Nádasba vezető stégek, bokáig érő víz - vagy nem -, rengeteg német turista, sörhasak, embertömegtől hullámzó víz, szabadstrand, csíkos napernyő és felfújt matracok. Hűs balatoni borok, badacsonyi naplemente, sétahajó, építész regatta. Fürdőtelepek, nyaralóépítkezések, kísérletező épületformák és -szerkezetek. Kotsis Iván, Polónyi Károly, Farkas Tibor.

2016 őszén a MOME Építészeti Intézet I. éves BA hallgatói egy balatonföldvári projekt - alkotóház, -műhely vagy pavilon - tervezését kapták első szemeszterbeli egyéni feladatként, melynek lényeges kritériuma, hogy az eső ellen is védelmet nyújtson. Ez persze logikus, hisz' mindannyian tisztában vagyunk az örjöngő balatoni viharok képességével. A helyszíni kirándulás, a környék megismerése, feltérképezése után több hallgató is a Spartacus Vitorlás Egylet területét választotta felvetésének helyszíneként, de látunk olyan terveket is, melyek az egész magyar tenger területére kiterjednek.

"A hét hat napján kora tavasztól novemberig a földvári vitorlásklub mólójánál horgonyzó csillag-hajómon, gumimatracon sátor alatt aludtam." - ezek Polónyi Károly szavai. Nem tudjuk, hogy a fiatal építészhallgatók milyen tapasztalatokat gyúrtak a balatoni vázlataikba, de a végeredményt mi nagyon szeretjük. Különleges térbeli helyzetek, újragondolt stégházak, facölöpökön álló "sziget", viharkalitka és még 8 másik szellemes ötlet következik. 


stég - Laki Ábel


Új sziget - Pongrácz Anna


alkotóterek - Király Csenge


függesztett stég - Kéry Dorka


multifunkcionális hajótároló - Kaderják Eszter


fűsziget - Réti Eszter, Szekeres Ádám


alkotótér - Gunther Júlia


hullámtörő - Domokos Kázmér


hajóépítő-műhely - Sebestyén Noémi


fürdőház - Bús Bianka


stég/ház - Pintér Sára


viharkalitka - Suba Faluvégi Szilárd

 

MOME Építészeti Intézet

12 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »