építészet : környezet : innováció

Veszprém, Püspöki pihenő helyreállítása és bővítése

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Unió támogatásával újította föl a Séd-völgyet 2009-2010-ben. Ehhez kapcsolódóan, magánberuházásként újult meg az egykori Püspöki Pihenő Kovács Zsolt György és Beránková Jana tervei alapján.

Az épület építészettörténeti ismertetése

A pajtakertről és a benne álló, klasszicista épületről kevés adat áll rendelkezésünkre. Az építés pontos ideje nem ismert, de minden bizonnyal az 1820-as években, püspöki rangra emelkedése után nem sokkal Kopácsy József püspök építtette kerti pihenőnek. Ezt az időpontot az épület stílusán túl térképi ábrázolás is alátámasztja.

Helyszínrajz

Az 1817-ben készült, II. katonai felmérésen még nem látható itt épület, de a terület teraszos kialakítását, a támfalakat a maihoz hasonlóan ábrázolja. Az 1800-as évek közepén készült térképen a kertben elszórtan több, kisebb épület kontúrja is felfedezhető, az egykori parkban az akkori gyakorlatnak megfelelően számos kisebb építmény állt, köztük a Püspöki pihenő. Az 1867-es kataszteri térképen nem csak a kerti épület és a támfal látható, hanem apajtakert kertészeti elrendezéséről is sokat megtudhatunk, jól látszik, hogy az alsó- és a felsőkert különböző kertépítészeti stílusok szerint lett kialakítva.

Archív felvétel

Az egykori kertből mára megmaradt területű felsőkertben szabálytalanul kanyargó utakat és elszórtan, csoportokban álló fákat látunk. Ezzel ellentétben a mai alsókertben geometrikus alaprajzi elrendezésű kertet látunk, egyenes utakból álló, szabályos úthálózattal és fasorokkal. Az 1900-as évek elején készült fotón a kerti lak keleti homlokzata fölött még látható a timpanon, melyet később elbontottak.

Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid

A felújítás és bővítés ismertetése

Az új tulajdonos az épületet kávézóként szerette volna működtetni. Az épület csak úgy tudott megfelelni az új funkciónak, ha a két szintet belső lépcsővel összekötjük. A lépcsővel nem akartuk tönkretenni a boltozatokat és megbontani a belső tereket, ezért azt az épület mögé terveztük, egy egyszerű, lapostetős kubusba, amit üveg sávval választottunk el a főépülettől. A felső szinti oszlopos loggia továbbra is nyitott, átjárható. A pihenő szobából fogyasztótér lett, az eredeti kandallót helyreállíttattuk. Ehhez a helyiséghez a felső terepszinten két terasz kapcsolódik, amelyekről gyönyörű kilátás nyílik a várra.

Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid

Lépcsőn érkezünk le az alagsori helyiségekbe. Ezt a szintet a támfal mögött bővítettük, hogy az épület homlokzatának klasszicista architektúrája ne sérüljön. A támfalban meglévő 2-2 íves falfülkét kibontottuk és beüvegeztük. Ezek mögött 1-1 helyiség került kialakításra. A baloldali helyiség kisebb fogyasztótérként funkcionál, innen nyílnak a mosdók. A jobboldali részen az előtér kapott helyet a pulttal, illetve a kiszolgáló helyiségek.

Boltozatos fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid

A középen található boltíves helyiség fogyasztótérként működik, a homlokzati oszlopsor mögött készült üvegfalon keresztül közvetlen a kapcsolata az épület előtti terasszal és kerttel. A park alkalmanként szabadtéri rendezvényeknek ad helyet.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »