építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Tükrös trükkök

Áldott állapot, ha a legelső pillanattól a megrendelő mellett állhat a tervező és együtt gondolkodhat vele már a lakás kiválasztásától kezdődően. Hannus Tamás és Sátori Edit (Reklektik) lehetőséget kapott erre az Eötvös utcai lakás tervezése és felújítása során. 

Törekedtünk arra, hogy a 19. századi teret formájában és anyaghasználatában is összhangba állítsuk a jelenkor igényeivel. A több mint 100 éves házban megannyi patinás kiegészítő megmaradt, de ahol szükséges is volt, ott az eredetivel megegyező kinézetű ajtót, ablakot gyártattunk. A padlót szintén megette az idő vasfoga, így megtartva a ház autentikus jellegét chevron mintájú faparkettára cseréltük.

Habár a belmagasságnak és a fehér falaknak köszönhetően a lakás tágas érzetet kelt, mi erre még inkább rájátszottunk. Így született meg az egyik legizgalmasabb elem, a tükrös kubus, amelynek minden oldala más és más funkciót lát el: a konyhában a hűtőt, a sütőt és a mikrót rejti, az előszobában az előszobaszekrényt, az étkező felől nézve pedig a tárolókat takarja. Már a megérkezés pillanatában igéző a látvány, az előszobából nézve a konyhabútor, és a konyhában lévő kisablak is visszatükröződik a kubus felületén. Igazi illúzió, ami kíváncsian tovább vezeti a látogatót, hogy milyen izgalmakat rejthet még keressen.

Az alsó konyhaszekrény üde világoskék színét a markáns fekete kő munkapult ellensúlyozza. A felső szekrényt alkotó fémváz és az üveg önmagukban hangsúlyos anyagok, de fehérre festve, engedve a polcok áttűnését légiesnek hatnak. Az étkezőben a színek dominálnak, a legmarkánsabb darab a zöldeskék pad és a fémvázas, Bauhaus jellegű piros bársonyszékek, amelyek a tulajdonos örökségét képezik. 

Az étkezőből közvetlenül nyílik a nappali, amelybe egy “könyvkapun” - az átjáró két oldalán a nyílásmagasságig épített könyvszekrényen - át jutunk. A nappalira is jellemző letisztultságot a plafonon lévő stukkó díszítettsége és a gyönyörű csehszlovák komód töri meg. A helyiség egyik oldalán található a dolgozó- és vendégszoba, amely később gyerekszobává alakítható.

A hálóban a legnagyobb hangsúlyt az egyedi tervezésű tapéta kapta, melynek kék és fekete színeiben visszaköszön a konyha színvilága. Összenyitva a tereket, a fal dísze a nappaliba is átköszön.  A hálószobában az volt a célunk, hogy mindent elrejtsünk, így gyakorlatilag a franciaágy és a kubust idéző éjjeliszekrény maradt szem előtt. A ruhák egy walk-in gardróbban lapulnak, amelyen keresztül lehet eljutni a fürdőszobába. Itt a padlófűtéssel ellátott ipari öntöttbeton padlót állítottuk kontrasztba a márványhatású greslap burkolattal, amely összhangban áll a króm csaptelepekkel és radiátorral.

Hannus Tamás, Sátori Edit (Reklektik)

 


Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

Eötvös utcai lakás - építész: Hannus Tamás, Sátori Edit - fotó: Gosztom Gergő

 

vélemény írásához jelentkezzen be »