építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Trükkös megoldások egy madárhegyi lakban

Egy XI. kerületi lakásban járunk, ahol az egyedi bútorok rejtett nyílásokat, tárolókat titkolnak el huncutan. Az alaprajzi kialakítás és belsőépítészet, színvilág egységet, modernizmust, harmóniát sugároz. Lakásátalakítás LAB5 architects módra.

A feszes program és a cikcakkos alaprajz miatt sok trükkre volt szükségünk az újonnan épült kisméretű lakás belsejének megtervezése során, s néhány elsőre láthatatlan megoldást is elrejtettünk a bútorozás ügyes kialakításával. Noha többlépésnyi távolság van a konyha és a bejárati ajtó között, egy okos rés lehetővé teszi, hogy a bevásárlótáska egyből a konyhapultra kerülhessen, hiába állunk még az előszobában.


Lakás a Facsemete utcában - építész: LAB5 architects


Az alaprajzon sok helyütt megjelenő strangok általánosságban gyengítenék az egységes megjelenést – ezeket a helyeket azonban mindig az atmoszférikus világítás elrejtésére használtuk ki, illetve egy helyütt, a nagyobb méretű konyhai eszközöket rejtő titkos kihúzható elemet csúsztattunk be mögé. A hálószoba és az öltöző-közlekedő közötti rés magába rejti a vasalódeszkát, a szobainast, és a ruhaszárítót, melyek így mindkét helyiségből közvetlenül kézre esnek, de soha sincsenek szem előtt.

Lakás a Facsemete utcában - építész: LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt

 

A lakás kis mérete miatt a fehér és a halvány szürke árnyalatait használtuk a színezésben. Ahol nagyméretű falfelületek álltak rendelkezésünkre, felhős festést alkalmaztunk, megnyitva a teret a végtelen felé. A beépített bútorok soha nem érnek a mennyezetig, így azt az érzést keltik, hogy a tér felső síkja magasabban van a valóságosnál. Annak ellenére, hogy minden látszó felület halvány vagy fehér színt kapott – van egy rejtélyes, erős, sötétkék szín, ami minden bútor minden belső felületét beborítja, így a lakás használójában a térről kialakuló kép gazdagabb, és izgalmasabb egy határozott színnel, de az mégsem korlátozza a teret a befogadóban. A gardróbszekrény téli szekciója egy hatalmas kihúzható elem, amit így csak a hűvösebb hónapokban látunk, és alapesetben a kabátok sem takarnak ki semmit az előszoba tükörből.

Lakás a Facsemete utcában - építész: LAB5 architects - fotó: Batár Zsolt


LAB5 architects

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »