építészet : környezet : innováció

Természetes fény a jobb közérzetért

Sokszor nem is tudatosul bennünk, miért is érezzük magunkat fáradtabbnak, csüggedtebbnek mint korábban. Sőt, talán még kevésbé vesszük észre, hogy a koncentrációnkat egyébként segítő hideg neonfény vibrálása negatívan hat társas érintkezéseinkre. Az életünk minden részét meghatározó fény élettani hatásait, és a téli depresszió leküzdését vizsgálja a VELUX elemzése.

A fény kapcsolata szervezetünkkel

A közérzetünkre a természetes és mesterséges fények egyaránt hatással vannak. Reggel és napközben létfontosságú a fény a kortizol nevű stresszhormon termelődéséhez, amely többek között az izomműködésünket és az emésztésünket segíti, ezért ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy minél több fényhez jussunk. Ha ezt valami akadályozza – például túl sok időt töltünk rossz megvilágítású, a természetes fényt nélkülöző helyiségekben – kevés kortizol termelődik, emiatt pedig sokszor érezhetjük úgy, hogy nehéz koncentrálnunk a feladatainkra.

Tetőtérben különösen jó lehetőségek nyílnak a megfelelő fénymennyiség biztosítására, hiszen általánosságban véve a tetőtéri ablakok jóval több természetes fényt engednek be, mint a homlokzaton elhelyezett társaik. A hatás tovább fokozható a megfelelő szerkezetek kiválasztásával, és több ablak elhelyezésével. A nagy méretű, jó fényáteresztő képességű VELUX tetőtéri ablakok kiválóan alkalmasak arra, hogy segítsenek feltöltődni elegendő mennyiségű kortizollal, ami kiemelten fontos, hiszen testünk ilyenkor gyűjt erőt a nap további részére.


Fotó: VELUX

 

Ugyan a mesterséges fény is hatással van a kortizolszintre, a megfelelő állapot eléréséhez természetes fényre van szükség. Miközben a teljes spektrumú mesterséges fényforrások imitálhatják a napfényt, ezekből is hiányzik annak infratartománya és UV-spektruma, ami szervezetünk számára rendkívül fontos. Sajnos hétköznapi élettereinkben – irodaházakban, középületekben, sőt számos lakásban – nincs elég természetes fény, így az átlagember folyamatos fényhiánnyal küzd.

A sötétségre is szükségünk van

A napszakok közötti váltakozás is érezteti hatását hormonháztartásunkban. A túl magas kortizolszint gátolja szervezetünk pihenését, ami hosszútávon számos betegség forrása lehet. Este, sötétben a melatonin nevű hormon termelődése segít minket a pihenésben. E hormon segítségével tudunk elaludni, ez segíti az immunsejtek képződését, emellett antioxidáns hatású is. Ha nem alszunk eleget, vagy egyéb okból nem termelődik elég melatonin, akkor nemcsak fáradtak leszünk, hanem könnyen betegek is, miközben az alapvetően a melatonin által termelt szükséges energiát szervezetünk szénhidrátfelvétellel igyekszik pótolni. A melatonin csak akkor termelődik megfelelő mennyiségben, ha nappal elegendő természetes fényhez jutunk, az éjszakát viszont a lehető legteljesebb sötétben töltjük. Ehhez nyújthatnak segítséget a VELUX fényzáró rolók, amelyek precízen illeszkednek a VELUX tetőtéri ablakokhoz. Ezek a sötétítők a piacon elérhető legjobb fényzáró képességükkel járulnak hozzá a tökéletes pihenéshez. Külső felületüket fényvisszaverő réteggel látták el a maximális fényzárás elérése érdekében, ráadásul könnyedén, percek alatt felszerelhetők.


Fotó: VELUX

 

A fényhiány szezonális pszichés hatása

A fényhiány nemcsak hormonjaink termelődését zavarhatja meg, hanem jelentős pszichés hatásokkal is jár: az úgynevezett téli depresszióval, szezonális affektív zavarral (seasonal affective disorder, vagyis a beszédes nevű SAD). A SAD ismétlődő depressziós rendellenességek csoportjába tartozik, ahol a kritikus szakaszok bizonyos évszakokban jelennek meg. Bár a SAD hatásai jellemzően október-novemberben, illetve januárban jelentkeznek, a tünetek hátterének kialakulása két időszakhoz köthető: az átmeneti, őszi-téli és tavaszi-nyári hónapokhoz. Szezonalitás alatt az évszakok váltakozására mutatott egyéni sebezhetőséget értjük, amely hangulati és pszichovegetatív tünetekben egyaránt jelentkezik. Az étvágy, a testsúly, az energia, a társas aktivitás és az alvásmennyiség változásai egyértelműen köthetők a téli depresszióhoz, amit pedig jelentős mértékben befolyásol a természetes világítás hiánya. A fény pszichés hatása igen erős lehet, még ha ez nem is feltétlenül tudatosul bennünk – ha például egy zárt helyiségben dolgozunk, ahol neonlámpák világítanak, az ezek által nyújtott vibráló fény észrevétlenül befolyásolja a társas viselkedésünket. Akár olyan apró körülmények miatt is például, hogy milyen szögben esik a fény beszélgetőtársunk arcára.

A téli időszakban tehát nemcsak a napfényes órák hiánya, de a fény beesési szögének változása is problémát okoz. Meg kell találnunk a módját annak, hogy a lehető legtöbb természetes fényhez jussunk, amelyre a leghatékonyabb megoldás a sötét téli napokon is elsősorban a tetőtéri ablakok és fénycsatornák lehetnek. Ezek a tető síkjában elhelyezett nyílászárók vagy fényforrások ugyanis a nap pályája mellett a téli napsugarak beesési szögéhez is kiválóan alkalmazkodnak, így ebben a fényhiányos időszakban még inkább nő a jelentőségük. Amikor azonban tetőablakot választunk, a fényáteresztési képesség mellett figyelemmel kell lennünk annak szigetelésére, szellőzésére, sőt látványára is. A VELUX tetőtéri ablakok kiváló fényátbocsátási tényezője és remek hőszigetelő képessége együtt olyan alternatívát jelentenek a fényhiányos hónapokban jelentkező SAD leküzdésére, mely természetes módon és hosszú távon lehet a téli depresszió hatékony ellenszere – ugyanakkor a széles választéknak köszönhetően régi és újépítésű otthonok esetében is esztétikusan illeszkednek környezetükbe. Olvassa el tervezési tanácsainkat és használja ki Ön is a tetőtéri ablakok nyújtotta előnyöket!

VELUX

 

 

Velux

vélemény írásához jelentkezzen be »