építészet : környezet : innováció

Színe és visszája - ház az ellentétek vonzásában

A fehér és antracit színek ellentéte, illetve egyszerű geometriai formák jellemzik azt a Bécs 11. kerületében épült lakóházat, ahol a különleges látványról a tetőn és a homlokzaton is alkalmazott PREFA alumínium zsindelyek gondoskodnak.

Az épület szélesebbik oldalát nézve középen egy fentről lefelé húzódó, az épületet pregnánsan kettészelő képzeletbeli vonalat fedezhetünk fel. Ez a kettéosztás jellemzi az épületet több szempontból is. Mindkét oldal, a baloldali utcafronti és a jobboldali udvarra néző is úgy került kialakítása, hogy az mind a színeket, mind pedig a formákat tekintve az ellentétesség hatását keltse.

A hosszú szürke erkély sziluettjét az épület testében, az utcai oldalon az erősen lejtős antracit színű tetőből kockaként felfelé magasodó fehér lépcsőház szakítja meg. Az utcafronton már a hatodik emelet maga is az alatt az igen meredek hajlásszögű tető alatt található, amely az udvari oldalon, a ház közepén függőlegesen fut le. Ez a kialakítás teszi lehetővé, hogy a lakók a 6. emeleten kialakított tetőterasz előnyeit is élvezhessék.

Míg az egyik emelet udvari oldalán fehér, addig utcai frontján viszont antracitszürke négyszögletes erkély húzódik végig, az épület tömegéből minden irányban kitüremkedve. Úgy tűnik, mintha a tervező csak fél emeletet tervezett volna, ami egy érdekes sötét színű „reteszben” folytatódik a másik oldalon, minden irányban túlnőve az épület méreteinél.Műszaki előnyök kombinációja

A hatásos kontrasztot az alkalmazott anyagokban is felfedezhetjük, nem csupán az építészeti eszközökben. Az erkélyen és az épület tetején alkalmazott PREFA alumínium zsindely csekély súlya az egyik olyan előny, amely e műszaki megoldás alkalmazását egyre szélesebb körben – a hightech ipari felhasználástól, a repülőgép- és autógyártásig – lehetővé teszi.

A PREFA alumínium tetőfedő zsindely minden egyes tető esetén a kialakítás során a jellemző szélteherre egyedileg méretezhető. Az egyes elemek biztonságosan, fekvőkorcokkal kapcsolódnak egymáshoz, nem csupán átlapolással kerülnek beépítésre. Ennek köszönhetően a PREFA termékekkel fedett tetők és homlokzatok kiemelkedően ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek. Így az épület időjárási viszonyoknak leginkább kitett részei, a tető és az erkélyek kellő fegyverzettel rendelkeznek ezen agresszív hatásokkal szemben, és védik az épület belső terét.
Egy alumínium tető csupán tized olyan nehéz, mint egy hagyományos anyagokkal fedett tető. Könnyű súlya mellett az alumínium a rozsda és az extrém időjárási viszonyok elleni komoly ellenálló képességével is meggyőző.

Dipl. Ing. Bozidar Banovic, a projektért felelős Knötzl Építész Iroda szakembere a formák és színek összhangját emelte ki: „Hatásos és kifejező, ha egy erkély burkolataként a PREFA zsindelyt alkalmazzuk, ahogy itt is. Az erkély tömbszerű kitüremkedésével és színével egyaránt izgalmassá teszi az elegáns fehér homlokzatot.

Az épület architektúrája a stíluselemek rafinált kombinációjával hívja fel magára a figyelmet, a színek és a formai nyelvezet tisztaságával hat. A PREFA alumíniummal fedett tetőknek és homlokzatoknak nincs karbantartási igényük, a gyártó 40 év garanciát biztosít. Ennek köszönhetően az épület szépségével és kontrasztos látványával legalább 40 évig megörvendeztetheti az arra járókat.

forrás: Prefa