építészet : környezet : innováció

Szép feketén, fehéren

Egy „vállaltan egyszerű” épület, mely mind a megrendelői igényekhez, mind a telek adottságaihoz, és a tervezők filozófiájához is harmonikusan illeszkedik. A Tóth Project Építész Iroda újabb elegáns villája ezúttal sem okoz csalódást.

 

Nyugodtan kimondható: a Tóth Project tervezőinek specialitásukká váltak a luxusvillák. A szóban forgó épület egy lejtős terepre tervezett, alápincézett, földszintes családi ház L alaprajzú, és az udvar felé nyitott tömeggel. Olyan szabadon álló lakóépületről szólt a megbízás, ahol a megrendelő karakterisztikus, reprezentatív megjelenésű otthont szeretett volna és nem pedig egy tucatházat. Más megkötés nem volt, így a tervezők szabad kezet kaptak.

A mintegy 1400 m2-es telek a Koriander köz, azaz a telek észak-keleti sarka felől közelíthető meg. Az előtetőt és a falat sötét szálcement-táblákkal burkolták, így nem csupán tömegképzését tekintve, de burkolóanyagában és színében is szeparálódik a világos, vakolt felületű épülettől, markánsan jelezve a bejárat helyét. Autóval a túloldalon juthatunk le a pinceszinti garázsba, némileg körülményesen. A támfallal leválasztott garázslejáró a kert felőli, déli oldalon van, az ehhez vezető rámpa az utca felől, a keleti oldalról kanyarodik ide.


Lakóház a Koriander közben, Tóth Project Építésziroda, 2018., Fotó: Bujnovszky Tamás

 

Mivel a telek lejtős, kézenfekvő lehetett a garázst és az alárendelt helyiségeket a terepbe rejteni. Így hátul a garázslejáró miatt szükség volt egy támfalra, a beugrás ezt a lejárót és a nappalihoz tartozó teraszt is elkülöníti. A 200 m2-es épület nyugati oldalán a családi élet közös tere, impozáns amerikai konyhás nappali kapott helyet, a keleti oldalon pedig az intimitást szolgáló hálók. Eltolható teraszajtók futnak végig és nyílnak a hatalmas déli tájolású terasz és az udvar felé. A kert kellemes látványt nyújt a nappaliból, a teraszról és az udvarról is. Számos japán építész, a sztárépítészek közül többek között Sou Fujimoto és Ryue Nishizawa is kísérletezett az elmúlt évtizedekben "garden&house" koncepciójú lakóépületekkel, amelyek önálló kis kerteket, zöld flekkeket rejtenek egy építményen belül. A kis alapterületű, néhány négyzetméteres, ún. szikla- és teakertek több helyen és szinten felbukkannak a házban, akár vertikális elemként is.


Lakóház a Koriander közben, Tóth Project Építésziroda, 2018., Fotó: Bujnovszky Tamás

 

A tágas hálók berendezése letisztult, korszerű, bútorozásuk minimalista stílusú. A gyerekszobák között lévő, folyosóról nyíló közös fürdőn kívül a szülői, nagyszülői hálókban igényes kialakítású saját mosdó és fürdő is van. A fehér falak tágítják az önmagában is nagy alapterületű tereke. tA a tervezőnek láthatóan tudatos célja volt a nagyléptékű belső terek létrehozása, ezt a térélményt optikailag tovább erősíti a fehér szín dominanciája, a nagy, földi érő üvegfelületek nyújtotta világosság, a minimalista berendezés, a lehető legtöbb berendezési tárgy elrejtése a falak mögé, és az, hogy használati tárgyat alig látunk.


Lakóház a Koriander közben, Tóth Project Építésziroda, 2018., Fotó: Bujnovszky Tamás

 

2018-ban az Equitone "Az anyag természete - szálcement burkolatok az építészetben" néven írt ki pályázatot az év legjobb homlokzatának díjazása céljából. Az iroda által prezentált Koriander közi villa ezen a megmérettetésen I. díjban részesült. Várszegi Dániel, a cég homlokzati tanácsadója e házról írt méltatásából idézünk: „Fekete és fehér. Vakolat és szálcement. A vállalt egyszerűség a részleteit tekintve válik kimagaslóvá az épület egészére nézve. A lépcsők játékos elrendezése, az nyílászárók beharapásának szögtörései éppen azok az egyedi jellemvonások, melyek élővé, dinamikussá varázsolják a házat…

 

 Emődi Ibolya

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »