építészet : környezet : innováció

Szembenézni a posztszocialista városépítészeti örökséggel

Október 4. és 5. között újra megrendezik a DOCONF 2019 konferenciát, melynek témája a posztszocialista városépítészeti örökség. A nemzetközi rendezvénysorozatot a BME Urbanisztika Tanszéke indította, hogy a közép-kelet európai térség építészettudományi doktori és posztdoktori kutatói illetve intézményei közti nemzetközi együttműködést ösztönözzék.

A konferencia során az 1945 után épült városi és táji léptékű modern örökség kortárs kihívásait és a beavatkozások lehetséges eszköztárát járják körül az előadók, akik elsősorban a volt szocialista országok városépítészeti problémáira fókuszálnak, esettanulmányokat ütköztetnek és párhuzamos tendenciákat is megmutatnak. Az előadók doktori hallgatók, doktor jelöltek és az 5 éven belül védett posztdoktorok, akiknek előadásai meghatározó módon alakítják a térségünkkel kapcsolatos nemzetközi diskurzust. 

Korunkban a települések építészeti kihívásainak jelentős részét Európa-szerte a második világháború utáni fejlődés eredményeként a vasfüggöny mindkét oldalán megszületett nagyszabású városi és táji léptékű örökség jelenti. A 2019-es DOCONF konferencia összehasonlító áttekintést nyújt a posztszocialista városok épített és természeti környezetének jelenlegi doktori kutatásáról Közép- és Kelet-Európában, valamint a posztszovjet Ázsiában. Fókuszában a tömeges lakókörnyezet, a városi tér újrafelhasználása, továbbá a vízparti városi szövet és tájkép átalakulásának kérdései állnak majd.


Vilnius, Litvánia - fotó: Benkő Melinda


A rendezvény kiemelt célja a közép-kelet európai térség építész-tájépítész és településtervező-képző egyetemeinek összekapcsolása, a doktori kutatók tudományos hálózatának kiépítése, az építészalapú városkutatások módszertanainak összevetése. 

Bővebb információ a BME Urbanisztika Tanszékének oldalán található.

 

BME Urbanisztika Tanszék

vélemény írásához jelentkezzen be »