építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Rafinált megoldások - P+R parkoló és pavilon Őrmezőn

"Az új pavilon építészeti koncepciójának születése során a budapesti köztéri pavilonépítés és -építészet legszebb etalonjai megkerülhetetlen referenciát jelentettek." - írja Dévényi Márton és Gyürki-Kiss Pál az őrmezői P+R parkoló és pavilon épületéről. A végeredmény: egy masszív alépítmény és egy légies üvegpavilon. 

Az egész 4-es metró projekt, illetve annak egyik végpontja, az őrmezői (kelenföldi) térség közlekedési rendszerének sikere szempontjából fontos lépés, hogy a különböző járművek között átszállási kapcsolatokat biztosító komplex intermodális csomópont elkészüljön. Ennek több eleme van, hiszen a helyi és távolsági viszonylatokat befogadó leendő új buszpályaudvar, illetve a most elkészült P+R parkoló és pavilon is ennek evidens része. Az Európai Unió felé tett vállalásoknak megfelelően a 4-es metró kelenföldi végállomásának térségében összesen 1500 db P+R parkolóhelyet kell elhelyezni, így a területen belül az átszállás minősége nagyban múlik magán a parkoló kialakításán, illetve a parkolót a meglévő közlekedési infrastruktúrákkal összekötő pavilonon.


Őrmezői P+R parkoló és Pavilon - építész: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál (Marp), Dévényi Sándor (DeT) - fotó: Török Tamás


Az új P+R parkoló koncepciója

A P+R parkoló tervezése során a hazai közlekedési infrastruktúrák gyakran silány minőségű világának meghaladása, és ezen a műfajon belül új etalon felmutatása volt a célunk. A parkoló belső rendje, kényelmes gyalogos sétányra szervezett működése, a jogszabályilag szükségesen túlmutató növénytelepítés, a gondosan válogatott utcabútorok, a vízelvezetés és egyéb mérnöki rendszerek rafinált megoldása mind-mind észrevétlenül - egy erőteljes koncepció mögé rendezve - szolgálják ezt a célt.

Az új P+R parkoló számára kijelölt területen korábban a kelenföldi pályaudvar 8 szélső vágánya húzódott, amelynek teljes elbontása és ennek következtében a kelenföldi pályaudvar vasúti infrastruktúrújának részleges átalakítása is a feladat része volt. Az első számú projektelem, azaz a P+R parkoló aszfalt és térkő vegyes burkolattal, közvilágítással, intenzív fásítással készült el a terület sajátos, nyújtott geometriai jellemzőinek figyelembevételével. Ez utóbbinak köszönhetően a parkoló két darab, a szomszédos vasúti sínek futásával rímelő hosszanti irányú úttal tárható fel, melyre a parkolóállások merőlegesen épültek.

A gyalogosok szervezett és biztonságos összegyűjtésére, és parkolón belüli közlekedésükre és a pavilon megközelítésére a közepén húzódó fásított térkőburkolatú járdán van lehetőség. Ennek mentén utcabútorok, illetve az üzemeltetéshez szükséges egyéb műtárgyak és berendezések (fizető automaták, tűzcsapok, stb.) is találhatóak. Valamennyi gyalogos kapcsolat kialakításakor az inkluzív dizájn és ennek részeként az akadálymentesség biztosítása kiemelt szempont volt.

Őrmezői P+R parkoló és Pavilon - építész: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál (Marp), Dévényi Sándor (DeT) - fotó: Török Tamás


Az új Pavilon koncepciója

A túlnyomórészt reggeli órákban autóval érkezők, és késő délután, este távozók elsősorban a 4-es metró infrastruktúráját használják, ezért a metróaluljáró P+R parkolóból történő rövid idejű, nagy kapacitású elérése alapvető fontosságú. Az új pavilonban megvalósuló időjárástól védett gyalogos kapcsolat kialakítása tehát a parkoló működésétől elválaszthatatlan funkció.

Az új pavilon építészeti koncepciójának születése során a budapesti köztéri pavilonépítés és -építészet legszebb etalonjai megkerülhetetlen referenciát jelentettek. Ezek a gyakran háború előtt épült alkotások a maguk korában olyan színvonalat képviseltek, amely ma gyakran fájón hiányzik köztereinkről.


Őrmezői P+R parkoló és Pavilon - építész: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál (Marp), Dévényi Sándor (DeT) - fotó: Török Tamás


Építészeti kialakítás

A kelenföldi metróaluljáróba vezető pavilon a parkoló alapvető felszíni elrendezéséből, a gyalogos útvonal pozíciójából adódóan a P+R középső sávjában kapott helyet. A pavilon szerkezetileg és építészetileg is két fő részre osztható: egy masszív földalatti alépítményre és egy légies térszinti felépítményre. Az alépítmény monolit vasbeton dobozszerkezet, a felépítmény könnyűszerkezetű, lapostetős, acéltartós kialakítású. Az alapvetően ortogonálisan szerkesztett pavilon a sarkokon és végeken íves geometriával zárul, amely egyben a gyalogosok áramlásával konform formai megoldás.

A pavilon két bejárattal rendelkezik. A térszinten egy közös osztatlan előtérből közvetlenül lehet a felvonókat, illetve az aluljáróba vezető lépcsőt megközelíteni. Az aluljárói szintre érkezve egy tágabb közös utasforgalmi térbe jutunk, amelyből egy alacsonyabb belmagasságú összekötő tag vezet át a meglévő metróaluljáróba, alaphelyzetben folyamatosan nyitott állapotban lévő ajtókon keresztül.


Őrmezői P+R parkoló és Pavilon - építész: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál (Marp), Dévényi Sándor (DeT) - fotó: Török Tamás


Építéstechnológiailag igazi kihívás volt a pavilon építése, hiszen az alsó érkezési ponton az aluljáró műtárgy résfalas szerkezetét vissza kellett bontani, az érintett falszakaszon lévő összes infrastruktúrát át kellett építeni, és az új szerkezet csatlakozásánál dilatációt kellett képezni.

A kettős karakterű pavilonban az alépítmény nagy földalatti erőknek és hatásoknak ellenálló masszív teste belülről szálerősítésű színezett beton burkolatot kapott. A felépítmény leginkább egy légies üvegpavilonhoz hasonlítható, ahol a kecses oszlopok előtt rejtett rögzítésű üvegtáblák húzódnak. A pavilont burkoló sötét terpesztett acél rács a szomszédos vasúti infrastruktúra fémes világához közelít, annak atmoszféráját idézi.

Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál (Marp)

vélemény írásához jelentkezzen be »