építészet : környezet : innováció

Plan B. Archívum egy eltűnő otthontájnak

Két fesztivál együttműködésének köszönhetően dolgozhattak a MOME hallgatói a studioB szervezésében, Baló Dániel és Bene Tamás vezetésével a hollandiai Terschelling szigetén idén nyáron. Az elkészült installáció, a Plan B egy hamarosan eltűnő kultúrtáj szellemi emlék- és képtöredékeinek együttese.

Az installáció „ember és természet” kapcsolatának disztópikus vízióját vetíti elénk: a zárójelbe tett természet csak éppen annyira létezik, hogy minket szolgáljon, minden más csak történelem, vagy skanzenben fenntartott ál-élő konstelláció. Ez nem egy reális kép, létünk ilyesféle módja elképzelhetetlen, de a környezetünkkel való bánásmódunk erre tereli társadalmunkat: a világban való berendezkedésünk koncepciója elszakít minket a környezetünktől. A tengerszint emelkedésével a hollandiai Terschelling szigete – a Föld számos más szegletével együtt – hamarosan eltűnik, átalakul. Az installáció egy archívum-szerű térsort jelenít meg.


studioB: Plan B. Installáció Tershelling szigetén, Hollandia, 2019. június 14-24. Fotó: studioB


Mit tartalmazna az a Terschelling szigetére épített archívum, mely a sziget létezésének részleteit őrizné? Emlékek, tárgyak, hangok, dialektusok? Élőlények, flóra és fauna? Az installáció ezen kérdésekre keresi a választ, kíséretképpen álljon itt néhány szó:

Tutajok

A vizek meghódításának legegyszerűbb és legősibb módja. Egyfajta úszó hajléknak is tekinthető, hiszen utasai életük minden aspektusát kénytelenek magukkal szállítani ebben az apró menedékben.

Bőr

Egyes elméletek szerint egy „élő” épület három elemből áll: csontváz (struktúra), izom (belső terek) és bőr (homlokzat). Tutajaink – tűnékeny bőrükkel – a létezés e keskeny mezsgyéjén találhatók.

Tábor

Egy ideiglenes közösség együtt táborozik le szekereivel az út mellett, hogy éjszakára egy erődítményt, telepet alkosson.


studioB: Plan B. Installáció Tershelling szigetén, Hollandia, 2019. június 14-24. Fotó: studioBLámpák

A terschellingi „lakozás” jelképeként összegyűjtöttünk 11 különböző lámpát, melyeket egyenként a tutajok belső terében helyeztünk el.

Hangok

Templomi szertartás, buszút, kocsmai élet, focimeccs, élelmiszerbolt… Olyan hangokat rögzítettünk a szigeten, melyek az emberi jelenlétet kommunikálják. Mindegyik tutaj befogadott egyet közölük.

Az installáció 10 napon keresztül állt Terschelling szigetén, és a tervek szerint a világ más pontjain is bemutatjuk a sziget megragadott részleteit, hogy azokon keresztül felhívjuk a figyelmet az emberi létezés törékenységére.


Az installáció makettje. Fotó: studioB


studioB

A studioB a MOME Építészeti Intézetén belül Baló Dániel és Bene Tamás vezetésével működő stúdió. A stúdió keretében szervezett szemináriumok, előadások, workshopok és kurzusok a napjainkban elterjedt „spatial design” fogalma köré rendeződnek, amit főként az ember és természet kapcsolata felől közelítenek meg. A stúdió arra igyekszik bátorítani a diákokat, hogy az építészet szigorú formáitól, szabályaitól és a funkcionalitástól elszakadva absztrakt gondolatokat és állításokat fogalmazzanak meg felhasználva, és átalakítva az építészhallgatóként rendelkezésükre álló eszközöket.

Az installáció a hollandiai Oerol Festival és a budapesti Placcc Fesztivál együttműködésében, a LAND (Land stewards AND artists) project részeként valósult meg. A LAND projektet az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatja.

A projekt a ‘studioB’ vezetésével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete kreditált kurzusának részeként valósult meg. 

 

Baló Dániel – Bene Tamás


A projekt szponzorai: KönigfrankstahlKrinner Expert; BrennenstuhlIron Trade HavellantJaf Holz UngarnAMP –  Architecture MasterprizeFellpackMagyarország Hollandiai Nagykövetsége


Szerk. KD

vélemény írásához jelentkezzen be »