építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Pixelek - az Iparművészeti Múzeum belsőépítészete

Az Iparművészeti Múzeum belsőépítészeti koncepciójának elkészítésénél Göbölyös Kristóf, Bakó Attila és Fodor Attila célja az ember és a tárgy fizikai kapcsolatának megerősítése volt. Emellett a lechneri örökség megmutatása – és egy mellérendelt jellegű, az épület fantasztikus hangulatát kiemelő, megtámogató múzeumi berendezési rendszer létrehozása volt az elképzelésük.

"Ha a modern művészet néha túl harsány, az nem kizárólag a művész hibája. Mindenki hangosabban beszél, ha nagyothallóhoz szól."
Edgar Wind: Művészet és anarchia


A design- és kézműves tárgyak 99%-át a bennünket körülvevő digitális világból képekről, képpontok (pixelek) összessége által ismerjük. Sajnos az általunk képekről megismert alkotásoknak csak a jelentéktelen részét próbálhattuk ki, foghattuk meg igaziból. Emiatt igen fontos tett ennek a Magyar design tárgyakat bemutató múzeumnak a léte és a felújítása: itt végre hozzá lehet nyúlni, sőt, kipróbálni a tárgyak jelentős részét.

Tények:

Az Iparművészeti Múzeum épületét Lechner Ödön (1845-1914) építész - a magyar stílusú szecesszió úttörője tervezte 1891–1896 között. A 2012-es építészeti tervpályázat megnyerése után végül 2017-ben indult el a Magyar Iparművészeti Múzeum (IMM) bővítésének és rekonstrukciójának kiviteli tervezése. A Múzeum közösségi tereire vonatkozó (cca. 5500m2) versenyterv elkészítésére kaptunk meghívást a Vikár és Lukács Építész Stúdiótól, aki a tervezésre kiírt pályázatot nyerte 2012-ben. A belsőépítészeti versenytervet az Art Front Hungary Kft. tervezői, Göbölyös Kristóf, Bakó Attila és Fodor Attila készítették el. A tervezési terület tehát a belépést követő fogadótérből (190m2) feltáruló háromszintes aulából (500m2), az azt övező árkádos kerengőből (770m2), majd a tér végét áttörve a belső kerten áthaladva az új épületszárny földszintjéből (300m2) áll.

 

IMM földszinti alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf

Aula tér - a Pixel Cloud teljesen felhúzott állapotában, rendezvények esetén - belsőépítész: Göbölyös Kristóf


Tervünkben egyrészt a terek funkciójának meghatározását mutatjuk be, valamint a múzeumi installációs bútorzatot terveztük meg, amelynek eszmeisége egy moduláris térrácson alapszik és a digitális képpont alapján „pixel”nek neveztünk el. A lechneri örökség megmutatása – és egy mellérendelt jellegű, az épület fantasztikus hangulatát kiemelő, megtámogató múzeumi berendezési rendszer létrehozása a célunk.

Térszervezéssel a közönségforgalom számára az épület földszinti tereit átjárhatóvá és ingyenesen látogathatóvá tettük. A fantasztikus hangulatú kétszintes aulatér több funkciót lát el a múzeum életében, ebből az egyik, hogy rendezvényteremként működik - amely a múzeum számára jelentős bevételi forrás. Ezt kiszolgálandó terveztük a fel és le mozgatható PIXEL CLOUD nevű moduláris elemet, amely rendezvény esetén a színházi- és dekorvilágítást, a hangosítást stb. hordozza. A rácsrendszerű installáció tükröződő oldalfalú ládáiban közepes méretű növényzetet helyeztünk el, ez a tér levegőjét nagyon pozitívan befolyásolja, míg maga az installáció – a tükröződő felületeinek köszönhetően – szinte feloldódik a levegőben. Az installáció alján vezérelhető RGB LED panelekkel lehet misztikus fénybe borítani a lechneri csipkés teret. A színházi vagy party világításhoz kiállások találhatók a rácsokon, így könnyen installálható, átszerelhető a terem akár divatbemutatóra, vagy kamaraelőadáshoz is, de akár, mint WAMP, vagy design piacképpen is működtethető.


az Aula tér felépítése: Pixel café – Pixel cloud – Pixel shop és a kialakítás vázlatai - belsőépítész: Göbölyös Kristóf


Az épület megerősített tartószerkezetére függesztett Pxel Cloud szerkezet 3 egységre bontott, amelyek külön-külön liftezhetőek. Karbantartásuk így egyszerű, és látványos kompozíciók alakíthatóak ki belőlük az elemek eltolásával.

Rendezvényen kívül az aula, mint design bútorcsoportokból szervezett kávézó tér működik. A kávézót kiszolgáló bárpult (pixel bar) a belépéstől balra, az árkádos rész alatt található, szemben vele a pixel shop-ban a múzeum shop-ban (Pixel shop) design tárgyakat és könyveket lehet megvásárolni.  A Pixel cloud két, vagy három eleme ilyenkor lent van a padlón, ebben zöld növények, elektromos csatlakozók és hangrendszer (masking noice) is helyet kapott. A pixel cloud elemeire rá lehet ülni, érezni lehet a nedves föld illatát és a kialakított csatlakozókból okostelefon, vagy laptop stb. tölthető. Az Aulában tehát kávézni is, de dolgozni is lehet, akár kisebb találkozók is szervezhetők ide előre foglalt helyekkel, amelyet a Múzeum személyzettel és nyomtatási lehetőséggel támogat.


Aula tér - a Pixel Cloud részben leengedve – design bútorcsoportokkal berendezett kávézó - belsőépítész: Göbölyös Kristóf


Az aula hátfalának áttörésével kijuthatunk a felújított belső múzeum kertbe, amely napközben design-élménypark, míg este design partyhelyszínként üzemel. Itt található üvegfalú látványlift, amelyyel az izgalmas tetőteraszig lehet emelkedni – és mint egy drónból szemlélni a lechneri homlokzatokat. Az új épületszárny, amely Lechner idejében nem épülhetett meg – inkább anyagi okokból (erről legendák és pletykák keringenek, hogy mi történt), most a pályázat kapcsán modern épületszárnyként épül be, restaurátor műhelyek és adminisztrációs irodák kerülnek ide.  Az épület alsó szintjén egy szabadon átjárható  nagy kapuzattal nyílik a Hőgyes endre utca felé, majd bent, a kertből nyitva helyeztük el az étteremet, amely éjszaka bárként működik a kertel összekapcsolva. Az étteremben kb. 70főt lehet leültetni, ami nyáron 140főre nő a terasszal. Az étterem és a benti pixel café együttesen képes a napi 1000-1500fős hétvégi forgalmat kiszolgálni.

Célunk az ember és tárgy fizikai kapcsolatának megerősítése. A nemzetközileg elismert kiváló design tárgyak és a múzeum egyes műtárgyainak hiteles kópiáival berendezett terekben - a tárgyak napi használatban történő kipróbálhatóvá és megfoghatóvá tétele a széles közönség számára – számunkra alapkérdés ebben az épületben. A főbejárattól balra, illetve a Hőgyes E. utca felől nyíló önálló bejárattal - elsősorban múzeumi pártoló tagok részére, de rendezvényekre bérelhető módon akítottuk ki a VIP Longue-ot. 


A hiteles múzeumi replikákkal berendezendő VIP longue látványterve - belsőépítész: Göbölyös Kristóf


A tércsoport három fő helyiségből áll: egy kávézó, önálló bárral, egy tárgyaló terem, amely étkezőként is funkcionál, valamint egy klub helyiség, ahol előadásokat is lehet tartani. Ezeket a tereket a múzeumban őrzött tárgyak (bútorok, lámpák, falburkolatok, porcelánok stb.) hiteles másolataival rendeztük be, korhű módon. A látogatók ezekben a terekben visszahelyezkedhetnek a századforduló hangulatába.

Versenytervünket a Vikár és Lukács Építészstudió Kft. nem fogadta el.

Göbölyös Kristóf

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »