építészet : környezet : innováció

Pillérvázon lebegve - villa Szentendrén

Pavilonok hangulatát idéző transzparens tömeg, pillérvázon lebegtetett tömb, harmonikus arányok jellemzik a Bársony István koncepciója alapján megvalósult szentendrei villát. A tervezésnél szempont volt a meglévő nagyméretű fák megóvása, az egyszerű, modernista hagyományokat követő stílus.

Tervezési terület

Az épület Szentendre családi házas övezetében található, egy eredetileg beépítetlen építési telken. A telek egy kisebb forgalmú út és egy zsákutca csatlakozásánál helyezkedik el. A telek enyhén lejtős, alsó végében vízelvezető árok van. A szomszédos telkeken családi házak állnak. A keleti telekszomszéd épülete hagyományos magas tetős kialakítású nyeregtetővel, a nyugati oldalon alacsonyabb hajlásszögű, erősen tagolt, több irányba lejtő tetővel kialakított lakóépület áll. Az északi telekszomszéd részben lapos-tetős, részben enyhe hajlású félnyereg tetővel lett kialakítva. A telek összeközművesített. A telek rendkívüli adottsága, a jó tájolás és, hogy látványos fákkal rendelkezik (dió, vörösfenyők, gyümölcsfák). A tervezésnél szempont volt a meglévő nagyméretű fák megóvása, meglévő fa kivágásával nem kellett számolnunk.


Fenyő villa - építész: Bársony István

 

Tervezési program / Megbízói elvárások – tervezett megoldások

A tervezett épület kétszintes, földszint+emelet (tetőtér). Az épület két jellemző egységre oszlik. Az épület kialakításánál konkrét beruházói funkcionális, esztétikai elvárásokat adaptáltunk a telek formájának, tájolásának optimalizálásával egyidejűleg. Az építtető a lakóépület felépítésével olyan lakóépületet szeretett volna megvalósítani, mely a telek adottságait maximálisan kihasználja és egy több gyermekes család komfortos életvitelét is lehetővé teszi. Ennek érdekében megfelelő mennyiségű hálószobát, csatlakozó fürdőket, tárolókat alakítottunk ki. A közösségi élet helyszínéül pedig átlátható, világos, jól strukturált nappali-étkező-konyha egységet terveztünk. A telek adottságait a lehetőségekhez képest a legjobban kihasználva, az épületet a telek felső zónájába helyeztük el, figyelembe véve a személyi és gépjárművel történő megközelíthetőség lerövidítését a zöldterületek, meglévő fák terének maximalizálásával.

A földszinti közösségi tereknél igyekeztünk közvetlen kertkapcsolatokat, ill. kilátást, benapozást biztosítani. A házat napkeltétől napnyugtáig körbejárja a természetes fény. A hálókat és csatlakozó tereit jól szeparáltan az emeleti tömbben alakítottuk ki, itt is az előnyös tájolás és a feszes funkcionalitás szempontjai szerint. A közlekedő tereket minimalizáltuk, az egyes kapcsolódó funkciókat, tárolókat, fürdőket pedig jól kihasználhatóan alakítottuk ki. A megbízói elvárások és az azokra adott tervezői válaszok, megoldások mind az épület megjelenésében, mind annak belső kialakításában a letisztultság és funkcionalitás, mint esztétikai értékek a költséghatékony kivitelezhetőség és praktikus fenntarthatóság szempontjaival összhangban fogalmazódtak meg. Ennek érdekében hagyományos építési technológiával, egyszerű homlokzati és nyílászáró struktúrával és minimális, de komfortos belső helyigényekkel kalkuláltunk. A letisztult, de karakteres épület nemes egyszerűsége csodás kontrasztot alkot az őt körülvevő természettel.


Fenyő villa - építész: Bársony István



Tömegformálás-anyaghasználat

A tervezett épület tömegét a belső funkciókkal összhangban alakítottuk ki, úgy, hogy az épület a telek adottságait (benapozás, kilátás) maximálisan kihasználja. A földszinten pavilonos hangulatú, transzparens tömeget terveztünk a végén egy áttört, fedett-nyitott átmeneti használatú térbővülettel. A funkcionálisan is jól elkülönülő emeleti tömböt 90 fokkal elfordítva, pillérvázon „lebegtetve” alakítottuk, ki, hogy ne nehezedjen rá látványban az alaptömegre és egyúttal frappáns megoldást kínáljunk a fedett gépkocsi tárolás kérdésére. A klasszikus, modernista hangulatot idéző formai megoldással harmonikus arányok megteremtésére törekedtünk. Az enyhe hajlású földszinti tetőidomot délkelet-délnyugat irányból kisméretű attika takarásában alakítottuk ki, mely ilyen formában jó arányokkal zárja le a kifutó tömeget. A tervezett épületet a tömeggel harmonizáló fehér felületek jellemzik, melyet a sötétszürke, műanyag, korszerű nyílászárók üvegezett felületei határozott ritmusban tagolnak. Míg a földszinten nagyméretű üvegezett felületek teszik szellőssé a kerthez kapcsolódó tömböt, addig az emeleten a középre rendezett ablak-blokkok „könnyítik ki” a kert fölé nyúló épületrészt. Bár a területen a magas-tetős kialakítás és a hagyományos anyagok használata preferált, az igényes beruházói program és annak klasszikus építészeti hagyományokon nyugvó, kortárs építészeti megfogalmazása garantálni tudja, a közvetlen környezet településképének értékvédelmét.

Bársony István

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »