építészet : környezet : innováció

Pasztell dzsungel

Eredeti pult, eredeti bútorok, egyedi arculat, klasszikus kávéházból kortárs, eredetiség. Kaposvár vezetésének és lakóinak eleget téve, hosszas várakozás után tavaly év végén végre megnyílt a Gard'Ann cukrászda. Tervezője: Kiss Miklós.

A cukrászda Kaposvár központjában a Fő utca 4. szám alatt található. A hely jól ismert a helyiek számára, mert 1928-ban itt kezdte meg működését a Stühmer Kakaó-, Csokoládé és Cukorárugyár helyi boltja. Az egykori Stühmer Kávézó Kende Ferenc által tervezett eredeti belsőépítészeti kialakítása és bútorai műemlékvédelem alatt állnak. Ezért jelentett hatalmas kihívást a Gard’Ann tervezése a tervező számára.

A belső tér a 20. század eleji klasszikus kávéházak karakterének kortárs átirata.

A lámpák, asztalok, függönyök kiválasztásánál érezhető a régmúlt tisztelete és felidézése. A mostani teljes enteriőrt a pult eredetileg is pasztell zöld színét alapul véve festették ki, a folyosót leszámítva, mely egy pasztell pink árnyalatot kapott. Ezek a színárnyalatok láttán a betérő vendégek a francia cukrászdák macaronjaira és tortakülönlegességeire asszociálhatnak. Az egész belső tér elegánsan franciás hangulatot áraszt a mély zöld és arany art deco kiegészítőkkel.


Cukrászda Kaposváron - belsőépítész: Kiss Miklós - fotó: Jaksa Bálint

 

A Gard'Ann név a Garden - magyarul kert - szóból és a tulajdonos/cukrászmester Annamária nevéből származik. A kiejtés, franciás hangzás a cukrászat francia hagyományaira utal, a nyelvi játék pedig a kertek kellemes hangulatára. Ezt a hangulatot a falakon és ajtókon talalható, régi illusztrációból, levelekből, növényekből és madarakból álló tapétaminta erősíti fel. Az illusztrációk a szintén belsőépítész tervezte vizuális arculaton is végigvonulnak, például a csomagoláson, dobozokon, kártyákon, papírzacskókon és egyéb arculati elemeken.

 

Cukrászda Kaposváron - belsőépítész: Kiss Miklós - fotó: Jaksa Bálint

Cukrászda Kaposváron - belsőépítész: Kiss Miklós - fotó: Jaksa Bálint

 

vélemény írásához jelentkezzen be »